Сумак - подправка, Rhus coriaria
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Сумак подправка
Оцетно дърво - Sumac
Сумак или Сомак са малки плодове, червеникаво-лилави на цвят и с кисел вкус, които се добиват от малък храст, който расте по Средиземноморието и Близкия изток. Заради киселия вкус на плодовете и листата, Сумакът често е наричан "оцетно дърво."
Вкусът му може да се оприличи с вкуса на прясно изцеден лимонов сок - той е тръпчив и остър, но също така съдържа нотка на сладост, заедно с продължителни флорални нотки.
Сумакът придава на ястията леко кисел вкус и често се използва вместо лимон. Широко е използван в азиатската кухня, на практика може да замени лимона, като успоредно с това придава на ястията розов, а в по-големи количества и черешово-червен цвят.
Сумакът се използва в турската кухня за салати, а в Кавказ за мариноване на шиш кебап.
Сумакът е много подходяща подправка за риби и птици, маринати, салати, шишчета, ястия от фасул. Освен това прави перфектен топинг na всичко - от хумус до салата през печени зеленчуци или месо до бъркани яйца.
В Турция и Иран с него щедро поръсват ориза.
В Ливан, Сирия и Египет, с него подправят месни и зеленчукови ястия.
Сосът от сумак е идеален за поднасяне с шишчета. Уникален е за салати и гурме десерти.
Подпомага доброто храносмилане.
Начин на употреба на Сумак
Използвайте за овкусяване на риби и птици, маринати, салати, шишчета, ястия от фасул и др.
1/4 чаеба лъжица сумак = 1 чаена лъжица лимонов сок.
Произход
Турция