Ароматите в Стария и Новия завет на Библията, наричани иначе библейски аромати, са с нас днес по много фини и неочаквани начини 

Етерични масла, Библейски аромати

Изненадващо, безброй любими аромати, формулирани днес от някои от водещите световни парфюмеристи, имат своите записани корени в разказа, поезията, мистичните пророчества и славните парфюмни компоненти, етерични масла, открити както в Стария, така и в Новия завет.

Учените изследват тези древни етерични масла и как тяхното влияние позволява на ароматните продукти, които създаваме днес, да достигнат до бъдещите поколения по нови ароматни, иновативни и модерни начини. 

 • Етерично масло от Библейски Нард, Spikenard oil, Bioherba, 5 мл

  Етерично масло от Библейски Нард, Spikenard oil, Bioherba, 5 мл

  Цена:

  Редовна цена: 22,00 лв.

  Промо цена 19,80 лв.

  -10%

 • Етерично масло от Тамян (Boswellia oil), Bioherba, 5 мл

  Етерично масло от Тамян (Boswellia oil), Bioherba, 5 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,14 лв.

  Промо цена 6,43 лв.

  -10%

 • Тайната природа на древното етерично масло

  В продължение на неизброими векове, до появата на научни постижения, които направиха способността да се анализират химическите аспекти на аромата, парфюмната формула беше строго пазена тайна, предавана от едно поколение на следващо. Те били съставени от етерични масла, парфюмни води и други компоненти.

  Формулите са публикувани рядко, ако изобщо са били публикувани. Гръцкият писател Теофраст (ок. 270–285 г. пр. н. е.) в своя опус „Естествена история“ включва списъци както на съставките на парфюма, така и някои дискусии за техниките и инструментите, използвани за разработването им.

  Базовите масла са били използвани като носещи бази за етерични масла в парфюмите на древния свят. Майсторите на аромата създават фини аромати, които изискват непосредствена близост до обонянието, за да се усети истинския им характер и деликатен характер.

  Древните парфюми разчитат изцяло на натурални продукти, които включват етерични масла, събрани от цветя, подправки и плодове. Известно е, че парфюмът е имал безброй приложения и много значения.

  През Златния век на Египет, той се е смятал за свят и свещен, тъй като е бил важна съставка в поклонението, балсамирането и погребалните ритуали. Той също така символизира статус и кралска власт.

  Римските стенописи от Помпей изобразяват купидони, смесващи аромати, а египетското изкуство също илюстрира правенето на парфюми в много стенописи и фрески.

  9 етерични масла в Библията, които процъфтяват и днес

  Библия на Ароматерапията

  По-долу са някои библейски аромати, които са също толкова популярни днес, колкото са били в разцвета си.

 • Етерично масло от Мирта, Смирна (Myrtle oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Мирта, Смирна (Myrtle oil), Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 9,89 лв.

  -10%

 • Етерично масло от Канела (Cinnamon oil) - за силен имунитет, Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Канела (Cinnamon oil) - за силен имунитет, Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,50 лв.

  Промо цена 4,94 лв.

  -10%

 • Касия

  Произхождаща от Южен Китай и известна още като китайска канела, тази подправка се извлича от ароматната кора на дървото Касия.

  Това е първичен сорт канела, който се е използвал в библейски времена за ароматизиране на дрехи. На еврейски език касия означава навеждане на главата; на гръцки това е име за момиченце и се превежда като канела.
  Касия е една от подправките, намиращи се в святото масло за помазване, споменато в Книгата на Ексодус (30:24).

  В Псалм 45 той също е записан като основна съставка в Маслото на радостта, което се използва за ароматизиране на одеждите на Исус.

  В парфюмерията клонките, пъпките и листата на кората обикновено се дестилират на пара, но понякога се пресъздават и от майстори на парфюми.

  Когато се третира с любящата грижа, която заслужава, полученият аспект е мощен, пикантен и изключително чувствен, като се съчетава идеално на аромати с кехлибар (ориенталски). Ароматите са топли, тежки и богати и е известно, че се задържат върху кожата.

  Tамян

  Тази ароматна смола е в основата на всички тамяни.

  Името му произлиза от старата френска дума francencens, която означава чист тамян или чисто осветление. Силно желан в древния свят, заедно със смирната, той е теглото му се е измервало в злато и се смята, че високото му търсене е отговорно за отварянето на древните търговски пътища, свързващи Южна Арабия с Индия, Средиземноморието и Пътя на коприната в Китай.

  Древните египтяни ценели тамяна, използвали го ежедневно в своите религиозни ритуали и ритуали за балсамиране и го смятали за „потта на боговете“.

  В книгата на Матей е записано, че това е един от трите подаръка, поднесени от влъхвите на младенеца Исус в нощта на неговото раждане.

  Днес майсторите на парфюмите разбират, че истинската сила на тамяна се крие в неговата разнообразна природа като суровина. Той е толкова прекрасен, когато е умело комбиниран с флорални начални нотки, както и когато се използва като есенция, която остава мека, гладка и земна.

  Галбанум

  Богата, зелена, мистериозна и дървесна, тази лепкава, кафява и ароматна смола се извлича от растения, които са в същото ботаническо семейство като морковите, целината и магданоза.

  Също известен като Ferula gummosa; Galbano и Oleogum Resin, тези растения процъфтяват по планинските склонове на северен Иран, Афганистан и Турция и е известно, че достигат около десет фута височина и диаметър в зрялост.
  В Стария завет се споменава галбанумът като една от свещените съставки в свещения тамян (Ексодус 30:34).

  Могъщите фараони на древен Египет са внесли тази ценна стока от Персия в огромни количества, за да създадат своя свещен парфюм Метопия, а римляните и гърците са го изгаряли в ароматни пръчици, добавяли го към водата за вана и в популярните балсами и мехлеми за кожа.

  През Средновековието, в Европа галбанумът е бил важна съставка в много формули за лекарства.

  Galbanum представя сложна мозайка от аромати и начин на приложение, който е най-добре да бъде оставен на майсторите на парфюмните формули.

  Поради факта, че този аспект се развива с течение на времето, той изисква специфично, прецизно докосване.

  Действа като превъзходен фиксатор, който работи добре с подправки и флорални акорди в тандем с пикантен, зелен зюмбюл, ирис с малинов нюанс; прахообразно виолетово; мощен, богат нарцис и кремообразна, гладка гардения.

  Днес лабданумът в абсолютна форма е много популярен, защото имитира аромата на амбра, чието извличане е незаконно. За майсторите парфюмеристи, той няма равен при формулирането на аромат на кехлибар.

  Това е отличен фиксатор, който не задушава оригиналния характер на други аромати.

 • Гераниево масло – Индрише (Geranium oil), Bioherba, 10 мл.

  Гераниево масло – Индрише (Geranium oil), Bioherba, 10 мл.

  Цена:

  Редовна цена: 8,57 лв.

  Промо цена 7,72 лв.

  -10%

 • Етерично масло от Пачули (Patchouli oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Пачули (Patchouli oil), Bioherba, 10 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,69 лв.

  Промо цена 6,92 лв.

  -10%

 • Смирна

  Подобно на тамяна, смирната произлиза от сока, отделян от дърветата Boswellia и Commiphora, когато кората им се срязва.

  Свързан със смъртта и погребалните ритуали, той е жизненоважна съставка в ритуалите за балсамиране на древен Египет и един от трите подаръка, които маговете даряват на бебето, Исус, в нощта на неговото раждане.

  Смирната често се изгаряла с тамян, за да се създаде изключително интензивно разнообразие. Ароматът му може да бъде описан като дървесен, топъл, пикантен.
  Като парфюмна нотка, той е предизвикателен, но в същото време изключително вълнуващ. Той буквално избухва с характер и изисква висококвалифициран майстор парфюмерист, за да предотврати включването му да претовари цялата формула.

  По думите на парфюмериста Калис Бекер: „Смирната за парфюмерист е като масло за готвач; обогатява вкусовете. Правилният баланс на смирна с други съставки води до чувствена, натрапчива есенция.”

  Онича

  В комбинация с други древни елементи, онича е една от съставките, намиращи се в осветения тамян Ketoret, който е отбелязан в книгата на Тората на Елсодус (30:34-36), и е бил използван в храма на Соломон в Йерусалим.

  Старият завет също споменава ониха като част от божествена заповед към Моисей, който е инструктиран да „вземе благоуханни подправки в равни количества и да направи сладко миришеща смес от тамян...“

  Името произлиза от латинска дума, означаваща нокът или щипка, и се отнася до вид миди, в Червено море, които излъчват сладък аромат при изгаряне.

  Дървесна, богата и кремообразна, онича първоначално е била запазена изключително за тамян и никога не е била използвана по друг начин. Понякога наричана "лилава перла", онича е необичайна нотка в парфюмерията, защото за разлика от други, тя има способността да се разпространява през цялото разгръщане на аромата.

  Oudh

  Използването на уд датира от древните писания на различни религии.

  Пророкът Мохамед го нарича скъпоценен предмет, намерен в рая, а ислямският свят прегърна скъпоценната смола като етерично масло и парфюм.
  Песента на Соломон споменава уд като форма на тамян. Когато употребата му се разпространила в Европа, френският крал Луи IV бил толкова влюбен в завладяващия му аромат, че накиснал дрехите си в него.

  Oudh е заслужил своето място в съвременната парфюмерия. Най-често е базова нотка поради склонността си да остава върху кожата дълго след като други аспекти са избледнели (до шест часа или повече).

  Той е плътен и много богат и истинската му сила се крие в способността му да подобрява други аспекти в композицията, а в някои случаи напълно да ги завладява.

  Ароматът на Oudh е по-скоро приятен и сладък, отколкото земен, каквито са повечето дървесни нотки. Повечето парфюмеристи разчитат на синтетична версия за фини аромати, тъй като разходите за прибиране на реколтата са непосилни.

  Spikenard (Нард)

  Нардът, известен още като мускус и нардин, е дървесен, пикантен, тревист, великолепно ароматен, топъл и земен парфюм.

  Извлича се от растение, известно като Nardostachys jatamansi, което процъфтява в хълмовете на Северна Индия и се използва в този регион като лекарствена съставка, известна като jatamansi.

  Древните култури са вярвали, че вдъхновява преданост и успокоява човешкия дух, като създава вътрешен баланс между духовност и емоция.

  Spikenard се споменава в Книгата на Марк в Новия завет (14:3-9) като маслото, използвано от грешник, за да помаже главата на Исус, преди разпъването му. Цитира се също в Йоан (12:3) и Песен на песните на Соломон (14).

  Древните евреи са го изгаряли като тамян в Йерусалимския храм. Парфюми и скъпоценни масла често са записвани в Стария завет специално за употребата им при подготовката на тялото за погребение.

  Spikenard е бил скъп, тъй като добивът му е бил сложен и се е внасял, изисквайки времеемка доставка до Светите земи.

  Дървесен, пикантен, землист, нардът има заземяващи свойства, което го прави идеален както за ароматерапия, така и за масаж и медитация.

  В парфюмерията обикновено се среща в тандем с допълнителни масла като: ароматен тамян, лют, пикантен карамфил; зелени, свежи и хрупкави плодове от хвойна; топла, дървесна смирна и дълбок, наситен и сладък див портокал.

  Също така е чудесно допълнение към флорални етерични масла като успокояваща, хладна лавандула и остър здравец.

  Именно корените на това многогодишно растение се използват в парфюмерията, където служи като ослепителен фиксатор както в шипрови, така и в кехлибарени аромати.

  Стиракс

  Известен още като балсамът на монаха и сторакс, това са синоними на балсамовата смола, известна като бензоин. Техните имена произлизат от тяхната точка на произход; а именно дървото Styrax Benzoin.

  Арабите от 14-ти век са първата култура, която описва бензоина като „тамяна на Ява“. 
  Това естествено съединение придава тежест на много дървесни парфюми. Ароматите са богати и е известно, че остават върху кожата.

  Това семейство от аромати обхваща нотки като: тъмен, меден кехлибар; кремообразно сандалово дърво; сладка, гладка и пищна ванилия; чувствен, кремообразен карамел, захарен и ядков кумарин; флорален ирис с виолетов нюанс; балсамови, гумени смоли; интензивно, печено кафе и сладък, флорален мед.

  Също така се среща в изобилие в съвременните кехлибарени и гурме акорди.