Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Червена калинка, действие и приложение на билката

Viburnum opulus L.

Aнглийски - Guelder Rose, Pуски - Калина обыкновенная, Френски - Sureau d'eau, Hемски - Gewonlicher Schneeball
Сем. CaprifoHaceae — Бъзови

kalina.jpg

Основно действие на билка червена калина

Утеротонично, съдосвиващо и хемостатично.

Експериментални и клинични данни на билка червена калина

Експерименталните изследвания от катедрата по фармакология в София, показват, че натуралният сок от калината има съдосвиващо действие, а екстракти от сухи плодове показват стимулиращ заздравяването ефект при порезни рани и рани от изгаряния. При проведените фармакологични изследвания в Русия през 1967г. се установява, че плодовете на билката калина усилват сърдечните съкращения и значително увеличават диурезата. Съдържащият се в кората на калинката глюкозид вибурнин усилва тонуса на матката и проявява съдосвиващо действие. Плодовете упражняват и противовъзпалително действие при простудни заболявания на бронхите и белите дробове.

Емпирични данни на билка червена калина

Запарката от цветовете се използва като успокояващо средство при стомашно-чревни колики и диарии, има и слаб диуретичен ефект. Прилага се за спиране на маточни кръвотечения през климактеричния период, при нарушения на менструалния цикъл.

При ахилия се прилага натурален сок от плодовете на билката калинка. Според Золотницкая през 1965г калинката притежава и противогърчово действие.

Описание на билка червена калина

Силно разклонен храст, 1,5 — 3 м висок, кората сивокафява, младите клонки зелени. Листата срещуположни на дръжки, широко яйцевидни, плитко 3-делни. Съцветията плоски сенниковидно-щитовидни, по върховете на младите клонки. Цветовете бели или розовобели. Плодът костилков, кълбесто приплеснат, червен сочен. Цъфти май — юли.

kalina_2.jpg

Множеството ползи на билка червена калина

Препаратите направени от кората на червена калина се изпозлват за изплакване на устата при тонзилит, хроничен тонзилит, стоматит, пародонтит.

Плодовете с мед се използват като противокашлево средство при настинки. Течен екстракт и отвара от кората на растението ускоряват процеса на коагулация на кръвта, намаляват продължителността на кървенето. Настойките от цветя и плодове от калина имат изразен антимикробен ефект.

Плодовете и кората на растението имат спазмолитични свойства, действат успокояващо на нервната система. Отварите от кората се използват при екзема, диатеза, а при хемороиди - за измиване, вани за сядане.

Плодовете на калина са широко използвани в народната медицина при хипертония, менопауза, колит, запек, бронхит, задух, белодробна туберкулоза, циреи, екземи. Сокът от пресни плодове се използва за премахване на лунички, премахване на черни точки и избелване на кожата.

Разпространение на билка червена калина

Расте из разредени гори и храсталаци. Разпространено много често из цялата страна докъм 1800 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без най-северните и южните части).

Червена калина, цвятДрога на билка червена калина

Събраната през ранна пролет от младите клонки и изсушена при обикновена температура кора (Cortex Viburni). Тя се състои от тръбести или полутръбести късове. Външната им повърхност е набръчкана сивокафява с белезникави петна, а вътрешната е гладка жълтеникавокафява. Миризмата е слаба неприятна. Вкусът горчиво-стипчив.

Съдържание на билка червена калина

Около 2 — 3% глюкозид вибурнин, следи от етерично масло, танини и естероподобни смолисти вещества.

Начин на приложение на билка червена калина

Прилага се под формата на запарки и отвари от кората, цветовете и плодовете. В Русия се приготвя конфитюр от плодовете. Една чаена лъжичка от корите се вари в 400 мл вода 10 мин. Отварата се пие по 1 винена чашка преди ядене 3 пъти дневно.