Джинджифилът е естествен антиоксидант и антисептик, който произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия, откъдето е култивиран и разпространен в целия свят. Съдържа много интензивно действащи антивъзпалителни съединения, наречени гингероли, които помагат при хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит.
Джинджифилът (Zingiber officinale), наричан още Исиот или Имбир, е растение, чиито корени са известни със своите лечебни свойства от древността.
|
|
Полезните свойства на джинджифила:
Действа спазмолитично, антисептично, антибактериално, антивирусно, противогъбично. С богатото съдържание на витамини А, Б и К, магнезий, калий, калций, цинк, йод, фосфор и желязо. Джинджифиловият чай например ускорява метаболизма благодарение на етеричните масла, на които е много богат. Той се използва и когато трябва да се преодолеят пристъпи на гадене, както и при борба със стомашни разстройства.
1. Главоболие, мигрена, менструални болки -
джинджифилът потиска синтеза на простагландин, помага за облекчаване на болката и възпалението в кръвоносните съдове, облекчава болките при мигрена и главоболие. Когато се приема в началото на менструалния период, може да намали симптомите на менструални болки при немалко жени.
2. Болки в ставите, артрит -
Аналгетичното и противовъзпалително свойство на джинджифила намалява болката в ставите при артрит. Джинджифилът помага и за спадането на отоците, съпътстващи възпаленията.
3. Наднормено тегло -
Етеричните масла в джинджифила и техните активни съставки усилват процеса на обмяна на веществата в организма, което води до изгаряне на калории и може да ограничи желанието за поглъщане на още и още храна. Джинджифилът помага също за извеждането на шлаките от организма, които ни пречат да отслабнем.
4. Мускулна треска след тренировка -
Доказано е, че джинджифилът ефективно намалява сковаността на мускулните групи в тялото. Редовната консумация на джинджифил повишава ефективността от тренировката и подпомага растежа на мускулите. Специалистите от университета в Джорджия са установили, че добавянето на два грама джинджифил дневно към храната намалява мускулната болка с 25 процента.
|
|
Химичен състав на джинджифила
В 100 g джинджифилов прах се съдържат:
• Енергия: 336 kcal;
• Въглехидрати: 71,62 g;
• Захари: 3,39 g;
• Диетични фибри: 14,1 g;
• Мазнина: 4,24 g;
• Протеин: 8,98 g;
Витамини: В1 (тиамин) – 0,046 mg, рибофлавин В2 – 0,17 mg, ниацин В3 – 9,62 mg, пантотенова киселина В5 – 0,477 mg, пиридоксин В6 – 0,626 mg, фолиева киселина В9 – 13 μg, аскорбинова киселина (витамин C) – 0,7 mg.
Минерали: калций 114 mg, магнезий 214 mg, желязо 19.8 mg, манган 33.3 mg, фосфор 168 mg, калий – 1320 mg, натрий 27 mg, цинк 3,64 mg.
В 100 g корен джинджифил се съдържат:
• Енергия: 80 kcal;
• Въглехидрати: 17,77 g;
• Захар: 1,7 g;
• Диетични фибри: 2 g;
• Мазнина: 0,75 g;
• Протеин: 1,82 g;
Витамини: тиамин В1 – 0,025 mg, рибофлавин В2 – 0,034 mg, ниацин В3 – 0,75 mg, пантотенова киселина В5 – 0,203 mg, пиридоксин В6 – 0,16 mg, фолиева киселина В9 – 11 μg, аскорбинова киселина (витамин С) – 5 mg.
Минерали: калций 16 mg, магнезий 43 mg, желязо 0,6 mg, манган 0,229 mg, фосфор 34 mg, калий 415 mg, натрий 13 mg, цинк 0.34 mg.
Мед, джинджифил и лимон за подсилване на имунитета срещу грип и настинка
Тази комбинация е мощен антигрипен имуностимулатор, която е полезна за храносмилането, като има също антисептично и противовъзпалително действие. Накратко - чудо за здравето! В джинджифила се съдържат натурални антибиотици и антимикотици, които подсилват организма и го правят по-устойчив към различни заболявания.
Как да си приготвим домашен имуностимулиращ лек в буркан?
1/2 л пчелен мед, 1 лимон, 1 лайм, няколко пръчици канела, 200 гр пресен джинджифил.
Ако лимонът не е домашен, с помощта на белачка отстранете горния слой на кората му. Същото сторете и с лайма. След това ги разрежете на резени по дължина. Добавете и джинджифила, като може да сложите и канелени пръчици. Напълнете продуктите в буркана и ги разбъркайте хубаво. Залейте лимона, лайма, джинджифила и канелата с мед. Следват 24 часа отлежаване на домашната смес срещу болести. Когато този период отмине, можете да започнете да съхранявате буркана на хладно и тъмно място, като всеки ден консумирате от имуностимулиращия лек превантивно. Можете да си взимате по лъжичка от него по 3-4 пъти дневно, а за деца дозата е чаена лъжичка 1-2 пъти на ден. Този природен еликсир можете да консумирате цяла есен, зима, чак до пролетта. Опитате ли веднъж сместа и убедите ли се в нейните ефективни резултати, ще започнете да си я приготвяте преди началото на всяка зима.