Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Инфекция на ушите, лечение с билки при децата

otit.jpgКакво представлява инфекция на ушите

Болките в ушите са една от най-честите причини да се водят децата на лекар. Болката в ушите може да бъде причинена от инфекция, течности и подуване в ушите, синусите или гърлото. Ако това се случи във външния ушен канал се нарича отит extrena. Инфекцията може да бъде причинена от чужд обект, екзема или прекомерно почистване на канала. Болките в ушите се появят във всяка възраст, но най-често се срещат във възрастта до осем години. Това отчасти се дължи на факта, че главата не е напълно развита и евстахиевата тръба е с лош ъгъл за изтичане на течността, която се събира в нея. При малки деца и бебета, болките в ухото и инфекциите могат да бъдат пропуснати, тъй като детето не е в състояние да общува и да сподели какъв е проблемът, в тези случаи то плаче и си дърпа до ухото, което може само да подскаже ,че има проблем.

Инфекцията на средното ухо е възпаление на средното ухо, инфектиране непосредствено зад тъпанчето. Това се дължи на възпалителното състояние на тъканите, лигавицата на евстахиевата тръба, средното ухо и гърлото. Това води до запушване на евстахиевата тръба, което води до намалено изтичане на течност, което от своя страна води до натрупване на течности, причиняващи увеличаване на налягането, растежа на бактерии и възможност от спукване на тъпанчето. Инфекцията на средното ухо често е съпътствана с настинки на горните дихателни пътища, синузит и инфекции на гърлото. Тя може да случи и при бебета, които са сложени в леглото с бутилка, за да заспят.

Симптоми при инфекция на ушите

Най-честите симптоми, свързани с инфекцията на ушите, са плач и дърпане на ухото. Освен болката в ушите детето може да има болки в гърлото свързани с преглъщането, изтичане на гной или кървав секрет от ухото, треска и подути сливици и лимфни възли. Често треската спада през деня и се появява отново през нощта. Ушното налягането се повишава, когато са легнали, поради което детето се събужда и плаче от болка на сън. В такива случаи поставете детето полуизправено на леглото, за да може главата да е изправена.

Серозният отит на средното ухо, или течност в ухото без инфекция, ще доведат до интермитентна болка. Налягането зад тъпанчето се издига и пада. Течността, която излиза от ухото е гъста и с времето намалява слуха на ухото. Намляването на слуха се случва след чести остри инфекции на средното ухо, а инфекцията е свързвана с алергии, хранителни непоносимости и хронично подути сливици и аденоиди. Стандартното лечение е да се поставят малки тръби, през тъпанчето, за да позволяват дренирането на течността. Използването на тръбички може да бъде избегнато, чрез лечение на основната причина за подуване на мембраната.

Чести причини, свързани с хронично подуване на лигавиците и течност в ухото

• Никнене на млечни зъби
• Алергии.

Храни

Храни като мляко, сирене, сладолед, цитрусови плодове, яйца, фъстъци; вторичен дим от тютюн, полени пренасяни по въздуха, прах, животини или плесени; химикали и хранителни добавки и оцветители.

Алергична реакция

Алергичната реакция води до стесняване или колапс на евстахиевата тръба и подуване на сливиците и аденоидите, което води до нарушена лимфен дренаж, обструкция и повече течност в ухото.

Хранителен дефицити

Общите хранителни дефицити, свързани с хронична течност в ухото включват цинк и омега 3 и 6 масла. Те играят важна роля в имунната функция и здравето на лигавиците.

Механична обструкция

Механичната обструкция може да бъде причинени от биомеханични проблеми със структурните компоненти, около ушите, врата и главата. Това може да доведе до нервно увреждане и потискане на локалния имунен отговор. Ако детето Ви е имало травма на главата, форцепс по време на раждане може да има болки в ушите, които не се повлияват от лечение, в такива случаи помислете да заведете детето при черепно-мозъчен специалист. Този вид манипулация на главата може да помогне за коригиране на евентуалните механични проблеми. Намирането на причината ще ви помогне да се използва най-добрият вид на лечението.

otit-2.jpg

Непоносимост към храни

Непоносимостта към храни е особено важно. Колкото по-малко е детето и по-млад храносмилателния тракт е толкова по-вероятно да не се толерира определена храна. Децата с фамилна анамнеза към алергии са склонни да изпитват непоносимост към храни. При лечение на хронична течност в средното ухо, винаги се елиминират всички храни, които са с висок риск за алергени, дори и ако детето не е истински алергично. Това е така, защото тези храни допълнително натоварват имунната система и храносмилателния тракт, което го прави по-трудно да се лекува.

Антибиотици

Антибиотици са често използвани за лечение на ушни инфекции. Те ще помогнат, ако е налице инфекция на ухото, но ако има болка, течности и повишеното налягане, те няма да бъдат ефективни, тъй като не са деконгестанти или противовъзпалителни. Наличието на серозен отит на средното ухо лекувано с антибиотици може да доведе до отслабване на имунната система и повтарящи се инфекции. След като детето е било третирано с антибиотици за инфекция на ухото вероятността да се нуждаят от тях отново в рамките на няколко месеца е голяма.

Ако инфекция не е тежка и не е придружена с висока температура можете да започнете  билколечение. Много инфекции на средното ухо могат да се предотвратя без използване на антибиотици. Много природни лечирели моат да помогнат за решаване на остри инфекции на средното ухо безопасно за детето. Консултирайте се незабавно с лекар ако е налице болка в ушите, която продължава по-дълго от един час.Температурата е по-голяма от 38 0 С и има секрет от ухото.

Лечение с билки на инфекция на ушите

Ако детето има повтарящи се инфекции, хронична течност в ухото или е алергично, използвайте добри хранителни навици.  Давайте на детето хранителни добавки за подсилване на имунната система и хранителни вещества като бета-каротин, цинк, витамин C, омега 3 и 6 есенциални мастни, MD киселини биофлавоноиди. Използвайте билки, които изграждат имунната система астрагал, лайка, чесън, джинджифил, исоп, женско биле, рейши гъби).

Билки, които ще заздравят лигавиците (за понижаване на инфекцията очанка и живовляк) и билки, за да се увеличи лимфния дренаж (невен и коприва). Използвайте тези билки в продължение на няколко месеца и през студения сезон. Ако детето получава остра инфекция използвайте някои от предложенията по-долу за разрешаване на проблема.

Съвети за ухото за успокояване на болката

• Поставете детето в изправено положение.
• Използвайте топли компреси за ухото и шията. Бутилка с топла вода, топъл компрес или тампон са подходящи. Можете да ги слагате за 10 до 20 минути няколко пъти на ден.
• А печеният или бланширан лук може да бъде много успокояващ и да помогне да се разбият натрупванията, чрез топлите си серни изпарения. Средно голям лук се пече във фурната 15 минути, или бланшира във вряща вода за минута, увива се в марля и се поставя над ухото или зад него.
• Поставете затоплен зехтин с няколко капки етерични масла на лавандула и розмарин около ушите, гърлото и носа.
• Топли капки за уши в ухото.

Капките за уши, направени от растителни масла или глицерин могат да бъдат полезни за намаляване на инфекцията, течността или болка. Глицеринът поглъща водата, така че често избират глицеринови капки за лечение на хронични проблеми със събиране на течност в ухото. Капките винаги се затоплят до телесна температура, преди да се приложат, ако са студени ще увеличат болката в ухото. Никога не използвайте капки за уши, ако тъпанчето е спукано.

Базови масла при инфекция на ушите

Използвайте равни части масло от лопен, масло от жълт кантарион и невен. Добавете към тях чесново масло срещу остра бактериална инфекция или за да се предотврати появата на инфекция. Няколко капки тинктура от ефедрин или масло от лобелия може да се използва за стесняване на Евстахиевата тръба. Лобелията ще намали силната болка. Капките от живовлек и хидрастиса могат да се използват при хронична хрема и течност в ухото. За лечение на остри инфекции и подкрепа на имунната система се използват билки като ехинацея, клинавиче, чесън, лайка, диво индиго. Давайте една доза на всеки 2 часа, докато инфекцията е остра и когато детето започне да се възстановява, намалете я на три пъти на ден.

За лимфата и лигавицата се препоръчват билки като цветето невен, сатъри, очанка, цветове от бъз и живовлек. Съчетавайте ехинацея и джинджифил с имунни добавки като витамин С, биофлавоноиди, цинк, бета-каротин и витамин В6. Този отличен продукт ще увеличи имунния отговор към инфекцията.


 

 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. НЕВЕН , ЦВЯТ ПОРТОКАЛОВО ОРАНЖЕВ , Calendula officinalis L.
  2. ЛОПЕН , ЛИСТ С ЦВЯТ , Verbascum phlomoides L.
  3. КАНТАРИОН ЖЪЛТ , ЗВЪНИКА ,  САМО ЦВЯТ И ЛИСТ , без клечки , Hypericum perforatum L.
  4. ГАНОДЕРМА НА ПРАХ , СПОРИ РЕЙШИ , Ganoderma Lucidum
  5. ОЧАНКА , стрък , Euphrasia officinalis , Радост за очите