Защитна маска, лице, акне, пъпки, дразнене, причина, бактерии, влага, дишане

Носенето на защитна маска за лице може да дразни лицето ви или да го възпали. 

Носенето на маска помага да поддържате вас и другите здрави, когато става въпрос за covid-19. Но това може да има вредно въздействие върху лицето ви, което води до кожни раздразнения или акне. Почти всички типове кожа водят до някаква форма на дразнене от носенето на маска за лице, ако ги носим продължително време, всеки ден

 • Мехлем Билкана със смрадлика, живовляк и прополис - при гнойни възпаления и рани, Radika, 30 мл
 • Гел Акне Стоп - с Алое вера, Radika, 100 мл

  Гел Акне Стоп - с Алое вера, Radika, 100 мл

  Цена: 10,99 лв.

 • Защо защитните маски предизвикват дразнене?

  Когато дишаме или говорим в маските, увеличаваме влагата, която променя естествения PH на кожата ни. Това може да доведе до свръхрастеж на бактерии, които могат да създадат акне, дразнене, рани, контактен дерматит, възпалени космени фоликули и поява на розацеята. Маските улавят влага, пот и мръсотия и кожата се поддава на пробиви около носа, бузите, устата и брадичката. Носенето на маски всеки ден, може да изостри проблема. Тъй като маските са склонни да се движат (има много малко маски по поръчка прилепнали на пазара), ние непрекъснато докосваме лицата си, за да ги коригираме, оставяйки зад себе си мръсотия или други дразнители по кожата ни. Също така движим маската, когато ядем или пием кафе - и всяко триене причинява дразнене.

  защитна маска, обрив, пъпки, акне, носене, маска,

  Как да се предотврати раздразненията и появата на акне?

  1. Промяна на рутинната грижа за кожата
  Поддържането на чиста кожа е най-важното нещо, което можем да направим. Преди да сложите маската на лицето си, измийте с нежен почистващ лосион. Добавете успокояващи продукти като възстановяващ крем за кожа, който ще хидратира, възстановява и поддържа бариерната функция на кожата ви. Избягвайте да носите грим, който може допълнително да замърси кожата.

  2. За да намалите количеството на бактериите, причиняващи акне върху кожата, измийте лицето си с почистващ продукт, съдържащ 2% до 5% бензол пероксид; по-високи концентрации могат да дразнят кожата. Разтворът на бензол пероксид се оставя да поседи върху кожата в продължение на две до три минути, преди да се изплакне.

  3. Използвайте некомедогенен (без мазнини) овлажнител на лицето си след измиване.

  4. Използвате бариерен крем, за да предотвратите раздразнението, което маската може да причини от триене. Намажете по ръбовете, където маската е най-плътно прилепнала. Целта е да се запечата влагата, за да защити кожата от протриване.

  5. Ако носенето на маската ви е болезнено, опитайте се да намалите натиска, като разширите ремъците, за да намалите налягането или да закупите по-голяма маска, която по-добре подхожда на лицето ви.

  6. На кожата, която вече е протрита, нанесете крем с цинков оксид. Този вид крем защитава кожата от по-нататъшно увреждане, така че тя може да се излекува отвътре навън.

  Лечение на акне и дефекти, причинени от защитните маски

  лечение, акне, причинено, носене, маски, лице, маски за лице, ковид, 19, пъпки

  Опитайте почистващи препарати, съдържащи салицилова киселина, бензоил пероксид. Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина, която помага да поддържате порите чисти. Бензоил пероксид представлява органично съединение, локален антибиотик. Той атакува бактериите (микроби), известни като Propionibacterium acne, намалява нивата на бактериите, които влошават възпалението на кожата. 

  Друг вариант е да напудрите лицето със сулфатиазол, който същое локален антибиотик. Може да придаде бял, блед цвят на лицето.

  Важно е да дезинфекцирате маската периодично. Как може да стане това, при условие, че не всеки може да си позволи да сменя маската си с нова през два часа. Лесен метод за дезинфекциа на маската е пръскане на маската през 30 мин отвътре и отвън със спрей "Чисти ръце" съдържащ спирт и етерични масла.

  Помислете за вида и текстила на защитната маска

  Видът на маската за лице, която носите, също е от ключово значение, особено ако сте склонни към акне. Поради голямото търсене на маски, част от маските са изработени от недотам подходящи и тествани материали, които понякога дори физически дразнят кожата.

  Маските, които могат да филтрират повече от 95% от малките частици, които могат да съдържат вируси, се считат за основна защита на хората. Хирургическите маски не образуват един и същ вид стегнато запечатване около лицето, така че не нанасят толкова много щети по лицето, тъй като остовят достъп за въздуха и по този начин нивото на влагата и бактериите под тях не е така високо. Те предпазват от капчици, но не и малки частици. Ефективността на маската, зависи от прилягането, броя и вида на слоевете. Най-добрият вариант за вашата кожа е защитна маска, изработена от копринени материали, защото коприната има антимикробни свойства и е доказано, че е по-добър вариант за хора с чувствителна кожа.

  Изпиране на защитната маска

  Независимо от материала, маската трябва да се пере често - както за да се предпазите от вируси, така и от изостряне на кожните раздразнения. Ако е възможно, изпирайте маската след всяко носене. Натрупването на микроби, грим, балсам за устни, масла и дори остатъци от перилен препарат на маската могат да влошат кожните раздразнения, когато се притискат към кожата ви. Препоръчва се да се използва препарат за почистване, който не съдържа излишни добавки като багрила.

  Стресът като причина за акне и увеличаване на пъпките

  Стресът от пандемията и изолацията, страхът, също могат да утежнят кожните проблеми. Използвайте практики за облекчаване на стреса /йога, релаксация, виртуални групи за подкрепа/, които могат да бъдат полезни в комбинация с локално лечение за акне.

  За успокояване на нервната система и по скокойно приемане на реалността можете да приемате билкови чаеве и тинктури от изброените за балансиране на нервната система като: валериана, дяволска уста, страшниче, успокоителен чай, чай от маточина, ментов чай, липов чай.

  За успокояване на нервната система и очистване на въздуха в офис помещението или в дома ви ползвайте аромалампа със антисептични успокояващи масла от следните: лавандула, мента, бор, кедър, хвойна, градински чай, тамян, босилек.