аварамово дърво, свещен витекс, женската билкаАврамово дърво или Свещен витекс

Аврамово дърво или Свещен витекс (Vitex agnus) е храст, който достига до 2 м височина. Цветовете му са многобройни и бледо лилави. Цъфти през юли-август. Плодовете се раждат през септември-октомври. Растението е южно и се среща по черноморското крайбрежие на Кавказ, Крим и Централна Азия. Разпространява се, чрез семената.

В народната медицина се използват плодовете, семената и листата на билката. Най-лековитите части на аврамовото дърво са семената. Листата имат по-малко терапевтичен ефект.

Семената наподобяват черен пипер и имат приятен аромат като подправка.

Листата на Витекса съдържат аскорбинова киселина, иридоиди, флавоноиди. В плодовете се намират органични киселини, етерично масло, алкалоиди, флавоноиди, витамини, кумарини, танини. Семената са богати на иридоиди, флавоноиди, етерични масла.

Традиционните лечители използват "Аврамово дърво" при заболявания като малария, хронични заболявания на черния дроб и далака, както и гинекологични заболявания.

Въз основа на аврамовото дърво се приготвят препарати за лечение на импотентност, аденоми и простатит. При гонорея се използва отвара от клонки и плодовете. Бани с инфузия от цветята на Витекс се използват за лечение на кожни заболявания. Алкохолната тинктура от зрели плодове на Витекс се пие при депресии, неврози, придружени от депресивно настроение, сексуална слабост и сперматорея.

Препаратите, базирани върху "Аврамовото дърво", допринасят за нормализирането на хипоталамуса, който регулира работата на жлезите с вътрешна секреция. Витекс стимулира производството на хормони и се препоръчва като лекарство при жени за възстановяване на хормоналния баланс по време на менопаузата, както и след отстраняване на матката и яйчниците. Това лековито растение може се препоръчва както при мъжки, така и женски заболявания: фиброиди, фиброми, безплодие и кисти.

Тинктура от "Аврамово дърво" се използва и за заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, далака, гушата и при мастопатията.

Как действа Аврамовото дърво?

аварамово дърво, свещен витекс, женската билкаНапоследък, все по-често може да се чуе фразата: "Всички болести са от главата".

Трудно е да се прецени колко е вярно това изявление, но ако вземем предвид начина на действие на Витекс, ще видим, че той започва да упражнява благотворно въздействие върху тялото от главата или по-скоро от мозъка, където се намира хипофизната жлеза.

Хипофизната жлеза е специална ендокринна жлеза, която обединява дейността на редица други ендокринни жлези - вид конзола за контрол и координация. Тялото на хипофизата регулира много от жизнените функции на тялото ни, например, може да изпрати сигнал до яйчниците колко хормони да произвеждат. Това явление е известно като хормонална обратна връзка.

Най-често Витекс се използва за:

Възстановяване на хормоналния баланс

Аврамовото дърво засяга рецепторите на хипоталамуса, намалява секрецията на пролактин и увеличава производството на лутеинизиращ хормон от хипофизната жлеза, укрепвайки прогестероновата фаза на цикъла. Хипофизната жлеза засяга и яйчниците, стимулиращи производството на прогестерон.

За да възстановите естествения хормонален баланс след дългосрочно използване на противозачатъчни хапчета

аварамово дърво, свещен витекс, женската билкаПриемът Витекс в продължение на няколко месеца след премахването на естроген-съдържащите орални контрацептиви помага да се коригира менструалния цикъл и да се възстанови овулацията.

За облекчаване на симптомите на ПМС

Клиничните проучвания показват, че Витекс може да бъде изключително полезен за облекчаване на предменструалния синдром. Плодовият екстракт, който има добър положителен резултат в 70-90% от случаите на ПМС, често се използва.

Намаляване нивото на естроген води до намаляване на нивото на невротрансмитера серотонин, което намалява нивото на раздразнителност, нервност, подуване на млечните жлези, подуване на корема и главоболие.

За да предотвратите спонтанен аборт

Витекс, както вече бе споменато по-горе, повишава нивото на прогестерона и по този начин намалява риска от спонтанен аборт през първия триместър на бременността.

Да се стимулира лактацията

Повече от 2000 години, аврамовото дърво се използва за стимулиране на производството на мляко  при кърмещи жени. Започнете прием обикновено от датата на раждане на детето и продължете, ако е необходимо, до 10 дни. 

Как да приемате Витекс?

Приемайте Витекс  под наблюдението на квалифициран билкар или натуропат. Облекчаване на симптомите на ПМС обикновено се появява през втория менструалния цикъл, след прием, но за дългосрочни промени може да се наложи да се вземат Витекс до една година или дори повече, в зависимост от това доколко жената страдат от хормонален дисбаланс. За разлика от синтетичните хормонални лекарства, които принуждават тялото да се променя, Витекс поддържа системата, която възстановява баланса в дългосрочен план.

Аврамово дърво нежелани реакции 

Бъдете внимателни при употребата на Аврамово дърво по време на бременност и кърмене, тъй като не е неуточнена безопасността му при тези две състояния. Да не се използва при лечение с хормонални препарати и ин витро оплождане. Ако получите алергична реакция веднага прекратете употребата му.

Възможно е да се появят странични като гадене, обрив, главоболие, проблеми със съня, наддаване на тегло. При някои жени се забелязва промяна в менструалния цикъл.