Подуване на ръцете и краката през лятото, лечение с билки

Подуване на ръцете и краката през лятото, лечение с билки

Подуването на краката и ръцете обикновено се причинява от задържане на течности, т.е. когато излишната течност се задържа в тъканите на тялото. Неприятно е, болезнено и може да причини проблеми както на сърцето, така и чернодробни или бъбречни заболявания. Ако глезените ви набъбват вечер, това може да се дължи на десностранна сърдечна недостатъчност. По време на бременност също може да се причини подуване на краката, което обикновено се счита за нормално. Въпреки това, в случай на прекомерно подуване, консултирайте се с лекар, за да осигурите бърза диагноза и лечение. В случай, че подуването продължава  повече от два, три дни, можете да използвате някои  домашни средства, за да ги успокоите. По-надолу в статията ще намерите тези домашни методи при подути крака.

Горещо време и подуване на краката и тялото

Когато сте изложени на горещи температури, тялото ви се бори, за  да се охлади. В  такъв случай то изтласква топла кръв към повърхността на кожата, където се охлажда чрез изпотяване. В горещи и влажни дни този процес може да не работи правилно. Вместо това може да се натрупа течност в крайниците, вместо да се изпари чрез потта.

Как да се справим с подутите крака и ръце с домашни средства:

1. Каменната сол към спасението

Подуване на ръцете и краката през лятото, лечение с билки

Д-р Ашутош Гаутам предлага: „Накиснете краката си в кофа с хладка вода с каменна сол, за да се отървете от възпалението. Не използвайте топла вода, тъй като това ще доведе до увеличаване на отока. Използвайте това средство два пъти на ден, докато подуването не отшуми.“ Щипка сол може да направи чудеса на краката ви и да облекчи болката и подуването. Уверете се, че използвате само каменна сол, за която се казва, че е чиста форма на сол, която може да ви помогне максимално с отока.

2. Етерично масло от грейпфрут

Подуване на ръцете и краката през лятото, лечение с билки

Грейпфрутът има антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на болката и отока в краката. Според много проучвания етеричното масло от грейпфрут е чудесен начин за намаляване на отока. В топла вана добавете няколко капки етерично масло от грейпфрут и просто се отпуснете. Можете също да го добавите в леген с хладка вода и да накиснете краката. Известно е, че маслото притежава противовъзпалителни и диуретични свойства, които помагат за намаляване на отока и по време на бременност.

3.Семена от кориандър, чай

Подуване на ръцете и краката през лятото, лечение с билки

Това е популярно аюрведично лечение за подути крайници. Семената от кориандър имат противовъзпалително действие и намаляват отока. Добавите 2 до 3 чаени лъжички семена от кориандър в съд, за да го сварите, докато количеството намалее наполовина. След това прецедете разтвора, оставете го леко да се охлади и изпийте. Повторете два пъти на ден.

Лечебни растения при отоци и подуване на крайници:

4. Aesculus hippocastanum (Конски кестен)

Той е едно от най-често използваните билки за лечение на разширени вени и укрепване на съдовата стена. Използва се кората, листата и семената. Кората от кестеново дърво съдържа гликозиди – ескулин и др., тритерпенови сапонини – есцин, флавоноиди и други. Те оказват противовъзпалително, съдосвиващо, антиедамотозно, противосъсирващо (дължащо се на сапонините) и болкоуспокояващо действие. Основното действие се дължи предимно на гликозида ескулин и на сапонина есцин. Билката може да се използва под формата на запарка от кората или плодовете – за бани при уморени и тежки крака или  счукани пресни листа от кестена – за налагане при разширени вени. Кремове, гелове и тинктури от конски кестен се използват като помощно средство за облекчаване на симптоматиката, като могат да се използват и по време на бременност (след първия триместър и задължителна консултация с акушер-гинеколог).

 5.Vitis Vinifera – Европейска лоза, масло от гроздови семки

В семената се съдържат проантоцианидини, които са мощни антиоксиданти, с 20 пъти по-мощно антиоксидантно действие от витамин C. Подобряват еластичността и проводимостта на кръвоносните съдове. Предпазват от образуването на тромби и плаки. Екстракт от семената на Европейската лоза или масло от гроздови семки се използват за облекчаване на умората и отоците в краката.

 6. Ruscus aculeatus - билката Миши чемшир

Tова е вечнозелен храст. Използват се коренищата и младите стъбла. Съдържа стероидните сапонини рускогенин и неорускогенин. Редица клинични проучвания показват значително подобрение на симптоми като оток, сърбеж и крампи. Чемширът е включен в състава на много мазила, които успешно облекчават умората след тежък работен ден.

Допълнителни съвети, в помощ на подутите крака:

Повдигнете краката си:

Когато става въпрос за подути крака, гравитацията не е ваш приятел. Опитайте се да ги повдигнете над нивото на сърцето при всяка възможност. Дори подпирането им малко по-високо може да доведе до голяма промяна и да намали подуването.

Избягвайте солените храни:

Излишната сол има голям принос за подутите крака, така че намалете приема на сол. Разходките също може да помогнат за подобряване на кръвообращението, да се намали подуването и да облекчи болката.