- Начало /
- Шафран на прах – Заферано, Zafferano, Crocus sativus, различни грамажи
Шафран близалце на прах, млян
Oригинален 100% чист шафран, директно от вносителя Билки ЕООД
Crocus sativus
Царят на билките и подправките – най-добрия тоник, източник на младост и потентност!
Шафранът е ценна подправка с високо съдържание на антиоксиданти.
Шафранът се добива от близалцата на вид минзухар - Crocus sativus. След разцъфване, преди слънцето да се издигне високо, тичинките се събират на ръка и близалцата внимателно се събират и се сушат.
Шафранът е най-скъпата подправка в света. Причината за високата му цена е трудоемкият метод на прибиране на реколтата, което прави производството скъпо.
Наричан "слънчевата подправка", заради цвета му - добавен в ястия с блед цвят, като ориза, шафранът придава красив златист оттенък. С дървесен флорален аромат и леко горчив вкус, възбуждащ апетита.
Той е свързан с ползи за здравето, като подобрено настроение, либидо и сексуална функция, както и намалява симптомите на ПМС и прекомерна загуба на тегло.
Ползи на Шафран
Благоприятно за храносмилателна система. Използван в малки дози, шафрана спомага за подобряване на храносмилането. Повишава потентността, има силно тонизиращо действие, благоприятен е за зрението, очите, общоукрепващ. Всеизвестен факт е, че е наричан царската билка, тъй като подмладява и възстановява загубения тонус.
Шафранът съдържа каротин, 0,34% етерично масло, което в народната медицина се използва като обезболяващо, диуретично, против изпотяване, спазмолитично и сърдечно средство. Благоприятно за укрепване на стомаха, за подобряване на апетита, заболяване на черния дроб, за облекчаване на тежка кашлица, магарешка кашлица.
Начин на употреба на Шафран млян
Кулинарна цел: добавете в ястия от арабската, индийската и азиатската кухня. Добавя се съвсем мъничко количество - на върха на ножа.
Чай: близалцата от шафрана се използват в много малки дози. На върха на ножа се взима смлян шафран, изсипва се в стъклена чаша и се залива с 200 мл вряла вода. Така приготвения чай, се изпива всяка сутрин.
Студен извлек от Шафран се приготвя по следния начин: На върха на ножа се взима смлян шафран, изсипва се в стъклена чаша и се залива с 200мл хладка вода. Похлупете и изчакайте 30 минути до час. Разбъркайте с лъжичка и изпийте. Ползвайте всяка сутрин.
Шафранът тонизира и пречи на съня
Шафранът е силен тоник и ако приемате билката шафран като чай, капсули, насипно или по каквато и да е форма, то няма да можете да заспите. Затова приемайте билката в подходящи часове - например до обяд, максимум до 14 часа.
Произход
Иран
Вносител
Билки ЕООД
Научете повече за Шафрана
Характерни за шафрана са леко горчив вкус и нежна приятна миризмата ( йодоформ ). Те се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Съдържа каротеноидното багрило кроцин, което дава богат златисто-жълт цвят на храната. Заради тези си качества шафранът е много търсена съставка за много храни по целия свят. Той намира приложение и в медицината най-вече за лечение на очни заболявания.
Думата „шафран“ произлиза от старофренския термин от 12 век „safran“, който идва от латинското „safranum“. „Safranum“ е свързано също с италианското „zafferano“ и испанското „azafrán“. „Safranum“ идва от арабската дума „asfar“ (أَصْفَر), която означава „жълт“ чрез паронимното „za‘faran“ (زَعْفَرَان), името на подправката на арабски.
Кулинарни приложения:
Шафранът е с особена специфична и неповторима миризма, лек но в същото време характерен и усещащ се незабравим вкус и аромат. В Близкия изток и Южна Европа се добавя в оризови ястия, бистри супи, както и за приготвяне на множество екзотични солени ястия и сладки десерти.
Zafferano или Заферано е подправката за приготвяне на миланско ризото. Тя представлява смлян на прах висококачествен шафран и с нея ще сготвите автентично Risotto alla milanese. Шафрана е скъпоценна подправка, която придава много характерен аромат, цвят и вкус на Ризото по Милански.
Медицински приложения:
Шафранът, като основен компонент е част от 300 лечебни препарата в ориенталската медицина. Към настоящия момент той е част също така от много и разнообразни лекарствени добавки. При фармацевтичната индустрия се използва за приготвяне на различни лекарствени препарати - тинктури, екстракти, както и добавки за очи. Използвана малка част от шафрана, спомага за подобряване на храносмилането. Повишава потентността, има силно тонизиращо действие, благоприятен е за зрението, общоукрепващ. Шафранът съдържа каротин, 0,34% етерично масло, което в народната медицина се използва като обезболяващо, диуретично, против изпотяване, спазмолитично и сърдечно средство. Благоприятно за укрепване на стомаха, за подобряване на апетита, заболяване на черния дроб, за облекчаване на тежка кашлица, магарешка кашлица.
Мнения на клиенти
- чудно за ризото Мнение на Весела
-
Оценка
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте
-
Шафран цели близалца – оригинал, Crocus sativus, насипен
Цена:Запази в желаниРедовна цена: 13,55 лв.
Промо цена 10,09 лв.
-26%
-
Бял чай Пай Му Тан - най-известният зелен чай, Pai Mu Tan
Цена:Запази в желаниРедовна цена: 5,38 лв.
Промо цена 4,30 лв.
-20%
Най-нови мнения от клиенти
- чудно за ризото Мнение на Весела
-
Оценка
-
Шафран цели близалца – оригинал, Crocus sativus, насипен
Цена:Запази в желаниРедовна цена: 13,55 лв.
Промо цена 10,09 лв.
-26%