Шафран на прах 100% чист, Crocus sativus, различни грамажи

В наличност
Останали са само %1
кат №
b602conf
рейтинг:
100 % of 100
Шафранът е ценна подправка с високо съдържание на антиоксиданти. Шафранът се добива от близалцата на вид минзухар - Crocus sativus. След разцъфване, преди слънцето да се издигне високо, тичинките се събират на ръка и близалцата внимателно се събират и се сушат.
8,06 лв.
8,06 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.

Шафран близалце на прах, млян

Oригинален 100% чист шафран, директно от вносителя Билки ЕООД

Crocus sativus

Царят на билките и подправките – най-добрия тоник, източник на младост и потентност!

Шафранът е ценна подправка с високо съдържание на антиоксиданти.

Шафранът се добива от близалцата на вид минзухар - Crocus sativus. След разцъфване, преди слънцето да се издигне високо, тичинките се събират на ръка и близалцата внимателно се събират и се сушат. 

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Причината за високата му цена е трудоемкият метод на прибиране на реколтата, което прави производството скъпо.

Наричан "слънчевата подправка", заради цвета му - добавен в ястия с блед цвят, като ориза, шафранът придава красив златист оттенък. С дървесен флорален аромат и леко горчив вкус, възбуждащ апетита.

Той е свързан с ползи за здравето, като подобрено настроение, либидо и сексуална функция, както и намалява симптомите на ПМС и прекомерна загуба на тегло.

Ползи на Шафран

Благоприятно за храносмилателна система. Използван в малки дози, шафрана спомага за подобряване на храносмилането. Повишава потентността, има силно тонизиращо действие, благоприятен е за зрението, очите, общоукрепващ. Всеизвестен факт е, че е наричан царската билка, тъй като подмладява и възстановява загубения тонус.

Шафранът съдържа каротин, 0,34% етерично масло, което в народната медицина се използва като обезболяващо, диуретично, против изпотяване, спазмолитично и сърдечно средство. Благоприятно за укрепване на стомаха, за подобряване на апетита, заболяване на черния дроб, за облекчаване на тежка кашлица, магарешка кашлица.

Начин на употреба на Шафран млян

Кулинарна цел: Добавете в ястия от арабската, индийската и азиатската кухня. Добавя се съвсем мъничко количество - на върха на ножа.

Чай: Близалцата от шафрана се използват в много малки дози. На върха на ножа се взима смлян шафран, изсипва се в стъклена чаша и се залива с 200 мл вряла вода. Така приготвения чай, се изпива всяка сутрин.

Студен извлек от Шафран се приготвя по следния начин: На върха на ножа се взима смлян шафран, изсипва се в стъклена чаша и се залива с 200 мл хладка вода. Похлупете и изчакайте 30 минути до час. Разбъркайте с лъжичка и изпийте. Ползвайте всяка сутрин.

Шафранът тонизира и пречи на съня

Шафранът е силен тоник и ако приемате билката шафран като чай, капсули, насипно или по каквато и да е форма, то няма да можете да заспите. Затова приемайте билката в подходящи часове - например до обяд, максимум до 14 часа.

Произход

Иран

Вносител

Билки ЕООД

Научете повече за Шафрана

Характерни за шафрана са леко горчив вкус и нежна приятна миризмата ( йодоформ ). Те се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Съдържа каротеноидното багрило кроцин, което дава богат златисто-жълт цвят на храната. Заради тези си качества шафранът е много търсена съставка за много храни по целия свят. Той намира приложение и в медицината най-вече за лечение на очни заболявания.

Думата „шафран“ произлиза от старофренския термин от 12 век „safran“, който идва от латинското „safranum“. „Safranum“ е свързано също с италианското „zafferano“ и испанското „azafrán“. „Safranum“ идва от арабската дума „asfar“ (أَصْفَر), която означава „жълт“ чрез паронимното „za‘faran“ (زَعْفَرَان), името на подправката на арабски.

Кулинарни приложения:

Шафранът е с особена специфична и неповторима миризма, лек но в същото време характерен и усещащ се незабравим вкус и аромат. В Близкия изток и Южна Европа се добавя в оризови ястия, бистри супи, както и за приготвяне на множество екзотични солени ястия и сладки десерти. 

Zafferano или Заферано е подправката за приготвяне на миланско ризото. Тя представлява смлян на прах висококачествен шафран и с нея ще сготвите автентично Risotto alla milanese. Шафрана е скъпоценна подправка, която придава много характерен аромат, цвят и вкус на Ризото по Милански.

Медицински приложения:

Шафранът, като основен компонент е част от 300 лечебни препарата в ориенталската медицина. Към настоящия момент той е част също така от много и разнообразни лекарствени добавки.  При фармацевтичната индустрия се използва за приготвяне на различни лекарствени препарати - тинктури, екстракти, както и добавки за очи. Използвана малка част от шафрана, спомага за подобряване на храносмилането. Повишава потентността, има силно тонизиращо действие, благоприятен е за зрението, общоукрепващ. Шафранът съдържа каротин, 0,34% етерично масло, което в народната медицина се използва като обезболяващо, диуретично, против изпотяване, спазмолитично и сърдечно средство. Благоприятно за укрепване на стомаха, за подобряване на апетита, заболяване на черния дроб, за облекчаване на тежка кашлица, магарешка кашлица.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация