Дали някога сте пили качествено кафе? Как се прави качествено кафе? Как се прави силно и как се прави слабо кафе? 

Повечето хора си купуват силно препечено кафе, което е смляно отдавна и всъщност усещат предимно вкуса на Видове кафе, как да си направим вкусно и качествено кафе bilki.bgовъглените белтъчини в кафето. За да усетите приятен и силен аромат на кафе, то трябва да е изпечено по-умерено. Има дори скала за печенето на кафето. То трябва да е средно изпечено по тази скала. Можете да си закупите кафе с различна степен на изпичане, като внимавате върху плика да е указано. Още по-добре е сами да си изпечете кафето на фурна, на средна температура до кремаво-кафяв цвят. След като кафето изстине, то може да се смели. Всъщност, прясно смляното кафе е най-ароматно, тъй като летливите вещества, съдържащи се в зърната на кафето, бързо се изпаряват. След като е смляно на размер за еспресо или турско кафе, ако предпочитате, се използва за направата на ароматна чаша кафе. Естествено, никое предварително смляно кафе от магазина не може да се сравнява с прясно смляно кафе. Счита се, че след като е смляно, дори да се съхранява правилно, кафето губи от своите качества след 1-2 седмици.

И накрая, как да си направите кафе с малко кофеин или кафе с много кофеин

Първо, трябва да знаете, че ако използвате сорта Арабика, който се отглежда в много страни по света, то съдържа по-малко количество кофеин, докато сортът Робуста, който също се отглежда на много места, е с по-високо съдържание на кофеин, тоест тонизира по-силно. Често различни фирми правят свои блендове (смеси от различни сортове кафе, например Арабика и Робуста), но не само това – от различни части на света, тъй като кафето, както и билките, леко променя своя вкус, химическото си съдържание, размера и аромата в зависимост от климата, почвените условия и влажността.

  • Зелено кафе на зърна Робуста – насипно кафе на зърна, Coffea robusta
  • Зелено кафе на зърна Арабика – насипно кафе на зърна, Coffea Arabica

  • Второто условие за количеството кофеин, което ще извлечете в своята чаша, е за колко време и при каква температураИзпичане на кафе у дома, ароматно кафе bilki.bg и налягане екстрахирате смляното кафе. Реално погледнато, турското или гръцко кафе всъщност е чай от изпечени зърна кафе. То извлича само част от активните съставки на кафето и не натоварва толкова сърцето. При еспресо се използва много силно налягане и температура едновременно, които извличат от смлените зърна кафе воден екстракт, но също така и много восъци. По този начин се получава характерната за еспресо пяна. При еспресо екстракцията на кафе се отделят много повече вещества и то е по-натоварващо за сърцето и целия организъм.

    Когато се прави късо кафе, то извлича по-малко количество кофеин. При дългото кафе се извлича много повече кофеин, а също така вкусът на кафето се променя, тъй като освен кофеин се отделят и повече горчиви вещества. Хората, които се занимават професионално с производство на кафе, казват, че хубавото кафе всъщност не трябва да горчи. То може да има много широк спектър от аромати и различни вкусове според различните видове сортове, например: сладникаво, леко кисело, с аромат на пръст, но не и горчиво. 

    И сега, когато имате толкова много информация за малките зърна кафе, можете да вземете малко зелено кафе и да експериментирате със собствено прясно изпечено и прясно смляно кафе. Във всички случаи, това е изживяване, което аз лично ви препоръчвам, защото е много интересно и автентично. Вкусът на кафето, което сами ще си направите, без значение дали е сполучливо или несполучливо, ще запомните за цял живот.

    Моите експерименти, с печене и смилане на кафе бяха много впечатляващи и приятни, и лично аз бях удовлетворена от резултата. Желая интересен и успешен опит и на вас!