Жълта Тинтява корен - при липса на апетит, Gentiana lutea

В наличност
Останали са само %1
кат №
b484conf
Жълтата тинтява има установено апетитовъзбуждащо и общоукрепващо действие върху организма. Тонизира цялата храносмилателна система и жлъчката. Температуропонижаващо и глистогонно действие.
6,70 лв.
6,70 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.

Жълта тинтява корен - билка

Gentiana lutea L.

Тинтява е билка, известна още от древността като средство за увеличаване на стомашната секреция и моториката. Всъщност, от Жълтата тинтява има много ползи.

Жълтата тинтява има установено апетитовъзбуждащо и общоукрепващо действие върху организма. Тонизира цялата храносмилателна система и жлъчката. Температуропонижаващо и глистогонно действие. Активира производството на бели кръвни клетки.

В народната медицина корен от Жълта тинтява се използва също като средство за понижаване на температурата, а външно под формата на компреси и бани - при инфектирани рани, които трудно епителизират. Тези ефекти могат да бъдат свързани с установеното противовъзпалително действие на тинтявата.

Народни наименования на билката

Едра горчивка, жълта тинтява, тинтява, трескав корен, горчивка, сечено биле, горчив корен, жълта линцура.

Приложение на Жълта тинтява корен

При лошо храносмилане, безапетитие, колики, запек, анемия, жълтеница, пясък в бъбреците, ревматизъм, подагра и малария.

Начин на употреба на Жълта тинтява корен

Чай: 1/2-1 чаени лъжици ситно нарязани корени се варят за 10 минути в 500 мл вода. Прецежда се. Пие се 4 пъти дневно по 100 мл преди хранене.

Може да се приготви настойка (тинктура) - 1:5 /билка:ракия/. Настойката се пие по 1 чаена лъжица, разредена в 150 мл вода, малко преди хранене (ако няма раздразване на стомаха от спирта).

Състав

Жълта тинтява корен (Gentiana lutea L.).

Противопоказания

Да се внимава да не се предозира. Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Научете повече за Жълта тинтява

Характерни особености

Жълтата тинтява— Gentiana lutea L. — от сем. Тинтявови — Gentianaceae — е многогодишно растение. Коренището е месесто, дебело, многоглаво, напречно набръчкано* От него излизат няколко корена, достигащи до 60 см дълбочина. Стъблото е изправено, до 1,5 м високо. Листата са едри, кожести, целокрайни, яйцевидни или широко елиптични с дъговидно главно жилкуване. Цветовете са жълти, без реснички, събрани по много в няколко последователни прешлена. Венчето е петразделно на 3/4 от дължината си. Плодът е кутийка с множество плоски, крилати, тъмнокафяви семена.

Време за бране

Август—ноември.

Начин на бране

Изкопават се само надебелените и месести коренища с корените на по-старите (4—-5-годишни) растения, които имат вече развити стъбла. Изкопаните коренища с корени се изчистват от надземните стъбла и от дребните коренчета и веднага се измиват.

С изкопаните и измити коренища с корените се постъпва според целта, която се преследва. Тези, които са предназначени за медицински цели, се сушат веднага а определените за пивоварната промишленост се натрупват на куп в затоплени помещения и се оставят да ферментират, вследствие на което те добиват светлокафяв цвят и характерна миризма.

Недопустими подмеси

При брането не бива да се смесва с другите видове тинтява. Не трябва също да се смесва с чемериката — Veratrum lobelianum Bernh., — която е отровна, с тъмножълта кора. Клоните са покрити с шипове, обикновено по три. Листата са обратно яйцевидни, продълговати, слабо напилени, с къси дръжки, през есента почервеняващи, събрани в кичури. Цветовете са жълти, а плодовете — червени. Листата и плодовете имат кисел вкус.

Разпространение

В храсталаците, по сухите и каменливите места и чукари и др.

Време за бране

Март — май, септември — ноември.

Начин на бране

Корените се изкопават през пролетта, преди започване на растежа, или през есента, след узряване на плодовете, и се измиват добре. След това се нарязват на парчета, 10—15 см дълги, а по-дебелите се нацепват надлъж за по-лесно сушене.

Начин на сушене

След изчистване от случайни примеси нарязаните и нацепени корени се сушат в проветриви помещения или в сушилня при температура до 40°.

Рандеман

От 3,5—4 кг свежи корени се получава 1 кг сухи.

Съхранение

В сухи и проветриви помещения. Да се съхранява с предпазливост, защото билката е отровна.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация