bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Високо кръвно налягане, хипертония – хранене, релаксация

Високото кръвно налягане се получава в резултат на увеличеното налягане на кръвния поток върху стените на артерията и сърцето. Пушенето, наднорменото тегло, прекалената употреба на алкохол, стресът и сърдечните заболявания са рискови фактори. Симптомите не са очебийни, но могат да доведат до мозъчен удар, сърдечен пристъп, увреждане на бъбреците, а понякога и до увреждане на зрението.

Кръвно налягане, високо

Високо кръвно налягане, хипертония причини

На физиологично и химическо ниво, повишаването на налягането е естествената реакция на организма към всяка опасност или стрес. В критична ситуация адреналинът се освобождава в кръвния поток, сърцето започва да работи по-бързо, съдовете се стесняват, мускулите се свиват и налягането се повишава. Така тялото мобилизира ресурсите си, за да избяга.

Въпреки това, в съвременния свят, нашето тяло е под такова стресиращо напрежение през цялото време, поради което повишеното налягане става не защитен механизъм, а пряка заплаха. Редовен стрес, чувства, липса на сън, проблеми - всичко това може да доведе до увеличаване на натиска. Въпреки това, лекарите наричат ​​други причини за хипертония: наследственост, наднормено тегло или затлъстяване, нарушения в щитовидната жлеза, бъбреци, магнезиев дефицит в организма, приемане на определени лекарства.

Високо кръвно налягане, хипертония симптоми

Коварността на хипертонията е не само в усложненията, до които води, но често и в скрития ѝ ход. Като правило, първите симптоми на хипертония не предизвикват загриженост, често хората не обръщат внимание на тях, което предполага, че те са просто претоварени или малко студени. Умора, летаргия, мухи в очите, гадене, редовно главоболие - всичко това трябва да бъде тревожно.
Вече с появата на тези симптоми трябва да започне редовно измерване на налягането.

Ако е постоянно висока, незабавно се консултирайте с лекар! Така се проявява хипертония от първа степен. Следващите симптоми също трябва да предупреждават: изпотяване; зачервяване на лицето; подуване на ръцете; сутрин подуване; подпухналост на лицето; увреждане на паметта.
 • Чай при холестерол и високо кръвно - с 8 билки, насипен
 • Тинктура Сърце - при хипертония, Bioherba, 100 мл

  Тинктура Сърце - при хипертония, Bioherba, 100 мл

  Цена: 8,80 лв.

 • Видове хипертония

  Първична или основна хипертония, която се характеризира с липса на видими причини и се наблюдава при 95 процента от хората, страдащи от високо кръвно налягане. Подозира се явна генетична предразположеност. Освен това се смята, че в много отношения развитието на това състояние се влияе от нездравословния начин на живот, който водят пациентите.

  - Вторична артериална хипертония, която често е резултат от определени заболявания или определени рискови фактори (например поради бъбречно заболяване). Това състояние може да се вземе под контрол, ако се елиминира влиянието на тези фактори.

  Поставяне на диагноза на високо кръвно налягане, хипертония

  Във връзка с опасността от последиците от хипертонията и известната сложност на нейната независима идентификация на началния етап, компетентната и навременна диагностика на заболяването изглежда много важна. Какво се препоръчва за поставяне на точна диагноза? На първо място, това, разбира се, е измерването на налягането, както и изследването на така наречените прицелни органи.

  Препоръки, как да се предпазим от високо кръвно налягане, хипертония

  Първичната профилактика на хипертонията е препоръчителна за всички хора (особено тези в риск), чието кръвно налягане е в допустимите граници (до 140/90 mmHg) и болестта все още не е започнала да се развива.

  За целта те трябва да преразгледат целия познат начин на живот и да направят необходимите изменения в него, например такива:

  спиране на тютюнопушенето.

  Ограничаване на консумацията на алкохол (за мъже - не повече от 30 ml силни алкохолни напитки на ден, за жени - не повече от 20 ml).

  Намаляване на приема на сол (не повече от 5-6 g на ден).

  Рационално хранене (ограничаване на консумацията на храни с голямо количество животински мазнини, не повече от 50-60 g на ден, и лесно усвоими въглехидрати).

  Включване в ежедневната диета на храни, богати на калий, магнезий и калций (сушени кайсии, сини сливи, стафиди, печени картофи, боб, магданоз, извара с ниско съдържание на мазнини, яйчни жълтъци).

  Борбата срещу физическото бездействие (упражнения на открито и ежедневна терапия с упражнения).

  Борбата със затлъстяването (опитите за отслабване не се препоръчват: загуба на тегло може да бъде не повече от 5-10% на месец).

  Нормализиране на моделите на сън (най-малко 8 часа на ден).

  Открийте режим на деня с постоянно време за ставане и лягане.

  Превенция на стреса.

 • 80 на 120 - за нормално кръвно налягане, Bioherba Premium Line, 240 мг, 100 капс.
 • Тинктура 80 на 120 - за нормално кръвно налягане, Bioherba, 50 мл
 • Лечение на високо кръвно налягане, хипертония

  Хранене при високо кръвно налягане, хипертония

  • Изследванията показват, че вегетарианското хранене (чувствително намалява и дори премахва високото кръвно налягане. Ако решите да ставате вегетарианец, заместете месото със значително количество растителни белтъчини като соя, готвен сушен боб, орехи, ядки (семки) и пълнозърнести варива.

  • Ограничете употребата на животинска мазнина (месо, яйца, масло, сметана), захар и сол.

  • Увеличете употребата на целулоза, съдържаща се в пълнозърнестия хляб и варивата, зеленчуците и плодовете.

  • Увеличете употребата на калий, съдържаш се в рибата, портокаловия сок, бананите, картофите, плодовете на авокадо и лима, доматите, кайсиите и прасковите.

  • Увеличете употребата на калций, съдържаш се в нискомасленото мляко, киселото мляко и сиренето, сусама, нахута, спанака и цветното зеле.

  • Увеличете употребата на магнезий, съдържащ се в орехите, готвения сушен боб и грах, соята, зеленчуците с тъмнозелени листа, морските деликатеси и млякото.

  Аромотерапия при високо кръвно налягане, хипертония

  • Изследванията показват, че лавандулата отпуска. Капнете няколко капки във ваната, отпуснете се и вдишвайте успокояващия аромат. Лечението с аромотерапия дава ефикасни резултати.

  Китайска медицина при високо кръвно налягане, хипертония

  • Китайските билки са много ефикасни при лекуване на високото кръвно налягане. Това трябва да се извършва от специалист: предписват се билки като цветове от хризантема, корени от божур и клинавиче.

  Масаж при високо кръвно налягане, хипертония

  • Редовното масажиране допринася много за премахване на стреса. Идете при квалифициран терапевт или се научете сами или някой приятел да ви го прилага, слод което следвайте някое от описаните лечения.

  Упражнения при високо кръвно налягане, хипертония

  • Редовните упражнения без състезателен характер са жизненоважни за лекуването на това заболяване. Разхождането, плуването и колоезденето за удоволствие влияят много добре. Преди обаче да се заемете с някакви други упражнения, консултирайте се с лекар.

  Релаксация/Премахване на стреса при високо кръвно налягане, хипертония

  • Стресът е една от главните причини за високото кръвно налягане. Първата стъпка от лечението е да разберете какво предизвиква гняв, потиснатост и други видове емоционален стрес във вашия професионален и личен живот. За да откриете причините, отговорете на следните въпроси:

  • винаги ли бързате?

  • винаги ли работите, докато издържите?

  • набързо ли се храните?

  • спите ли по-малко от 7 часа вечер?

  • играете ли спортове със състезателен характер?

  • често ли имате конфликти в личните си отношения?

  • Понякога премахването на стреса е просто въпрос на разтоварване от служебните задължения и на повече сън. Някои хора обаче се нуждаят от помощ, за да направят необходимите промени в начина си на живот: в случая е от значение консултирането със специалист, семейната или груповата терапия.

  • Ако имате затруднения с отпускането, биозареждането ще ви е от полза.

  Йога при високо кръвно налягане, хипертония

  • Практикуването на йога води до отпускане и разтягане и едновременно с това подобрява дишането, което е жизненоважно за правилното кръвообращение. Веднъж дневно трябва да се прави следното:

  • Легнете на твърда повърхност, затворете очи и се съсредоточете върху тялото си. Обърнете внимание на всяка част, като започнете с пръстите на краката и свършите с лицето и очите; опитайте съзнателно да отпуснете поред всяка част от тялото. Цялата процедура трябва да отнеме поне 10 минути.

  • Дихателните упражнения също отпускат: застанете на колене на пода; сложете едната ръка на стомаха, а другата - на гърдите. Вдишайте, като издувате стомаха, след което бавно издишайте с усещането, че спада. Поставете ръка на гърдите и повторете процедурата, като ги оставите да се изпълнят с въздух и да спаднат. Дишайте така няколко минути.

  Специализирана помощ при високо кръвно налягане, хипертония

  • Хомеопатията може успешно да се справи с високото кръвно налягане, но рецептата трябва да бъде индивидуална, като се има предвид конкретното физическо и емоционално състояние. Следователно препоръчва cе професионално лечение.

  Традиционна медицина при високо кръвно налягане, хипертония

  • Лекарите съветват да се спре пушенето, да се намали рязко консумацията на алкохол, животински мазнини и сол и да се свали тегло. Изписват се лекарства като В- блокери (които забавят сърдечната дейност), диуретици (които стимулират изхвърлянето на урина) или васо-дилатори (които разширяват кръвоносните съдове).

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  2. Червен божур корен - при хемороиди и ревматизъм, Paeonia
  3. Клинавиче стрък с плод – Орлови нокти, за имунитет, Astragalus glycyphyllos