ЗНАЕМ ЛИ КОЛКО БЕЛТЪЧИНИ ДА ПРИЕМАМЕ?
Митът за Протеините във вегетарианските храни.
Най-задаваният въпрос на повечето вегетарианци е: "Къде са протеините?"
Първият въпрос на хората, които са на вегетарианска диета е: "Как ще получа достатъчно протеини?"
Протеиновият мит е толкова широко разпространен в нашата култура, че дори и вегетарианците му вярват!
Ето и най разпространените митове за протеините:
- Протеинът е най-важният хранителен елемент в нашия хранителен режим и диета. Това не е така.
- Протеинът от месо, риба, птиче месо, мляко и яйца е по-добър от протеина от растителни източници. Това не е така.
- Месото е най-добрият източник на протеини, а другите храни съдържат малък процент протеин или никакъв. Това не е така.
- Вегетарианската диета не разполага с достатъчно протеин и поради тази причина е нездравословна. Това не е така.
А ето и фактите за Вегетарианските Протеини:
През последните няколко десетилетия, широко разпространения практически опит, традиционните знания, както и стотиците научни и здравни изследвания, разказват следните факти за протеините от растителен произход.
- Факт е, че приемът на твърде много протеини е толкова вредно, колкото е вреден и приемът на твърде малко протеини. Приемът на много протеини се свързва с краткостта на живота, увеличаване на раковите заболявания и риска от сърдечни заболявания, широкото разпространение на затлъстяване и диабет, остеопороза, стрес, заболявания на бъбреците и лошо храносмилане.
- Факт е, че протеиновата диета води до временно отслабване, за сметка на здравето като цяло, и хората бързо си възвръщат теглото, след като се върнат към нормалния хранителен режим.
- Факт е, че разнообразната вегетарианска диета с баланс на протеини, мазнини и въглехидрати и адекватен калориен прием, осигурява повече от достатъчно протеини.
- Факт е, че изцяло животинския протеин, не е на по-високо ниво от протеина от растителен произход - те дават един и същ резултат по различни начини. Незаменимите аминокиселини се съдържат и в растителните продукти.
- Факт е, че протеинът от растителни източници не включва излишните калории от мазнините, вещества като токсини, животински хормони, адреналин отделен по време на смъртта на животното, които натоварват бъбреците и черния дроб.
|
|
Какво представлява протеинът?
- Протеинът е един от трите необходимите макроелементи за хората. Въглехидратите и мазнините са другите две.
- Протеините са строителите на тялото. Голяма част от нашето тяло, с изключение на водата, се състои от различни видове протеини. Всички живи тъкани съдържат протеин.
- Протеините подкрепят и поддържат нашата кръв, органите, мускулите, косата, кожата и ноктите.
НАПРИМЕР: Кръвта съдържа плазмени протеини; хемоглобинът има протеинов компонент; протеините са компоненти на някои антитела; много хормони са протеини (като инсулина).
- Протеините в организма са най-богатото органично съединение - като цяло повече от мазнините и много повече от въглехидрати. Съдържанието на протеин в средната клетка е 16% от общата маса и около 65% от общия протеин на тялото, който се намира в скелетните мускули.
- Има повече от 50 000 различни протеина в тялото, изработени от 20 или повече аминокиселини, които са малки органични съединения, съдържащи най-малко една амино група и органична киселинна група.
Колко протеин ни е нужен?
Нуждите от протеин варират в зависимост от възрастта, телесното тегло, здравето, начина на живот, както и нивата на стрес и диетата. Приблизителните нужди на възрастен човек са от 50 до 90 гр протеин на ден. Тоест приблизително 1 грам протеин спрямо оптималното ни телесно тегло за съответния ръст. Например жена с ръст 170см и тегло 70 кг има нужда от максимум 70 грама протеин на ден. Мъж с ръст 175 см и тегло 80кг има нужда от максимум 80 гр протеин на ден. Ако обаче, работата на съответния човек е свързана с много движение, спорт, натоварване на мускулите, то тогава протеините леко се завишават.
Телата ни сами могат да преценят колко протеин да усвоят, за поддържане на постоянни нива на протеин. Това е вярно, както за вегетарианците, така и за хора, които не са вегетарианци.
Естествено, консумирането на прекалено много протеини е едно от най-вредните неща, които човек може да причини на тялото си. Първо излишният протеин, който не може да се съхранява се разбива и се изразходва под формата на енергия или се съхранява под формата на мазнини (допълнителните калории от всеки източник се съхраняват като мазнини). Тоест приемането на излишно много протеини и други видове макроелементи може да доведе до затлъстяване.
Второ преработването на излишните протеини натоварва бъбреците и черния дроб, кръвта. При разграждането на протеини се отделят известно количество токсини. По специално това е вярно за животинските протеини, които разграждайки се образуват пикочна киселина. Когато нейното насищане е прекалено голямо, тя кристализира и се отлага във вид на уратни кристали в меките тъкани на тялото, ставите и в други части на тялото.Става въпрос за заболяването подагра, което напоследък засяга много хора. Диабетът и други тежки заболявания са наречени заболявания на охолството, тъй като до голяма степен са обвързани с начина на хранене и нездравословния режим на живот, обездвижването.
Ненаучният отговор за това колко протеин ни трябва можем и сами да си дадем. Задайте си въпросите:
- Чувствам ли се добре и дали поддържам оптимално тегло и имам добър мускулен тонус?
- Дали косата и ноктите растат бързо?
- Дали раните ми зарастват бързо?
- Дали съм като цяло здрав и бързо се възстановявам след заболяване?
Ако е така, тогава Вие получавате достатъчно протеин!
Къде се намира вегетарианския протеин?
Да бъдеш вегетарианец, не означава, че в диетата си нямаш достатъчно прием на протеин.
Всъщност е много трудно да се яде добре балансирана вегетарианска диета и да има недостиг на протеин.
Вегетарианските диети обикновено отговарят или надвишават нуждите от протеин. Този прием на протеин се счита за полезен.
Ако няма достатъчно калории в храната, тогава хранителния протеин се използва за енергия, а не за растеж и възстановяване. Това обикновено не е проблем за вегетарианците, тъй като растителните протеини са по-добри източници на въглехидрати, които се използват за производството на енергия.
Добрите източници на протеин за вегетарианците включват бобови растения, ядки и семена, включително соеви продукти (тофу, темпе, соево мляко и соев изолат), житни растения и производни (сейтан), пълнозърнести храни, млечни продукти (мляко, сирене и кисело мляко).
Не забравяйте, че всички растителни храни, включително зеленчуците и плодовете, съдържат някои протеини в различна степен. Всичко, което ядем, допринася за общия прием на протеин, а също така мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и т.н.
Основни вегетариански източници на протеини:
Ядки – овесени ядки, бадеми, бразилски орехи, кашу лешници, кедрови ядки, орехи.
Семена- сусам, тиквени семки, слънчогледови семки, ленено семе.
Варива - грах, боб, леща, фъстъци, черен нахут
Зърно и зърнени култури– лимец, ечемик, царевица, ръж, овес, просо, киноа, ориз, жито, пшеница (в хляба, брашното, тестени изделия или пшеничен глутен).
Соеви продукти- тофу, темпе, текстурирани растителни протеини, соево мляко.
Млечни продукти- мляко, сирене, кисело мляко, кефир.
Когато изследвате разнообразието от вкусни храни, налични във вегетарианската диета ще осъзнаете всички начини, по които можете вкусно и пълноценно да се нахраните, и ще бъдете изумени колко лишени в храненето са хората, които не са вегетарианци!
А що се отнася до приема на протеини, така необходими за нас, както разбрахте - няма никакъв проблем. Приемайте здравословни растителни протеини и по този начин ще изглеждате винаги във форма и ще бъдете здрави.