Креатинът- хранителни добавки за мускули


Креатинът- любимата добавка за мускулен растежКреатинът – любимата хранителна добавка за активно спортуващите, особено силови спортове, все повече се превръща в предпочитан продукт и за всички, които посещават фитнес залите и са решили сериозно да обърнат внимание на своята фигура.  Изследванията до този момент са обединени около тезата, че приемането на креатин се свързва с мускулен растеж, сила и мощност.

Какво представлява креатинът?


Креатинът е естествено вещество, което участва в снабдяването на мускулите с енергия. Енергията за мускулно съкращение се извлича от молекула наречена АТФ (аденозинтрифосфат). Функцията на креатина е да спомага за възстановяването на резервите от АТФ в мускулните клетки. Бъбреците, черният дроб и панкреасът произвеждат по 1-2 грама креатин дневно. Приблизително същото количество си набавяме дневно чрез месните храни, на които креатинът е естествена съставка.

 • БИОГЕЙМ КРЕАТИН НА ПРАХ 120 ГР.

  БИОГЕЙМ КРЕАТИН НА ПРАХ 120 ГР.

  Цена: 22,32 лв.

 • Креатин на пудра или на капсули


  - Креатин е най-известният и силен продукт за сила, постигане на обемни и силни мускули. Затова и креатин е главната добавка, която се използва от всички занимаващи се с културизъм и фитнес.
  - Основната функция на креатина е повишаване на енергийния резерв в мускулите, която води до повишаване на мускулната сила и издръжливост.
  - Креатинът спомага за бърз и сериозен напредък при трениращите, също така ускорява възстановяването и предпазва от катаболизъм. Креатинът има много форми – креатин монохидрат, креатин алкалин, креатин етил естер, креатин пируват, малат и т.н. Всяка една форма на креатина се характеризира с определен ефект.
  - Креатинът спомага за по – бързо възстановяване след работната серия.
  - Употребата на креатин се свързва с повишено желание за интензивна тренировка  от типа  „Не го свърта на едно място!”

  Как се приема креатин

  Креатиновите добавки дават възможност за прием на много по-големи дневни дози от веществото креатин, отколкото ако залагаме на естественото му присъствие в организма ни или пък на приемането му чрез месните храни. Но и тук трябва да бъдем много внимателнис креатина. Дозата съвсем не е без значение. Установено е, че високите дози креатин, натоварват бъбреците и увеличават риска от бъбречни заболявания. Ето защо креатиновите добавки не трябва да бъдат приемани от хора с бъбречни заболявания, както и от хора с повишен риск от бъбречни заболявания, като например, болните от диабет.


  Креатинът- любимата добавка за мускулен растежЗащо спортистите използват креатин и как работи той

  Креатиновите добавки често предизвикват повишение на телесното тегло, което може да бъде погрешно интерпретирано като увеличение на мускулната маса, напомнят специалистите. Повишения вътреклетъчен креатин, предизвиква проникване на вода в клетките на осмотичен принцип, тъй като е осмотично активно вещество. Така, че повишението на телесната маса при употребата на креатин е вероятно да се дължи на задръжка на течности, а не на повишена мускулна маса. Пренасочването на водата към клетките може да бъде свързано с наблюдаваните мускулни крампи, дехидратация и понижена поносимост към високите температури по време на прием на добавката.  Като вещество с ненапълно изучени странични ефекти, креатинът не се препоръчва за все още развиващия се организъм на тийнейджърите.

  В този смисъл, съветът, който дават специалистите е да се подбират само реномирани производители на добавката креатин, така, че количеството на креатин в тях да бъде в балансираните и не предизвикващи лоши последствия дози.

  Как да приемаме креатин монохидрат

  Специалистите препоръчват на сериозно трениращите да използват зареждаща доза креатин от 20-30 грама дневно за 5, дори 7-10 дни. Тази доза е добре да бъде разделена на 4 до 5 приема, включително 1-2 приема по време на самата тренировка, особено ако е по-дълга, например 2 часа. Най-добре е креатинът да се приема с въглехидратни напитки и да не се допуска обезводняване по време на тренировка – около един литър на час. В компанията с глутамин в същото количество (т.е.1:1) се получава т.нар. анаболен коктейл, не защото има нещо общо с анаболните стероиди (и допинга), а защото действието му се доближава до тяхното, но е абсолютно безвреден.

  Стероид ли е креатинът?

  Важното предимство на креатина пред другите хранителни добавки е пълна липса на странични ефекти. Креатинът не е стероид, забранен от Международния олимпийски комитет, въпреки че използването му може да се счита за нарушение на правилото, което забранява използването на каквото и да е вещество, водещо до по-добри резултати. Но в този случай продукти като глюкоза или царевичен сироп също трябва да бъдат включени в списъка на забранените продукти. Креатинът се произвежда в тялото по естествен начин.

  Креатинът в най-високите концентрации се съдържа в мускулната тъкан на животни и хора под формата на креатин фосфат. В тялото се образува от три аминокиселини - аргинин, глицин и метионин. Синтезира се изкуствено от саркозин и цианамид.

  Креатинът е естествено вещество, което присъства в месото и рибата, но може да се произвежда и в черния дроб, бъбреците и жлезите. За да получавате ежедневно 6 г креатин, трябва да изядете 4 кг месо на ден, което е вредно. Ето защо приемът на креатин е подходящ за вегетарианци.

  Безопасен ли е креатинът

  Креатинът е необходим, за да осигури на тялото допълнителна енергия по време на активно физическо натоварване. В действителност, по време на силовите тренировки мускулите първо използват енергията на тази добавка, а само след това - АТФ, гликоген и други хранителни вещества. Като цяло, тя дава възможност на спортистите да подобрят своята сила и да работят с по-голяма тежест при упражненията с щанги.

  Приемането на креатин монохидрат под формата на спортно хранене е необходимо и за неутрализиране на образуваните по време на тренировки киселини, което значително намалява мускулната умора по време на тренировка, както и ускорява възстановяването. Въпреки това, ефектът на добавката се появява постепенно само 5-10 дни след началото на приложението, тъй като веществото трябва първо да се натрупва в мускулите и в други тъкани на тялото.

  Креатин и водна задръжка

  След прием на креатин много хора започват да повишават теглото си. Това се случва в първите седмици на прием. Видимо хората започват да изглеждат "по-заоб;ени". Тези промени се дължат на ниско и средно качество крееатин, както и немикронизираният, може да бъде тежък за стомаха, и ако човек е по-чувствителен, това може да предизвика подуване. В повечето случаи некачественият креатин също може да предизвика подуване  и дискомфорт. Креатинът увеличава водата в мускулните клетки, поради механизма на действие и факта, че креатинът се задържа най-вече в мускулните тъкани, а не в други части на организма.

  Видове креатин

  Креатин

  Намира се в няколко форми и форми: класически (креатин монохидрат) и производни (продукти с таурин, глутамин и др.). Креатиновите производни стимулират усвояването на креатина или подобряват неговите индивидуални свойства.

  Монохидратът е най-често срещаната и най-ефективната форма на креатина. Съдържа 12% вода. Монохидратът се характеризира с оптимален баланс между качество и цена, добра скорост и степен на смилаемост. Предлага се под формата на прах, таблетки и капсули. Недостатък - слабо разтворим във вода.

  Безводни - за разлика от предишната версия не съдържа вода. В резултат на това съдържанието на креатин в тази форма се увеличава с 5-6%. Тази форма може да замести монохидрат, но няма предимства пред нея.

  Цитрат - съдържа креатин и лимонена киселина. На теория се увеличава количеството енергия, получено от спортист, но това не е доказано.

  Малат - състои се от креатин и ябълчена киселина. Малата е силно разтворима във вода, не причинява стомашни болки, когато се приема. Някои атлети твърдят, че този креатин осигурява повече издръжливост от монохидрата. Тези свойства не се подкрепят от съответните изследвания.

  Тартрат - съдържа креатин и винена киселина. Подобен тип креатин се използва за приготвяне на форми за твърдо освобождаване (таблетки, плочки, капсули). Запазва полезни свойства за дълго време.

  Магнезиев - съдържа креатин и магнезий. Той насърчава по-бързото усвояване на креатина и възстановяването на тялото след тренировка.

  Фосфат - съдържа креатин и фосфат. Въпреки че самият фосфат премахва момента на мускулната умора, днес тази форма на креатин рядко се използва. Минус - най-лошата смилаемост в сравнение с монохидрата.

  Етилов естер - състои се от креатин и етер. Смята се, че такъв креатин се абсорбира добре, осигурява по-бързо възстановяване, но проучванията не са потвърдили нито едно предимство на това лекарство над монохидрат. Недостатъкът е високата цена.

  Креатин-глутамин-таурин - в допълнение към креатина съдържа глутаминов пептид и таурин. Теоретично, този вид креатин трябва да бъде по-лесен и по-бърз за усвояване в мускулните клетки. Смята се също, че тауринът може да повиши мускулната сила.

  Титрат  - състои се от креатин и титрат, който осигурява добро разтваряне във вода. Предполага се, че тази форма на креатин има високи характеристики на смилаемост.

  И така, креатинът е любимата добавка за мускули, но само в балансирани дози.