Разноцветен лишей

Белите петна по кожата най-често се причиняват от гъбична инфекция: Tinea versicolor, наричана още разноцветен лишей или питириазис верзиколор.

 • Тройчатка Тинктура, Bioherba, 100 мл.

  Тройчатка Тинктура, Bioherba, 100 мл.

  Цена: 16,90 лв.

 • Орех лист - при бяло течение и кожни проблеми, Juglans regia L.
 • Тези гъбички живеят по кожата на всеки човек, но когато се увеличи количеството на гъбичките и те се активират, като резултат се появява кожно заболяване, което се проявява във вид на цветни, розови или бели петна по кожата, обичайно по-светли от останалата част на кожата. Това е често срещано кожно заболяване, което има лечение и то е промяната в начина на хранене и предпазване на кожата от развитието на гъбичките.

  лишей, лишеи, кожа

  Развитието на прекомерно количество гъбички може да се получи заради някоя от следните причини:

  Наличие на мазна кожа

  След излагане на слънце

  Твърде силно потене

  Слаба имунна система

  Ползване на влажни хавлиени кърпи, много дни наред

  Ниска хигиена на кърпите при престой на хотел или обществено място

  Тъй като инфекцията се развива по естествен начин върху кожата, лишеите не са заразни. Състоянието може да засегне хора с всякакъв цвят на кожата. Често се среща при тийнейджъри, млади хора и хора на средна възраст.

 • Смрадлика лист – Тетра, Cotinus coggygria Scop.

  Смрадлика лист – Тетра, Cotinus coggygria Scop.

  Цена: 1,76 лв.

 • Лавандула сух цвят, Lavandula angustifolia Mill

  Лавандула сух цвят, Lavandula angustifolia Mill

  Цена: 2,52 лв.

 • Признаци и симптоми на Tinea Versicolor

  лишей, лишеи, кожаНарастващата гъбичка променя и придава различен цвят на кожата около нея. Може да  се срещне като отделни розови петна.

  Специфичните признаци и симптоми на инфекцията включват:

  Петна, които могат да бъдат бели, розови, червени, или кафяви и могат да бъдат по-светли или по-тъмни от кожата около тях.

  Петна, които са оцветени в различен цвят от кожата ви.

  Петна, които могат да се появят навсякъде по тялото ви, но най-често се наблюдават по шията, гръдния кош, гърба и ръцете.

  Петната могат да изчезнат по време на застудяване и да се влошат по време на топло и влажно време. Те могат да са сухи и люспести и могат да се сърбят или да се разраняват, въпреки че това не е често срещано.

   

  Как се диагностицира Tinea Versicolor

  Вашият лекар може да диагностицира tinea versicolor според това, как изглежда обрива. Понякога лекарят може да използва ултравиолетова светлина, която кара засегнатите области да изглеждат флуоресцентни жълто-зелени, ако има на лице tinea versicolor. Може да вземе проба от кожата ви, като изстърже люспи от засегнатата област, за да я разгледа под микроскоп. При децата лекарят може да вземе клетките от кожата, като здраво прикрепи прозрачна лента към засегнатата област и след това я отлепи. След това пробата може да се залепи директно върху стъкло, за да се разгледа с микроскоп.

  Как се третира Tinea Versicolor

  лишей, лишеи, кожа

  Лечението на tinea versicolor се състои в мазане с кремове, лосиони или шампоани. Може да включва и лекарства, давани под формата на хапчета. Видът на лечението зависи от размера, местоположението и дебелината на заразената зона.

  Опциите за лечение включват:

  Локални противогъбични средства.

  Тези продукти се прилагат директно върху кожата и могат да бъдат под формата на лосион, шампоан, крем, пяна или сапун. Те поддържат растежа на гъбичката под контрол. Предлагат се анти-гъбични локални продукти, съдържащи съставки като цинк, пиритион, селен сулфид, миконазол, клотримазол и тербинафин.

  Но понякога може да са необходими лекарства изписвани с рецепта. Като цяло всяко противогъбично средство намалява развитието на петната и намалява сърбежа, при наличието на такъв.

   

  Антигъбични хапчета.

  Те могат да се използват за лечение на по-сериозни или повтарящи се случаи на tinea versicolor. Или в някои случаи се използват, за да осигурят по-лесно и по-бързо овладяване на инфекцията. Тези лекарства се дават по предписание и могат да имат странични ефекти. Поради това е важно да бъдете наблюдавани от Вашия лекар, докато използвате противогъбични хапчета.

   

  Билки и Натуропатия при лечение на белите петна по кожата

  билки, натуропатия, лечение, бели петна, кожаПрием на кисело мляко всеки ден

  Изключване от храната на мухлясалите сирена, като синьо сирене, бри и други

  Намаляване на приема на захар до минимум

  Намаляване на приема на белтъчини

  Локално върху кожата може да се намазва вечер след изкъпване тинктура от Смрадлика или тинктура Тройчатка

  Вътрешно може да се приемат противогъбични хранителни добавки като Тройчатка или Карамфил

  Два пъти седмично, при възможност се прави вана с някои от следните: билки, като смрадлика, орехови листа, етерично масло от чаено дърво, смрадлика, лавандула

  Може във ваната да се постави половин чаена лъжичка сяра на прах.

  При прането на дрежите, поставяйте заедно с праха за пране и по 1 чаена лъжичка белина за дезинфекция или гладете дрехите старателно.

  Прием на имуностимулиращи средства, като кламатски водорасли, и намаляване на стреса.

  Като цяло при продължително спазване на тези съвети гъбичката спира своето прекомерно развитие, а петната ще изчезнат при следващо изпичане на слънце.

  Имайте предвид, че човек, прекарал това заболяване е склонен да го повтори, затова тези практики е добре да се запазят, макар и в облекчен режим.

   

  Хомеопатично лечение

  Най-добри резултати с хомеопатия, срещу Tinea versicolor, дава третирането със SEPIA, NATURUM MUR, CALCAREA, BACILLINUM, ТУЯ, SULFUR, TELLURIUM и PHOSHORUS. В случай, в който не е третиран външно с мехлеми и кремове, лишеят реагира много бързо на хомеопатия. В случаите, когато са приложени външни мехлеми за потискане на заболяването и то повече от веднъж, реакцията към хомеопатичното лечение не е толкова добра. В тези случаи се налага приложението да е продължително.
   

  Съвети за начина на живот при Tinea Versicolor

  Повторяемите епизоди са много чести, защото гъбичката, която причинява инфекцията, е нормална гъбичка, която живее по кожата. Лечебните препарати за терапия или билковата терапия могат да се използват един или два пъти месечно, за да се предотврати връщането на tinea versicolor. Може да се наложи да използвате периодично тези препарати, ако инфекцията продължава да се връща. Твоа се случва особено често, ако живеете в топла и влажна зона.

   Ето някои съвети, които да ви помогнат да контролирате tinea versicolor:

  Избягвайте да използвате мазни продукти по кожата.

  Намалете излагането на слънце. Излагането на слънце може да предизвика или да влоши инфекцията, а тенът увеличава видимостта на обрива.

  Ако трябва да излезете на слънце, помислете за използването на противогъбичен крем ежедневно за няколко дни преди излагане на слънце.

  Ползвайте слънцезащитни продукти всеки ден. Използвайте немаслена формула с фактор за защита от слънце (SPF) 15, (SPF) 30.

  Не носете тесни дрехи и синтетични тъкани.

  Носете дишащи тъкани, като памук и лен, за да намалите потенето и влагата от кожата да бъде лесно отвеждана от тъканта.