Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Анални фисури - предпазни мерки, лечение, билки, йога

Анални фисури причини 

Причини за поява на фисура най-често са механични. Твърдите изпражнения, които съдържат остри частици, минавайки по аналния канал одраскват лигавицата и директно образуват цепнатина. Запекът е втората по значимост механична причина, защото при него фекалиите са прекалено твърди и нараняват повърхността на канала. Друга причина за фисурата е инфекциозна към която спада наличието на възпалителен процес в аналните жлези. Невро-рефлекторната причина пък е възпаление на нервите, които функционират в аналната област. Описани са патологични процеси, които протичат непосредствено преди появата на фисури, а причините, които съпътстват и провокират, може да са напълно различни.

Анални фисури симптоми

Най-честият симптом е когато се цепва лигавицата на ануса и се образуват язвички,  като резултат от напрягане при уриниране с мъчителни, сухи движения. Симптомите се изразяват в болезнено ходене по нужда. Може да се видят и ярки, кървави пръски по тоалетната хартия.

Фисурата е малка, повърхностна и се вижда веднага при преглед. Чести симптоми са болка при изхождане, спазъм на сфинктера, кръвотечение от ануса и сърбежи.

Анални фисури

Предпазни мерки при анални фисури

• Избягвайте запичането: яжте повече целулозни храни (зърнени храни, плодове, зеленчуци, сушен боб и грах) и пийте поне 8 чаши вода дневно.

Лечение на анални фисури

Практически съвети

• Употребявайте мека тоалетна хартия или влажни бърсалки. Измивайте редовно аналните части, особено след уриниране, за да предпазите наранената кожа от инфекции.

Билки при анални фисури

• Отварата от глухарчета (глухарчено кафе) е леко разхлабително: 2-3 чаени лъжички от корена се заливат с чаша вода, врат 10 минути на слаб огън и се пие 3 пъти дневно.

• За цялостно успокоение на червата направете настойка от 2 чаени лъжички корен от глухарче, 2 чаени лъжички жълт лапад, по 1 чаена лъжичка сена (александрийски лист), лакрица (сладник) и джинджифил. Пие се преди лягане.

Хранене при анални фисури

• При краткотрайно разхлабване яжте сушени сливи веднъж дневно. За по-продължителен благоприятен резултат включете в менюто си повече целулоза като например зърнени храни (но не и пшенични трици), плодове и сурови зеленчуци.

• Пийте поне 8 чаши вода дневно.

• Намажете леко фисурите със зехтин, за да облекчите болката и дразненето.

Хомеопатия при анални фисури

• Когато имате чувството, че изпражненията разкъсват ануса: азотна киселина.

• Когато имате чувството, че анусът ви е пълен с натрошени стъкла: ратания (Ratanhia).

Взема се два пъти дневно в продължение на 1 седмица и се повтаря при необходимост

Хидротерапия при анални фисури

• Подходящи за целта са горещи вани в седнало положение и приемането на целулозни храни.

Упражнения при анални фисури

• Ако водите заседнал начин на живот, упражненията са много важни, за да поддържате храносмилателната система в здравословно състояние. Разхождайте се, бягайте или плувайте поне 3 пъти седмично.

Йога при анални фисури

Следните пози от йога ще ви помогнат да се освободите от запека:

• Легнете по гръб. Свийте дясното коляно към гърдите, вдишайте и се опитайте да го докоснете с брадичката. Задръжте така 10 секунди, издишайте и поставете крака на пода. Повторете същото с левия крак, а след това с двата крака едновременно.

Традиционна медицина при анални фисури

• Понякога за облекчаване на отделянето се препоръчва течен парафин. Ако фисурите са упорити, осъществява се процедура за разширяване на аналния отвор (анално разширяване). Язвичката може да се премахне оперативно. За неутрализиране на болката може да се използува гумена или покрита с пяна седалка, която да намали натиска върху наранената част.

 1. ГЛУХАРЧЕ ЛИСТ , СТРЪК
 1. РЕВЕН КОРЕН

  РЕВЕН КОРЕН

  1,06 лв.

 1. Нитрикум ацидум, NITRICUM ACIDUM CH 9, Боарон

  Нитрикум ацидум, NITRICUM ACIDUM CH 9, Боарон

  Редовна цена: 4,03 лв.

  Промо цена 3,79 лв.

  6%