Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Сенна хрема, лечение с билки при децата

senna-hrema.jpgКакво представлява сенната хрема

Сенната хрема е алергична реакция на лигавицата на носа. Обикновено се дължи на полените носени във въздуха и е сезонно явление. Полените на дърветата, тичинковият прашец на тревите и цъфтящите растения са най-честите алергени. Когато сенната хрема засегне ушите или е постоянна, може да се дължи на животински пърхот, прах или мухъл. Много храни съдържат полени и може да допринесат за алергична реакция. Дразнене на лигавиците причинява симптоми като кихане, секреция от носа, сърбеж в носа, сърбеж в очите и главоболие. Ушите заглъхват, а понякога болят и слуха може да намалее поради задържане на течности в ухото.

Мембраните стават свръхчувствителни и реагират на нови алергени. Например, едно дете може да получите реакции на сенна хрема от животински пърхот и няколко години по-късно започва да я получава и от сезонните полени, заради нарушената цялост на мембраните.

Сенната хрема рядко се появява при деца на възраст под пет години и често засяга тийнейджъри и млади хора. Често се наблюдава при деца с алергична история или фамилна анамнеза за алергия, астма или екзема. На тези деца трябва да се стимулира имунната система.

Употребата на захар има инхибиращ ефект върху имунната система, като по този начин тя може да увеличи риска от алергии. Избягвайте захари, сладкиши, царевичен сироп, големи количества плодови сокове и други преработени захари, които могат да бъдат много ефективни за появата на сенна хрема. Избягвайте пшеница и пшенични продукти като хляб, зърнени храни, брашна и макаронени изделия по време на сезонните прояви на сенна хрема. Това ще облекчи натоварването на имунната система, така че тя да може да се справи с тичинковия прашец.

Пшеницата е от семейството на тревата и е източник на хранителни полени. Хранителната непоносимост към млякото и млечните продукти ще предразположат към сенна хрема и трябва да се избягват.

senna-hrema-2.jpgЛечение на сенна хрема

• Поддържане на къщата и по-специално спалнята чисти от домашен прах. Използвайте противоалергични възглавници, избягвайте гъбите за къпане (плесените обичат да растат върху тях), използвайте пречиствател на въздуха и сменяйте филтрите на климатика редовно, за да се запази въздуха чист.

• Премахнете хранителните алергени от храната. Избягвайте хидрогенирани мазнини и пържени храни, за ограничаване на възпалителните реакция на имунната система. Яжте повече пресни зеленчуци и плодове, като грозде, сливи и череши.

Лечение с билки на сенна хрема

Билките срещу алергична реакция, като лайка цвят, очиболец, ефедра, семена сминдух, чесън, коприва и джинджифил, могат да бъдат комбинирани с билки, които облекчават мембраните, като лют червен пипер, цветове от бъз, семена сминдух, чесън и хрян и билки, които укрепват лигавиците, като цветове от бъз, очиболец или червена детелина. Те могат да бъдат използвани под формата на чайове, тинктури, капсули или сиропи. Ето няколко комбинации:

Смесете семената от сминдух и цветовете от бъз сварени на чай с щипка джинджифил. Взимайте по няколко пъти на ден, за облекчаване и отворяне на синусите.

Сироп от чесън 56 гр смесен с 28 гр тинктура от очиболец и 113 гр тинктура от хрян и сироп от джинджифил. Взимайте по 1 чаена лъжичка 3 до 4 пъти на ден. Ефедринът помага за сенна хрема, отваря дихателните пътища и намалява реакцията. Трябва да се използва в малки дози, и не през нощта, тъй като това може да наруши съня. Използвайте комбинация от 1 част очиболец и коприва по 1 част ефедрин и хидрастис. Давайте 30-60 капки 4 до 5 пъти на ден.

Цветовете на очиболеца и бръшляна могат да се използват, ако секрецията е обилна. Те ще помогнат да изсъхне мембраната и да се намали свръхпроизводството на секрет.

Цветовете от лайка и лавандула се използват за гореща вана. Те помагат да се свият мембраните и да се намали възпалението. Могат да бъдат използвани като настойки или като етерични масла.

 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. КОПРИВА  ЛИСТ , Urtica dioica L.
  2. ЧЕРЕН БЪЗ , ЧЕР БЪЗ , РОНЕН ЦВЯТ , Sambucus nirga L .
  3. ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА ЦВЯТ , Trifolium pratense L.
  4. СМИНДУХ ,  ЧИМЕН ЦЯЛО СЕМЕ , Trigonella foenum-graecum L.
  5. ЧИЛИ МЛЯНО , ЧЕРВЕН ПИПЕР ЛЮТ , Capsicum annuum L.