Миризми по тялото, говорещи за болести

В свят, където дезодорантите и парфюмите са неразделна част от ежедневието на човека като роклята, обувките, вратовръзка и куфарите, хората не винаги се замислят как мирише тялото му без допълнителните аромати, които използваме. Но някои болести не позволяват да забравите за това. Чрез миризмата на тялото можем да разберем от какво е болен човек. Сред огромното разнообразие от човешки аромати избрахме 7 интересни миризми, които индикират, че човек може да е болен.

     Мириса на ацетон: изгаряне на мазнините

7 МИРИЗМИ ПО ТЯЛОТО, ГОВОРЕЩИ ЗА БОЛЕСТИСилният недостиг на въглехидрати в храната води до факта, че тялото започва да изгаря съхраняваните мазнини, за да получи глюкоза. От една страна, това е хубаво за тези, които искат да отслабнат. От друга страна, те започват да излъчват неприятна миризма на ацетон.

В резултат на този процес се произвеждат кетони и ацетон, което всъщност дава миризма наподобяваща гниене на ябълки или лакочистител.  Ако човек реши изцяло да изгори мазнините в тялото си, кетоните се натрупват твърде много, тялото не може да се справи с тяхното изхвърляне, чрез урината и човешкото тяло придобива характерна миризма. Подобна ситуация се наблюдава при гладуване, когато тялото, поради липса на храна е принудено да започне да изгаря собствените си мастните депа.

Диабетът е другото условие, което води до образуването на излишни кетони. Да приемем, че панкреасът не произвежда инсулин или хормони в необходимото количество. В този случай глюкозата не може да стигне до органите и тъканите. Мозъкът не получава глюкоза и изисква храна, а тялото започва да разгражда мазнините, които произвежда и се получава неприятна миризма на ацетон, заради големия брой кетони, които се отделят през кожата.

   

 • Хлорела - детоксикация, Bioherba, 460 мг, 100 капсули

  Хлорела - детоксикация, Bioherba, 460 мг, 100 капсули

  Цена: 10,99 лв.

 • Алфалфа - Люцерна при анемия, Bioherba, 200 мг, 60 капсули
 • Мирис на амоняк: излишък на азот

  7 МИРИЗМИ ПО ТЯЛОТО, ГОВОРЕЩИ ЗА БОЛЕСТИТази миризма е налице при различни аномалии в тялото. Факт е, че амонякът е летливо вещество, чрез което се отърваваме от излишния азот. Може да се екскретира чрез урината, чрез издишване или чрез потта.

  Миризмата на амоняк от устата е характерна за хората с бъбречна недостатъчност и говори за възможната инфекция на Helicobacter pylori или чернодробна недостатъчност. Циститът е причината за характерен амонячен мирис на урината.

  Но ако кожата мирише на амоняк, това означава, че бъбреците и черния дроб не могат да обработват целия азот, така че той се отстранява с пот през кожата. Затова тялото трябва да изхвърли много вода. И първото нещо, което започва да мирише на амоняк е тялото, заради възможната липса на течност в него.

  Мирисът на амоняк също предполага, че има излишък от протеини в човешкото тяло. С този проблем хората се сблъскват хората, които предпочитат диети с ниско съдържание на въглехидрати. В този случай трябва да се разбере, че тялото е по-полезно да използва енергията, за да произвежда енергия, отколкото въглехидратите. За да спрете разграждането на протеините, достатъчно е да вкарате необходимото количество въглехидрати в храната. Особено важно е да се направи това с помощта на интензивни тренировки.

  Между другото, активната екскреция на амоняк през кожата може да бъде провокирана от използването на някои спортни добавки, както от витамини и медикаменти. Прекомерната употреба на аспержи също може да причини характерна миризма.

       Миризма на риба: излишък на триметиламин или гардерелес

  7 МИРИЗМИ ПО ТЯЛОТО, ГОВОРЕЩИ ЗА БОЛЕСТИАко човек мирише на риба най-вероятно страда от триметиламинурия (Синдром на рибената миризма). Причината за този синдром е доста рядко генетично заболяване, което се развива на фона на мутацията на FMO3 гена. Той отговаря за производството на ензима флавин -монооксигеназа-3, който участва в преработката на страничния продукт от храносмилането - триметиламин. Ако няма такъв ензим, веществото се натрупва в тялото, свързва се с други секрети на тялото (урина, пот, дъх) и причинява характерна миризма на риба. Веществата, които в процеса на храносмилането дават триметиламин са холин, карнитин, лецитин. Съответно на хората със синдром на триметиламинурия не се препоръчват да ядат храни, които ги съдържат. Например, карнитинът се съдържа в червеното месо, рибата и суроватката. Лецитинът се съдържа в яйчения жълтък, както в семената и ядките. Холинът също присъства в големи количества в яйчния жълтък, черния дроб и покълналите зърнени храни.

       Миризма на варено зеле: излишък на тирозин

  Така миришат  хората, страдащи от генетичното заболяване тирозинемия. Има няколко разновидности на това заболяване, но те са еднакви. Поради определени мутации тялото не може да произвежда ензими, които разграждат аминокиселината тирозин. В резултат на това тялото натрупва такива аминокиселини като тирозин, метионин и фенилаланин. Това води до тежки патологии на бъбреците и черния дроб, нарушения на централната нервна система и промени в костната тъкан. Високото съдържание на метионин и тирозин в кръвта е причината за характерната миризма на варено зеле, излъчвано от такива пациенти.

      Миризмата на кисело: кърлеж който причинява краста

  7 МИРИЗМИ ПО ТЯЛОТО, ГОВОРЕЩИ ЗА БОЛЕСТИМиризмата на кисело се свързва с кърлеж, който причинява краста. Тя има много имена, които най-добре характеризират появата на засегнатата тъкан - кортикална, хълбочна краста и т.н. Болестта обикновено се развива на фона на нарушения на имунната система и други заболявания: СПИН, проказа, възрастова деменция, туберкулоза, кожна лимфома, левкемия и др.

       Аромат на мед: Pseudomonas aeruginosa

  Когато в човешкото тяло бушува Pseudomonas Aeruginosa (Псевдомонас аеругиноза), тялото започва да излъчва характерен сладък мирис, който се сравнява с аромата на мед. Въпреки приятния аромат Pseudomonas Aeruginosa е една от най-опасните инфекции, които се придобиват в болницата. Някои щамове на тази бактерия са устойчиви на най-разпространените антибиотици. Pseudomonas Aeruginosa и може да предизвика различни респираторни заболявания, менингит, отит, възпаление на лицето и синусите. Причинява тежък абсцес и може да доведе до развитието на гнойни процеси и рани. За лекарите миризмата на мед, излъчвана от пациента е лош симптом и изисква незабавно действие.

       Мирис на сирене: излишък на изовалерил-СоА- дехидрогеназа

  На сирене (или "потни крака" - всичко зависи от възприятието) миришат хората, страдащи от наследствено метаболитно разстройство. Това е вроден дефицит на ензима изовалерил-СоА дехидрогеназа. На фона на неговото отсъствие в тялото се натрупва изовалерил-СоА, който в резултат на хидролизата се превръща в изовалерат и се екскретира, чрез потта и урината. Той е изовалерен и дава характерна миризма на сирене.

  Изводи: Огромната част от миризмите на тялото, различни от нормата, показват метаболитни смущения - временни или постоянни. Ето защо всяка необичайна миризма идваща от тялото е повод да се консултирате с лекар. Може би сигналът на тялото е, че нещо сериозно не е наред с него.

  Можете да прочетете и как да се храните здравословно, за да намалите неразположенията в тялото си ето тук.