bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Анални фисури - предпазни мерки, лечение, билки, йога

Какво представляват аналните фисури

Аналната фисура е спонтанно възникващ елипсоиден дефект (язва) на лигавицата на аналния канал.

 • Глухарче корен - тоник за черен дроб и храносмилане, Bioherba, 350 мг, 100 капс.
 • Ревен корен - при запек, Rheum palmatum

  Ревен корен - при запек, Rheum palmatum

  Цена: 2,35 лв.

 • Анални фисури причини 

  Причини за поява на фисура най-често са механични. Твърдите изпражнения, които съдържат остри частици, минавайки по аналния канал одраскват лигавицата и директно образуват цепнатина. Запекът е втората по значимост механична причина, защото при него фекалиите са прекалено твърди и нараняват повърхността на канала. Друга причина за фисурата е инфекциозна към която спада наличието на възпалителен процес в аналните жлези. Невро-рефлекторната причина пък е възпаление на нервите, които функционират в аналната област. Описани са патологични процеси, които протичат непосредствено преди появата на фисури, а причините, които съпътстват и провокират, може да са напълно различни.

  Най-честата причина за поява на анани фисури е нараняване на лигавицата на аналния канал, което възниква при преминаване на твърд фекалии (запек). Това води до травматично увреждане на стената му. В 80% от случаите се засяга задната стена на аналния канал, останалите 20% попадат върху различно място на аналната фисура (предни или странични стени).

  Най-честото заболяване, което предразполага към развитието на фисури, е разхлабване на лигавицата и нарушаване на еластичните свойства на аналния канал.

  Непосредствените причини за разкъсване на тъканите с образуването на дефект могат да бъдат:

  запек;
  диария;
  раждане;
  тежък физически труд;
  изследване на ректума чрез инвазивни методи - ултразвук, ендоскопия и др .;
  неправилна употреба на клизма.

  Благоприятен фон за развитието на фисура в аналния проход когато има:

  хемороиди;
  дефекация на два етапа;
  сфинктер;
  сърбеж в ануса;
  анални кондиломи;
  колит;
  дизентерия;
  сифилис (лезията е специфична);
  туберкулоза;
  ХИВ / СПИН (лезията е специфична);
  левкемия;
  дивертикулит;
  неправилно положение на матката;
  заседнал начин на живот;
  злоупотреба с алкохол и пикантни храни.

  Анални фисури симптоми и диагностициране

  Най-честият симптом е когато се цепва лигавицата на ануса и се образуват язвички,  като резултат от напрягане при уриниране с мъчителни, сухи движения. Симптомите се изразяват в болезнено ходене по нужда. Може да се видят и ярки, кървави пръски по тоалетната хартия.

  Фисурата е малка, повърхностна и се вижда веднага при преглед. Чести симптоми са болка при изхождане, спазъм на сфинктера, кръвотечение от ануса и сърбежи.

  Симптоми на анална фисура

  За острия и хроничен стадий на аналната фисура признаците са еднакви. Разликата е само в нюансите и продължителността. Всички симптоми се появяват в ануса:

  синдром на болка
  крампи;
  кървене;
  сърбеж.

  Усложненията от това заболяване могат да бъдат:

  хроничен запек;
  менструални нередности при жените;
  пектеноза - уплътняване на аналния пръстен;
  фистула;
  инфекция на раната;
  хронично възпаление.

  Анални фисури

  Предпазни мерки и профилактика при анални фисури

  • Избягвайте запичането: яжте повече целулозни храни (зърнени храни, плодове, зеленчуци, сушен боб и грах) и пийте поне 8 чаши вода дневно.

  Кога се налага оперативна намеса при анални фисури

  Оперативна намеса при анална фисура се налага, когато тя се превърне в хронична. Основното лечение на хроничната анална фисура е хирургичното. Задължителен елемент от операцията е премахването на спазма на аналната пулпа, чието премахване води до подобряване на кръвоснабдяването на засегнатата област и зарастване на дефекта на анодермата.

  В момента основно се използват два метода за елиминиране на спазма на аналния сфинктер:

  Латерална сфинктеротомия - е дисекция на вътрешния сфинктер в малка степен. Но колкото и нежен да е този метод, във всеки случай той води до необратимо увреждане на аналната пулпа, което в някои случаи може да бъде придружено от развитие на анална инконтиненция.

  В момента пациентите се лекуват с метода на пневмодивизия на аналния сфинктер. За разлика от горния метод, дисекцията на аналната пулпа не се извършва, а се опъва със специален балон, диаметърът на който се избира индивидуално, в зависимост от физиологичните характеристики на всеки пациент.

  Диета след операция на анални фисури

  Храненето е от голямо значение за рехабилитацията след операция, а също така е и за предотвратяване на следоперативни усложнения. В следоперативния период е необходимо да се балансира диетата, за да се постигнат навременни и лесни движения на червата.

  След операцията трябва да спазвате адекватен режим на пиене. Постоперативната диета включва частично 5 еднократно хранене. Изключени от диетата са продукти, които предизвикват ферментация, което води до образуване на газове в червата: кафяв хляб, зеле, бобови растения, репички, грозде, цитрусови плодове, техните сокове, газирани напитки, пълномаслено мляко, сладкиши. Пушени храни и алкохол, пикантни, кисели и пикантни ястия са строго забранени, тъй като тези продукти могат да увеличат притока на кръв към тазовите органи. В следоперативния период се препоръчват зърнени храни (овесени ядки, елда, ечемик, просо), нискомаслени меса, кисело-млечни продукти, пшеничен хляб, растителни масла, зеленчуци и плодове (с изключение на горните). Всички ястия трябва да бъдат задушени или печени и нарязани. Принципът на смилане на продукти: месо под формата на суфле, кюфтета, зеленчуци под формата на картофено пюре и настъргани салати. Пържените храни се изключват от диетата до пълно възстановяване след операцията.

  Прогноза при аналните фисури

  Консервативното лечение и хирургическата интервенция, като се вземе предвид функционалното състояние на обтураторния апарат на ректума, осигуряват възстановяване на 98-100% от пациентите.

  Лечение на анални фисури

  Практически съвети

  • Употребявайте мека тоалетна хартия или влажни бърсалки. Измивайте редовно аналните части, особено след уриниране, за да предпазите наранената кожа от инфекции.

  Билки при анални фисури

  • Отварата от глухарчета (глухарчено кафе) е леко разхлабително: 2-3 чаени лъжички от корена се заливат с чаша вода, врат 10 минути на слаб огън и се пие 3 пъти дневно.

  • За цялостно успокоение на червата направете настойка от 2 чаени лъжички корен от глухарче, 2 чаени лъжички жълт лапад, по 1 чаена лъжичка сена (александрийски лист), лакрица (сладник) и джинджифил. Пие се преди лягане.

  Хранене при анални фисури

  • При краткотрайно разхлабване яжте сушени сливи веднъж дневно. За по-продължителен благоприятен резултат включете в менюто си повече целулоза като например зърнени храни (но не и пшенични трици), плодове и сурови зеленчуци.

  • Пийте поне 8 чаши вода дневно.

  • Намажете леко фисурите със зехтин, за да облекчите болката и дразненето.

  Хомеопатия при анални фисури

  • Когато имате чувството, че изпражненията разкъсват ануса: азотна киселина.

  • Когато имате чувството, че анусът ви е пълен с натрошени стъкла: ратания (Ratanhia).

  Взема се два пъти дневно в продължение на 1 седмица и се повтаря при необходимост

  Хидротерапия при анални фисури

  • Подходящи за целта са горещи вани в седнало положение и приемането на целулозни храни.

  Упражнения при анални фисури

  • Ако водите заседнал начин на живот, упражненията са много важни, за да поддържате храносмилателната система в здравословно състояние. Разхождайте се, бягайте или плувайте поне 3 пъти седмично.

  Йога при анални фисури

  Следните пози от йога ще ви помогнат да се освободите от запека:

  • Легнете по гръб. Свийте дясното коляно към гърдите, вдишайте и се опитайте да го докоснете с брадичката. Задръжте така 10 секунди, издишайте и поставете крака на пода. Повторете същото с левия крак, а след това с двата крака едновременно.

  Традиционна медицина при анални фисури

  • Понякога за облекчаване на отделянето се препоръчва течен парафин. Ако фисурите са упорити, осъществява се процедура за разширяване на аналния отвор (анално разширяване). Язвичката може да се премахне оперативно. За неутрализиране на болката може да се използува гумена или покрита с пяна седалка, която да намали натиска върху наранената част.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Глухарче стрък с лист - при анемия и авитаминоза, Taraxacum officinale
  2. Ревен корен - при запек, Rheum palmatum

   Ревен корен - при запек, Rheum palmatum

   Цена: 2,35 лв.

  3. Нитрикум ацидум, NITRICUM ACIDUM CH 9, Боарон

   Нитрикум ацидум, NITRICUM ACIDUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.