Ким семена - подправка за соленки, Carum carvi, насипно
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
Ким семе - билка и подправка
Carum carvi L.
Семената от ким всъщност са изсушените плодове на растението ким.
Семената на кима са силно ароматни и имат отличителен мек аромат на анасон, който добавя мек и фин аромат към много ястия. Вкусът им е земен, с нотка на цитрусови плодове и черен пипер.
Ким като подправка за ароматни ястия
Семената от ким често се използват към солени тестени печива като соленки, баници, пайове. Използват се и за овкусяване на къри, супи, колбаси, зеленчуци и дори ликьори. Понякога се използват и за мариноване и саламуряване. Семената от ким се съчетават добре с чесън, свинско месо и зеле.
Препечените семена от ким са ароматна добавка към хляб и салати. За да препечете семената от ким, поставете малък сух тиган на средно силен огън и добавете семената. Гответе две до три минути или докато семената започнат да отделят аромат. Отстранете от котлона и оставете семената да изстинат. След това ги добавете към любимите си печени изделия.
Ползи за здравето на семена Ким
Семената могат да се дъвчат след хранене, за да облекчат киселините. Облекчава лошото храносмилане.
Лечебни свойства на Ким семе
Карминативно, антисептично, спазмолитично, отхрачващо, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата, лактогонно.
Приложение на Ким семе
При трахеити, бронхити и други възпаления на дихателната система, стомашно-чревни колики и възпаление, при лошо храносмилане. За увеличаване на лактацията.
Като газогонно, жлъчегонно и нервоуспокояващо средство, за увеличаване млякото у кърмачките и др. Най-голямо приложение намира в ликьорената, питейната и хлебната индустрия, за подправка и др.
Начин на употреба на Ким семе
Кулинарна цел: Добавете към солени тестени печива, за ароматизиране на сирена и млечни пастети, колбаси, консерви, тлъсти меса, зеле, цвекло.
Най-добре е семената да се приемат чрез дъвкане или като подправка към храната.
Отвара: 3 чаени лъжици счукани семена се заливат с 250 мл вряща вода. Кипват се за 15 минути и се оставят в закрит съд за 10 минути. Прецежда се. Пие се 2 пъти дневно по 120 мл преди хранене.
Състав
Ким цели семена (Carum carvi L.)
Противопоказания
Индивидуална непоносимост и алергия към този продукт.
При наличието на трансплантирани органи, противопоказанията са особено строги, тъй като употребата му предизвиква укрепване на имунната система на човека, което от своя страна може да доведе до отхвърляне на трансплантирани бъбреци, черен дроб или сърце.
Произход
Финландия
Научете повече за Ким
Характерни особености
Кимът Сагит carvi L. — от сем. Сенникоцветни — Umbelliferae — е двегодишно растение. Стъблото е високо до 1 м, силно разклонено, с тънки надлъжни ребра. Листата са сложноперести. През първата година образуват розетки с широки ръкави при основата на дръжките. През втората година те са едри, с дълги дръжки в долната част на стъблото, а по-нагоре — дребни.
Цветните дръжки при основата си са без листни обвивки. Цветовете са дребни, бели, събрани в сенници. Плодът е светлокафяв, отстрани сплескан, с надлъжни ребърца, някои от които имат шилести израстъци. Съставен е от две семена, които при узряване се отделят едно от друго.
Разпространение
Като диворастящо по ливадите, пасищата и склоновете на планините, предимно в Западна България.
Запасите от диворастящите находища на растението са незначителни и не могат да се използват за стопански цели. Необходимо е следователно да се започне внедряването на растението в култура, като се използва семенен материал от диворастящото растение, което е с високо съдържание на етерично масло.
Време за бране
Юни — юли.
Начин на бране и сушене
Цялата надземна част на растението във восъчна зрелост на плода се ожънва, оставя се на малки снопчета няколко дни, за да дозрее, след което се изронва или овършава, а получените плодчета се отделят чрез превяване и пресяване.
След това плодчетата се оставят върху постелки на сянка за досушаване.
Качествени изисквания
Фармакопеята допуска влага не повече от 12%; повредения недоразвити плодове, стъблени и листни части — не повече от 1%; етеричномаслени примеси (други ароматни плодове и семена) — не повече от 1%; органични примеси, неароматни плодове и семена — не повече от 1%; етерично масло — не по-малко от 4%;
Съхранение
В сухи и проветриви помещения. От време на време трябва да се проверява дали билката не е нападната от насекоми или гризачи.
Опитите, направени у нас, са показали, че при 4—5-месечно лагеруване, съдържанието на етеричното масло се увеличава.