Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лекуване на изтощена и мазна коса

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Лекуване на изтощена и мазна косаПричини за изтощена коса

Косата може да пострада от разни неща: времето, къдрене боядисване, навиване, изрусяване или дори от честото измиване със силен шампоан. Каквато и да е причината за увреждането й, ако косата ви няма блясък и е суха на пипане, третирането й веднъж седмично ще възстанови жизнените й и хранителни съставки, ще я направи по-ефектна и в същото време ще зареди с хранителни вещества и скалпа, като подобри „почвата", на която расте.

Ще са ви необходими два до три часа. Първо разделете косата на части, отлейте от маслото, с което ще я обработвате, в чинийка или в малка купичка и потопете памуче. Нанасяйте сместа по разделния път на главата и продължавайте да делите косата по този начин, докато нанесете маслото върху цялата глава. После прокарайте натопения в масло памук надолу по косата. Тъй като самият край на космите на косата е най-сух и нацепен, погрижете се да я намажете най-обилно точно там. Когато цялата коса се насити, завийте я отгоре на главата и я увийте с хавлия. Нека минат най-малко два часа, преди да я измиете, за да сте сигурни, че маслото е подействало както трябва. Най-добре е първо да се използва някакъв шампоан и съвсем малко вода, за да стане емулсия, а след изплакването й да направите обикновено измиване.

Лекуване на мазна коса

Лекуване на мазна косаМазната коса е резултат от прекалено активни мастни жлези, което се случва доста често през пубертета, по време на менструален период и в периоди на стрес. Някои етерични масла имат нормализиращо въздействие върху мастните жлези, без да са астригентни (съдосвиващи), нито изсушаващи скалпа.

Маслата от чаено дърво, лимон, здравец и лавандула са само някои от тези, които биха имали благоприятно въздействие при разрешаването на проблема с мазната коса и в същото време биха предпазили скалпа от появата на пъпки. Споменатите етерични масла са антибактериални. Етеричните масла би трябвало да се втриват нежно в скалпа, след като се уточни сместа, предназначена за мазна коса. Веднъж щом се спрете на рецептата, следващият ход е лекуването на пострадалата коса.

 

Продукти свързани със статията

 1. МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл

  МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл

  Цена:

  Редовна цена: 4,40 лв.

  Промо цена 4,36 лв.

 2. ЛИМОН МАСЛО, LEMON OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛИМОН МАСЛО, LEMON OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Цена:

  Редовна цена: 4,24 лв.

  Промо цена 4,19 лв.

 3. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,18 лв.

  Промо цена 5,14 лв.