Магданоз лист – Мерудия, при възпаление и камъни в бъбреците, Petroscinum crispum Mill
Безплатна Доставка над 59 лв до 6 кг.
Магданоз лист - билка и подправка
Petroselinum crispum Mill.
Магданозът, познат още като Мерудия, е една от най-известните български подправки. Подходяща е за овкусяване на различни ястия и салати. Придава изкушаващ вкус и аромат на месо, зеленчуци, маринована риба, супи салати, бульони.
Освен като кулинарна подправка, магданозът има и немалко ползи за здравето.
Билкатa Mагданоз има основно диуретично (отделящо урина) и спазмолитично (отпускащо гладката мускулатура) действие. В билколечението коренът от магданоз е по-често предписван от семената или листата. Приема се при метеоризъм, цистит, ревматични състояния, за предизвикване появата на менструация и облекчаване на болките от нея.
Приложение на Магданоз лист
При възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур.
*Външно: при петна, обриви, при ужилване от насекоми.
Начин на употреба на Магданоз лист
Кулинарна цел: За овкусяване на месо, зеленчуци, маринована риба, супи салати, бульони. Добавете към все още горещата готова гозба или няколко минути преди приключване на готвенето.
Чай: 2 чаени лъжички листа се запарват с 250 мл вряща вода за 15 минути. Прецежда се и се изпива за 1 ден.
Състав
Магданоз лист (Petroselinum crispum Mill.).
Противопоказания
Билката не трябва да се прилага при бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката и загиване на плода!