АГАРИК БЛАЗЕЙ - слънчевата гъба, даряваща живот

АГАРИК БЛАЗЕЙ - ГЪБА НА ЖИВОТА

АГАРИК БЛАЗЕЙ

Тази витална лечебна гъба, наречена чудо, е чакала дълго своето преоткриване за съвременния свят. Това става през 1965 г. от американския миколог Мюрил. След като го съобщава на научния свят, японски медици се заели с нейното проучване и приложение. В лечебната гъба агарик блазей те открили огромен биологичен и лечебен потенциал, както срещу стареенето, така и срещу тежките форми на рак. Екстрактът й се използва от американците и срещу СПИН. На конгреса по микология и фунготерапия, проведен в Ню Йорк през 2006 г., агарик бразилски (или блазей) е обявена за най-ефикасната гъба за лечение на ракови заболявания, дори и при метастази. В Япония, Бразилия, Мексико, САЩ, Китай и др. е добре позната. Открити са още около трийсет вида близкородствени на агарика гъби, но само агарик блазей Мюрил притежава тези силно лечебни свойства.

Агарик блазей расте в затънтените влажни гори на Бразилия. В малките селца на провинцията Ботукату, недалеч от Сау Пауло, хората я познават отдавна. Приемайки я постоянно и като храна, и като природен лек, се установява, че клетките на организма се делят със забележително по-малка скорост, отколкото при останалите човешки организми, което означава, че процесът на стареенето многократно се забавя. Изследваните и наблюдавани там столетници предизвиквали удивление със своята бодрост, работоспособност и пълна активност. Те работели, ловели риба, извършвали всички видове трудна работа съвсем жизнени като в първа младост и не боледували. Гъбата е наричана божествена, гъба на Бога, гъба на живота и дълголетието, безценната гъба на ацтеките, златния ацтекски ключ към вечната младост, гъбата чудо и пр. В културата и традициите на древните ацтеки тя е издигната в култ. Известна била като слънчевата гъба, гъбата сензация, безценната. Върху многобройни фрески и археологически артефакти, върху глинени фрагменти, съдове и статуетки присъства нейното изображение. Отначало се смятало, че тя е халюциногенна гъба, магическа, която жреците на ацтеките използвали, за да се доведат до транс при своите ритуали. По-късно се установило, че тя не е такава, а дарява и спасява живот като самото слънце, откъдето и най-разпространеното й наименование - слънчева.

Като диворастяща гъба, тя едвам се показвала над високите треви и гъста растителност в тропическите райони. Шапката, или качулката, й изниква направо от почвата и достига от три до трийсет сантиметра в диаметър. Отначало тази нейна шапка е снежнобяла, след около три дни става розова, виолетова и накрая черна. Силният й аромат, потънал в дълбоките треви, карал местните жители да притискат муцуните на кучетата си в тях, за да открият къде точно се намира тази чудна невидимка...

Агарик бразилски е и високо хранителна, въпреки че има необичаен вкус - кисело-сладък. Местните жители отдавна я използват в различни сосове, блюда с месо, каши, супи, характерни ястия. От нея приготовляват и различни лечебни тинктури.

Твърде интересно е, че когато агарик блазей се приема след химиотерапия или лъчелечение при тежките форми на ракови заболявания, както и при метастази, тя много бързо възстановява дробовете и вътрешните органи, доведени до почти пълно разрушение. А прилагането й срещу процесите на стареене е безценно.

Слънчевата гъба

Слънчевата гъба съдържа много витамини, минерали, както и полизахариди. В нейния екстракт те са високо концентрирани. Помагат за силно укрепване на имунната система. Унищожават раковите клетки, както и вирусите, бактериите, изчистват организма от токсини, стимулират образуването на интерферон и интерлевкин, които не позволяват образуването на ракови клетки. Спира се растежът и на туморите, както се стимулира и смяната на кръвта по естествен път. Използва се за лечение на рак на гърдата и черния дроб, хепатит В и С, при ракови случаи, които не подлежат на операция, дори при метастази, стабилизира и укрепва организма. Прилага се като съпътстващо лечение на левкемия, рак на простатата, мозъка, както и за лекуване на алергии, гастрит, диабет, хипертония, стенокардия и др.

Химичен състав на Агарик Блазей

В плодното тяло на гъбичката се съдържат смолисти вещества, с възрастта броят им нараства от 30 до 70%, сред тях са открити следните мастни киселини: линоленова (около 20%), агарицин (около 9,5%), палмитинова (8,8%) , арахидонова (8,7%), линолова (5,2%), бехенова (6,3%) и олеинова (0,1%), органични киселини - лимонена, ябълчна, фумарова и рицинолова, полизахариди (7%) от 18% пектини, 14% хемицелулоза и 3% глюкозамин, d-глюкозамин (2-деокси-2-амино-d-глюкоза), ситостерол, ергостерол, глюкоза, манитол, масло и пигмент, също вискозни до антоцианиди, както и минерални соли, предимно фосфорна киселина. Мицелът се състои главно от въглехидрати и протеини.

Разпространение на Агарик Блазей

Агарик Блазей расте в умерената зона на северното полукълбо на места, където растат лиственица и някои други иглолистни дървета. В Западна Европа това са предимно Алпите. В европейската част на Русия обикновена гъба се среща в средния Урал, в Архангелска, Чита, Иркутск и Кировска област. Расте и в лиственицата на Далечния изток, особено в Амурската област и Хабаровския край.

Използваема част на Агарик Блазей

За медицински цели се събират млади гъби от средна по големина лиственица, с все още груба бяла плът. Те се събарят с брадви, а брането на реколтата започва през пролетта и продължава до средата на лятото. Плодовото тяло на агаруса понякога се почиства от кора, а понякога се суши,  но винаги се нарязва на парчета. Гъбите от лиственица се сушат в сухи, добре проветрени помещения, специални сушилни, преди това се поставят в охлаждащи печки. Срок на годност на готовите суровини е 3 години.

Лечебни свойства и приложение на агарикус блазей


Лиственицата на гъбата Агарик Блазей намират приложение както в хомеопатията, така и в традиционната медицина. В хомеопатията се използва тинктура от плодното тяло на гъбата, както и от тяхната вътрешност. В традиционната медицина се приготвят отвари от гъбата, алкохолни инфузии и се смилат на прах. Агарик Блазей помага за нормализиране на метаболизма, намаляване на теглото при диабет или затлъстяване, насърчава жлъчната екскреция, нормализира кръвното налягане. А отварата от гъбата се приема като успокоително за неврози, главоболие, за ревматизъм и подагра, като лек срещу безсъние. Лечението с Агарик Блазей се препоръчва в комплексната терапия на онкологичните заболявания. Свойствата на Агарик Блазей за разграждане и премахване на мазнини се използват за различни заболявания на черния дроб, включително цироза, вирусен хепатит B и C. Пие се инфузия от гъбата при запек и дисбиоза. Бульони и инфузии са ефективни при лечението на туберкулоза, остър и хроничен бронхит, плеврит и други респираторни заболявания. Те помагат да се справят с изпотяване при треска с различна етиология. Гъбичният прах от лиственицата действа като хемостатично и антимикробно средство.

Как действа агарикус блазей


Фармакологичният ефект на гъбата се обяснява със съдържанието в неговото плодово тяло на голям брой биологично активни вещества, които са по-малко токсични от продуктите на химичния синтез и според учените могат да бъдат по-ефективни, когато се използват в медицинската практика.

Статията е собственост на в-к ЛЕЧИТЕЛ, Брой: 43, 22 October 2009 -  Екатерина ТОМОВА