Осем дни интензивна медитация, предизвикват силно активиране на имунната система

Медитация, медитиране

Това установиха изследователи от Университета на Флорида.

Смята се, че констатациите са първото цялостно геномно изследване за това как медитацията влияе върху биологичните процеси, пряко включени в развитието на болестта. В основата на изследването са практиките Inner Engineering, които представляват програми за медитация и йога, които наблягат на вътрешното благополучие. Констатациите са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Въпреки, че положителните ефекти от медитацията са добре документирани, много по-малко се знае за нейните молекулярни и генетични ефекти, каза Виджайендран Чандран, Ph.D., асистент професор по педиатрия и неврология в Колежа по медицина на UF.

Интересът на Чандран към молекулярните корени на Inner Engineering, всъщност започна с известно подтикване от съпругата му - и доза здравословен скептицизъм. Просто опитайте за 48 дни, каза тя. Правеше го по около 21 минути на ден.

„Просто се опитвах да бъда непредубеден. Опитах го и се получи много добре. Яснотата и фокусът ми бяха подобрени. Чувствах се страхотно“, каза Чандран.

 • Арома композиция Баланс, Bioherba, 10 мл

  Арома композиция Баланс, Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 6,59 лв.

  Промо цена 5,93 лв.

  -10%

 • Керамична Аромалампа Оранжево цвете Мъдрост, Биохерба
 • Това също събужда научното му любопитство: Как точно практиките на медитиране са били полезни за тялото?

  За да установят своите открития, Чандран и неговите сътрудници проучиха генетичните профили на 388 проби, получени от 106 души преди и след усъвършенствано медитиране през април 2018 г. в Isha Institute of Inner-Sciences в Макминвил, Тенеси. Проучването е строго контролирано: участниците остават в мълчание в продължение на осем дни, медитират повече от 10 часа на ден, ядат вегански ястия и следват редовен график за сън.

  Кръвни проби от участниците бяха събрани пет до осем седмици предварително, след това точно преди и след оттеглянето в медитация, както и три месеца по-късно. Геномният анализ в крайна сметка установи, че няколко свързани с имунитета и други клетъчни пътища са променени след медитативното отстъпление.

  Поразително е, че те откриват повишена активност в 220 гена, пряко свързани с имунния отговор

  Това включва повишена активност в 68 гена, свързани с интерфероновото сигнализиране, ключова част от антивирусните и противораковите реакции на тялото. Те също така установиха, че засилената имунна система след оттеглянето се дължи основно на медитация, а не на диета, модели на сън или половите различия.

  Чандран, чиито изследователски специалности включват биоинформатика и анализ на „големи данни“, има повече от 70 милиона точки от данни от кръвните проби. Подобно на полицейски детектив, който следва следи от доказателства, Чандран оставя данните да бъдат негов водач.

  „Това, което открихме, е, че множество гени, свързани с имунната система, са били активирани – драматично – когато правите практики за вътрешно уравновесяване“, каза Чандран.

  Повишената генна активност сред интерферон-сигналните гени е особено значима, според Chandran. Интерфероновите протеини обединяват други части на имунната система за защита срещу вируси и няколко скорошни проучвания показват, че сигнализирането на интерферон е дисбалансирано при пациенти с тежък COVID-19. По същество медитацията използва координирана мрежа от основни гени и регулатори, за да отприщи положителен ефект върху имунната система, установиха изследователите.

  „Това е първият път, когато някой показва, че медитацията може да засили вашето интерферонно сигнализиране. Това демонстрира начин за доброволно повлияване на имунната система без фармацевтични продукти“, каза той.

  Изследователите съобщават, че констатациите също имат потенциални последици за много свързани с имунитета състояния като COVID-19 и множествена склероза. Докато медитацията повишава активността в 68-те гена, свързани с интерферона, пациентите с тежка форма на COVID-19 имат обратния проблем: недостиг на активност на интерферон, който потиска борбата с вируса.

 • Арома композиция Концентрация, Bioherba, 10 мл

  Арома композиция Концентрация, Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 6,59 лв.

  Промо цена 5,93 лв.

  -10%

 • Керамична Аромалампа Жълто цвете Радост, Биохерба
 • Когато изследователите сравняват активността на интерфероновия ген в участниците в отстъплението и тежко болните пациенти с COVID-19, разликите са явни. Медитацията активира 97% от гените, отговарящи на интерферона, в сравнение със 76% генно активиране при леки пациенти с COVID-19 и 31% при тежки случаи на COVID-19. Те също така наблюдаваха обратната тенденция за гените, сигнализиращи за възпаление, където видяха значително високи нива на възпалителни гени при тежки пациенти с COVID-19, в сравнение с леко болни пациенти и без промяна в гените за възпаление след медитация. По същия начин, медитацията произвежда полезна генна активност, сравнима с конвенционалните лечения с интерферон, прилагани на пациенти с множествена склероза. Взети заедно, констатациите подкрепят идеята, че медитацията допринася за потенциално подобряване на множество здравословни състояния, заключават изследователите.

  Въпреки че констатациите са интригуващи, Чандран също каза, че благоприятните ефекти върху генната активност се нуждаят от допълнително проучване, включително репликация в рандомизирано клинично изпитване. Може също така да бъде полезно да се определи дали по-малко интензивен режим на медитация в дългосрочен план може да доведе до подобни благоприятни ефекти върху имунната система, каза той.

  Източник