Този уебсайт използва "бисквитки", за да осигури правилна функционалност на вашето пазаруване. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате с използването на "бисквитки". Кликнете тук, за да научите за настройките на "бисквитките".
Суровото кафе на зърна АРАБИКА е открито да расте на Арабския полуостров в Етиопия (по-рано известна под названието Абисиния) през 1753. Арабиката е най-ранно култивираният вид и все още е най-често отглежданото с търговска цел. Арабиката расте основно на 600 до 1,800 метра надморска височина и това осигурява бавен процес на израстване, който концентрира както твърдостта и плътността на зърната, така и вкусът им. Кафените зърна на Арабиката са големи, леко удължени и плоски, а кофеинът, който се съдържа в тях е от 0.8 до 1.4% - средно 1.2%. Сортът Арабика се смята за много по-качествен от други видове. Арабиката се познава по силния аромат (съдържа около 90 ароматни вещества), мек кисело-сладък вкус и по-ниско съдържание на кофеин.
Зелено кафе на зърна Арабика - ползи за здравето
Кафе Арабика е силен антиоксидант с по-ниско съдържание на кофеин. То е богат естествен източник на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали при обмяната на веществата. Свободните радикали са част от естествените процеси в организма, които възникват в следствие на клетъчния метаболизъм и чието естествено ниво може да бъде повишено под влияние на външни процеси като цигареният дим, инфекции, замърсявания, UV слънчеви лъчи. Натрупването на свободни радикали води до преждевременно стареене и болести, сърдечносъдови заболявания и др. Научни изследвания показват, че кафето съдържа значително количество антиоксиданти от групата на полифенолите и това го превръща в основен източник на антиоксиданти от този тип. Кафето намалява опасността от развитие на цироза на черния дроб при консумиращите алкохол. Консумиращите кафе по-рядко се сблъскват с болестта на Паркинсон. Кафето не предизвиква хипертония. Добре изпечените зърна кафе могат да унищожат бактерията Streptococcus mutans, която предизвиква кариес.
Начини на приготвяне - Зелено кафе на зърна Арабика
1/ Чай от Зелено кафе: Зелените зърна се смилат в кафемелачка и 1 чаена лъжичка се сварява с 500 мл вода за 3-4 минути. Прецежда се. Чаят се изпива през деня до 15 часа, за да не пречи на съня. Чаят от неизпечено зелено кафе има лек вкус и светъл цвят. Силно тонизиращ е.
2/ Изпичане на Зелено кафе в тиган: Загрейте зърната в тиган на 250 C до 300 C. Разбърквайте зърната постоянно, за да се изпекат равномерно. След като зърната се изпекат до кафяв цвят, според вашия вкус, веднага ги отстранете от огъня и ги изсипете в метален гевгир и една минута охлаждайте, като разбърквате с дървена лъжица.
3/ Изпичане на Зелено кафе на фурна: при 250 градуса, като периодично се разбъркват и се наблюдава цвета. Охладете в метален гевгир.
Начин на употреба - Зелено кафе на зърна Арабика
Половин до една чаена лъжичка смляно кафе се сварява в 100 мл вряща вода за 3-4 минути. Прецежда се. До 2 чаши дневно.
Противопоказания
Кафето е диуретик, затова през деня пийте достатъчно чиста вода, за да не се обезводните. Обезводняването води до повишаване на апетита.
Кафе Арабика съдържа 0.5 - 1.5% кофеин.
Предупреждения
Да не се употребява от бременни и кърмачки, поради силно тонизиращите свойства.
Мнения (3)
Мнения на клиенти
отговор до Пачо Мнение на bilki.bg
Оценка
Здравейте Пачо, за съжаление нямаме информация от кой регион пристига Зеленото кафе на зърна "ARABICA", поради факта, че не се изисква по документация. Поздрави (Публикувано на 16.09.2020)
сорт Мнение на Пачо
Оценка
От кой регион на Етиопия е кафето? (Публикувано на 15.09.2020)
1510 Мнение на Анна Илиева
Оценка
Опитах го както като чай от зелено кафе, така и като печено кафе. Хареса ми и в двата варианта. Като чай е със коренно различен вкус, по скоро неутрален. Като печено кафе е силно и ароматна, защото е прясно изпечено. Препоръчвам, на всеки който не е опитвал да си пече кафе, да го направи, много е интересно. Аромата му идва с печенето. (Публикувано на 15.10.2013)
Здравейте Пачо, за съжаление нямаме информация от кой регион пристига Зеленото кафе на зърна "ARABICA", поради факта, че не се изисква по документация. Поздрави (Публикувано на 16.09.2020)
сорт Мнение на Пачо
Оценка
От кой регион на Етиопия е кафето? (Публикувано на 15.09.2020)
1510 Мнение на Анна Илиева
Оценка
Опитах го както като чай от зелено кафе, така и като печено кафе. Хареса ми и в двата варианта. Като чай е със коренно различен вкус, по скоро неутрален. Като печено кафе е силно и ароматна, защото е прясно изпечено. Препоръчвам, на всеки който не е опитвал да си пече кафе, да го направи, много е интересно. Аромата му идва с печенето. (Публикувано на 15.10.2013)