bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на афти - хранене, билки, хомеопатия

Бели, сиви или жълти петънца, които се появяват в устата поединично или на групички. Често те са възпалени, cъс зачервени краища и много болезнени. Понякога афтите се получават от нараняване (прехапване или носене на остри скоби); могат да бъдат признак за проблеми в храносмилането или реакция при стрес или вирус. Всяка афта, която не е зараснала в продължение на 3 или 4 седмици, трябва да бъде прегледана от лекар.

Афти причини

Най-честата причина за възпаление на устната лигавица с появата на язви е стоматит. Той може да бъде афтоза, херформа, гъбична (кандидоза), алергична, травматична. Болестта се проявява в остра и хронична форма. 

Афтите в устата могат да се появят по всяко време и има много причини за тяхното образуване. Стоматитът е често срещано заболяване и почти един на трима души на планетата трябва да се бори с него. При някои пациенти заболяването остава незабелязано до една седмица без медицинска интервенция и лечение, но понякога раните предизвикват редовна болка и дискомфорт в устата по време на хранене. Ето защо, за да не прогресира болестта, е необходимо да се лекува в ранните стадии.

Лечение на афти

Афти симптоми

За съжаление, досега медицината не може да назове първите симптоми на афти в устата. В повечето случаи раните се появяват неочаквано. Но е важно да запомните, че първите признаци на увреждане на лигавица е знак за незабавно лечение. Не изчакайте, докато раните в устата се увеличат, тъй като е възможно скоро да се появят отново.

Ако раната не изчезне за дълго време, е необходимо да се види от лекар, тъй като образованието може да бъде злокачествено. Въпреки че раковите язви в устната кухина не представляват особена опасност за живота, важно е да ги лекувате или да ги премахнете в ранен стадий, в противен случай болестта може да се влоши и да причини значителни проблеми.

Как да успокоим болезнените афти

Традиционната медицина, освен че елиминира причината за заболяването, включва лечение на устната кухина с антисептични средства. В традиционната медицина се препоръчват изплаквания с чиста гореща вода. Тази процедура трябва да се извършва няколко пъти на ден.

Рискови фактори за поява на афти

Има няколко вида и причини за поява на афти в устната кухина. Пероралната язва може да бъде причинена от инфекция, общо (системно) заболяване, физически или химически дразнител или алергична реакция. Често причината е неизвестна. Като цяло, тъй като нормалното слюноотделяне осигурява защита на устната лигавица, всяко състояние, което намалява слюноотделянето, от своя страна увеличава риска от язви в устната кухина (сухота в устата).

Най-честите причини за афти в устната кухина са:

Рецидивиращ афтозен стоматит (улцерозен стоматит)

Вирусни инфекции (по-специално, херпес симплекс и херпес зостер)

Други инфекции (причинени от гъбички или бактерии)

Нараняване или дразнене от храна или химикали

Употреба на тютюн

Лекарства (особено лекарства за химиотерапия) и лъчева терапия

Системни разстройства.

Видове афти

Остър херпетичен стоматит

Според статистиката тя представлява повече от 80% от случаите на всички заболявания на устната лигавица при деца.

Афтозен стоматит

Най-често това се случва при възрастни и е опасно със своите рецидиви, които се проявяват главно през пролетта и есента, както и дълъг курс с периодично възникващи обостряния.

Алергичен стоматит

Смята се за една от най-тежките разновидности на това заболяване.

Рецидивиращ афтозен стоматит

Рецидивиращият афтозен стоматит е често срещано състояние, при което на устната лигавица отново се появяват кръгли или овални болезнени язви. Етиологията не е ясна. Диагнозата се основава на клинични данни. Лечението е симптоматично и обикновено включва локални глюкокортикоиди.

Рецидивиращият афтозен стоматит засяга 20-30% от възрастното население и по-висок процент се среща при деца в определен етап от живота им.

Лечение на афти

Билки при афти

• Смирната има противомикробно действие и специално се препоръчва за афти в устата. Прибавете 4 мл. от тинктурата към чаша топла вода и изплаквайте устата 3 пъти дневно.

• За изплакване на устата може да се използва и неразредената тинктура. Ще усетите щипене, но ще се почувствате по-добре.

• Ако афтите са резултат от нараняване, намажете ги с гел от алое.

Хранене, промени в начина на живот и добавки при афти

• Природолечителите препоръчват прочистваща диета: два дни приемайте само плодови сокове, плодове и зеленчуци. Продължете с приемането на пълнозърнести храни, съчетани изобилно със сурови или сготвени зеленчуци (ако устата ви е твърде възпалена, за да ядете твърда храна, изцедете или пасирайте зеленчуците). Избягвайте храните, които могат да причинят алергии.

• Всеки ден вземайте витамин А (750 мг.),витамин Е (250 мг.) и витамин В2 (10 мг.).

• Витамин Е във вид на масло (изцедено от пробитата капсула) може да се приложи направо върху афтите.

Аромотерапия при афти

• Смесете по 1 капка етерично масло от здравец и лавандула в половин чаша вода. Изплаквайте устата с този разтвор 3-4 пъти на ден.

Хомеопатия при афти

• Когато афтите са по края на езика и причиняват пареща болка: бял арсеник (Arsenicum album).

• При жълтеникави, плътни и твърди афти с назъбени краища и щипеща болка: калиев бихромат  (Kali bichromicum).

• При ифти по езика или небцето, които си жълтеникави и меки, венците лесно кървят: течен живак (Mercurius solubilis).

 Да се взема през два часа първия ден, а втория и третия - по три пъти на ден.

Традиционна медицина при афти

• Антисептичните разтвори за изплакване на устата могат да се използват за кратък период. Предписват се и разтворими хидрокортизонови таблетки или мехлеми за устата.