Махлеб цяла ядка - подправка с аромат на череша, Prunus mahaleb, насипно

В наличност
Останали са само %1
кат №
b664conf
Махлеб е изключително популярна подправка в арабската кухня. Приготвя се от специален сорт череши и точно за това ухае на череши. Ароматът му е примамлив, а вкусът е фин.
4,72 лв.
4,72 лв.

Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.

Махлеб ядка – подправка с аромат на череша

Prunus mahaleb, Mahaleb cherry

Махлеб е изключително популярна подправка в арабската кухня. Прави се от костилките на специален сорт дива череша (Prunus mahaleb L.) и точно за това ухае на череши. Може да доловите обаче леко горчив вкус, подобен на горчив бадем. Ароматът му е примамлив, а вкусът е фин. 

В Близкия изток се използва за приготвяне на печива, а в европейската и американската кухня – за коледни сладки и сладкиши.

Махлеб е най-вече подправка за печене, подходяща за тестени печива. Използва се в сладкарството за приготвяне на сладки печива – козунаци, кексове, бисквити.

Плодовият вкус на махлеб би обогатил традиционната рецепта за крем брюле или всяка рецепта, която искате да обогатите със плодов аромат и вкус на череши и бадем.

И, все пак, би било жалко да го използвате само в "сладки" рецепти.

Можете да го поръсите върху сотирани зеленчуци или крем супи, ориз и особено върху ястия с моркови или тиква.

Ароматната подправка е много подходяща и за поръсване на тарт със сирене.

Египетските сладкари приготвят много вкусен десерт от сусам, мед, зехтин и много малко махлеб, който дискретно напомня за себе си. Тази паста може да послужи и за пълнеж на вкусни рула.

За интензивен и наситен аромат на Вашите ястия, онлайн магазин Bilki.bg ви препоръчва Махлеб цяла ядка

Съвет: Целите ядки от махлеб се съхраняват добре във фризера за много дълго време. Не забравяйте да смилате ядката непосредствено преди употреба, за най-добри резултати.

Синоними

махалаб, махлаб, махлеби, махалеб.

Махлеб – ползи за здравето

Благоприятнo при анемия, косопад, чупещи се нокти, остеропороза, ревматизъм. Подобрява функцията на щитовидната жлеза. Помага при хипертония. Подобрява кръвообращението. Подсилва имунната система. Подобрява зрението. Благоприятнo при заболявания на черния дроб и разширени вени.

Ползите идват от полезните съединения, които съдържа, които включват:

Кумарини: набор от противовъзпалителни съединения с широк спектър от подобряващи здравето свойства и се считат за основния източник на аромат на ядката.

Олеинова киселина: съдържа високи нива на олеинова киселина, принадлежаща към семейството на Омега-3 мазнините.

Линолова киселина: още една от омега мастните киселини.

Смята се, че кумарините помагат в борбата с много заболявания като астма, Алцхаймер, остеопороза, хипертония, диабет и сърдечни заболявания. Освен това е естествен вазодилататор и в Близкия изток се предписва на пациенти с камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Начин на употреба на Махлеб ядка цяла

Кулинарна цел: Като подправка за козунаци, кексове, бисквити, кремове, тартове, мъфини, сирена, шоколад и др.

Настържете / смелете ядката непосредствено преди употреба.

Чай: 10 гр Махлеб се смесва със 100 гр билки, желателно със сладък или неутрален вкус /например сладник/. Консумира се 2 пъти дневно. 

Лапа: Прилага се външно върху кожата под формата на лапа.

Състав

Махлеб цяла ядка (Prunus mahaleb).

Съхранявайте на хладно и сухо място.

Напишете вашето мнение
Само регистрирани потребители могат да оставят мнения. Моля влезте в профила си или си направете регистрация