Открийте вкусни рецепти за поддържане на здрава имунна система! 

Напитки за имунитет, чай, смути

За много хора променящите се цветове на листата също могат да означават, че е началото на сезона на настинките и грипа. Подкрепете естествената защитна система на тялото си с тези вкусни и питателни напитки, които са пълни с редица хранителни вещества, поддържащи имунитета като витамини A, C, D и E и цинк и много антиоксиданти. 

С рецептите, които ви представяме, не може да бъде по-лесно да приготвите у дома, вкусна и здравословна напитка за повишаване на имунитета!

Имунизираща напитка с бъз

Съставки

1/4 чаша сушени плодове от бъз
1/4 чаша сушени боровинки
1 1/4 чаша органичен ябълков оцет
1 ч.ч. изсушена портокалова кора
3/4 чаша кафява захар, мед или друг подсладител

Начин на приготвяне

Добавете бъза, боровинките и оцета в малка касерола.
Поставете на среден огън, покрийте с капак и оставете да къкри в продължение на 15 минути.
Добавете портокалова кора, похлупете отново и оставете да къкри още 5 минути.
Свалете от котлона и оставете настрана да се влива и охлади за няколко минути.
Прецедете през фино мрежесто сито, като пресовате плодовете, за да извлечете колкото е възможно повече от течността.
В получения сок, добавете захарта.
Разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Оставете настрана да се охлади напълно.
Когато се охлади, изсипете в стерилен буркан.
Съхранявайте на хладно, сухо и тъмно място и използвайте в рамките на 4-6 месеца. 

  • Черен бъз плод - за силен имунитет, Sambucus nigra

    Черен бъз плод - за силен имунитет, Sambucus nigra

    Цена: 2,78 лв.

  • Куркума Лонга рязан корен на ситно - за чай BOF, при артрит, Turmeric, Curcuma longa
  • Смути с горски плодове и кефир

    Съставки

    1 ½ чаши замразени горски плодове

    1 чаша обикновен кефир

    ½ среден банан

    2 супени лъжици бадемово масло

    ½ чаена лъжичка ванилов екстракт

    Начин на приготвяне

    Комбинирайте горски плодове, кефир, банан, бадемово масло и ванилия в блендер. Блендирайте до гладка смес.

    "Златен" сок с куркума и джинджифил

    Съставки

    2 портокала
    1 лимон
    2 моркова (или 1/4 чаша (60 мл) 100% сок от моркови, ако не използвате сокоизстисквачка)
    1 парче джинджифил (обелен и нарязан)
    1 парче куркума (обелени и нарязани)
    1 супена лъжица мед от манука (или друг вид пчелен мед, или агаве за вегани)
    1 супена лъжица топла вода

    Начин на приготвяне

    Обелете и след това нарежете портокалите и лимона наполовина напречно и почистете всички семки. В блендер смесете портокалите, лимона, морковите, джинджифила и куркумата.
    Добавете 3⁄4 до 1 чаша вода (или колкото е необходимо) и пасирайте на средно висока скорост, докато стане гладка смес. От време на време спирайте блендера и разбърквайте с дървена лъжица, за да подпомогнете процеса на пасиране.
    Добавете меда и разбъркайте за няколко секунди, за да се комбинират. Опитайте на вкус и добавете още мед, ако предпочитате да е по-сладко. Прехвърлете сока в стъклена бутилка или буркан.

  • Годжи Бери плод – Лиций, за очи и зрение, Lycium Barbarum, екстра качество
  • Шипка люспа - без семки, за шипков мармалад и чай, Rosa canina
  • Чай от Годжи бери

    Чай Годжи бериЗа да направите ароматна чаша, е достатъчно да добавите 1 до 2 непълни чаени лъжички сушени плодове годжи бери към чаша гореща вода и да ги оставите да се накисват за 10 до 15 минути. Пийте го както е или го подсладете според вашите вкусови предпочитания. За да разкриете аромата на плодовете, можете да добавите и резен джинджифил.

    Имуностимулиращ "супер" горски сироп

    Съставки

    1 чаша пресни или 1/2 чаши сушени плодове от бъз, глог и шипки
    2 супени лъжици канела
    1 супена лъжица изсушен корен от джинджифил (нарязан, не на прах) или 1  парче пресен джинджифил, настърган
    кора от 2 портокала
    10 чаши вода
    3-4 чаши мед

    Начин на приготвяне

    Поставете всичко с изключение на меда в голяма тенджера на силен огън.
    След като заври, намалете котлона до минимум, покрийте и оставете да къкри за 20 - 25 минути, или докато сиропът намали обема си с около една четвърт.
    Изсипете течността през цедка в друга тенджера или голяма кана, за да отделите билките. Измерете обема. За всяка чаша течност, която имате, добавете ½ чаша мед.
    Разбъркайте добре, за да се разтвори.
    Разпределете сиропа между стерилизирани буркани, затворете добре капачките и ги обърнете с надолу, за да се запечатат топлинно.
    Съхранявайте в хладилник до готовност за употреба.