arteroskleroza.jpg

Какво е Атеросклероза?

Отлагането на липиди (холестерол) в стената на съдовете с последващо образуване на стесняване на съдовия лумен ("плака") се нарича атеросклероза. И колкото по-изразено е стеснението в даден съд, толкова повече страда органът. В началния стадий на заболяването органът не усеща липсата на кръвен поток и това не засяга неговата работа. Впоследствие, с увеличаване степента на стесняване на съда, “хранителният дефицит” се усеща първо в условията на повишена функционална активност на органа (стрес, възбуда), а след това с прогресиране на стесняване и в покой.

Пълното прекратяване на притока на кръв през съда, засегнат от атеросклероза, най-често води до смърт на органа, зависим от съда или неговата част (инфаркт или инсулт).

Атеросклерозата е заболяване, което засяга кръвоносните съдове на цялото тяло. В по-голяма част се засягат съдовете на долните крайници, бъбреците, сърцето, мозъка и др. Това е локализацията на най-острите стеснения на съдовете, които определят клиничната картина на заболяването и неговите възможни последствия.

Етиология на атеросклерозата

Към предразполагащите фактори за възникване на атеросклерозата спадат: възраст и пол (по-често боледуват мъжете след 40-годишна възраст), наследственост, приемане на висококалорична храна, богата на наситени мастни киселини и лесно усвоими въглехидрати, алкохолизъм, тютюнопушене, захарен диабет, хипертонична болест, хипотиреоидизъм, отрицателни емрции и нервно пренапрежение.

Симптоми на атеросклерозата

От изградените теории най-широко приети са теорията за нарушаване холестерино-липидната обмяна, допълнена от невротрофичната теория, според която пренапрежението на нервната система чрез вазомоторни разстройства и въздействие върху обмяната на веществата води до загуба на холестерин и липиди в мозъчната тъкан, което предизвиква мобилизиране на холестерина в другите Mf депа и усилване на неговата синтеза.

Клинична картина на атеросклерозата

Клиничната картина зависи от локализацията на поражението, която пък от своя страна се обуславя до голяма степен от регионарната хипертония. Една от най-честите и най-ранни локализации е аортната склероза. При засягане на аортната дъга се появява исхемия на горните крайници, миокарда и мозъка. Аорталгията има парещ характер и ирадиира в двете раменни стави, горните крайници, шията, продължителна е и не се влияе от физичерко натоварване, но може да се засили при вълнение.

Атеросклерозата на коремната аорта и мезентериалните съдове се характеризира с пристъпи на angina abdominalis.

При атеросклероза на бъбречните артерии, обикновено едностранна, се развива Голдблатова хипертония.

Лечение на атеросклерозата

Лечението има за цел да повлияе хуморалните фактори (мъжки и женски полови хормони, анаболни препарати, хепарин и неговите производни, Cholin, Methionin, Lipocain, витамин В6 и В15), да укрепи съдовата стена (витамин С, Rutin, Rutascorbin), да предизвика съдоразширяване (Ac. nicotinicum, Novphyllin, Cinnarizin, Papaverin). В някои случаи е показана седативна терапия (Diazepam). Болният трябва да поддържа подходящ режим: умерено физическо натоварване, достатъчно пребиваване на чист въздух, избягване на психично пренапрежение, нискокалорична храна с достатъчно ненаситени и-ограничени наситени мастни киселини, достатъчно белтъчини (предимно растителни) и витамини (предимно В6, В15, никотинова киселина, С), Готварската сол се ограничава.

АТЕРОСКЛЕРОЗА БИЛКИ


БИЛКИ ИЗПОЛЗВАНИ ПРЕДИМНО ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА АТЕРОСКЛЕРОЗАТА:

ListoКромид лук

Listo Чеснов лук/ чесън

ListoЛевурда, мечи лук

ListoТурска леска