Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лекуване на изтощена и мазна коса

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Лекуване на изтощена и мазна косаПричини за изтощена коса

Косата може да пострада от разни неща: времето, къдрене боядисване, навиване, изрусяване или дори от честото измиване със силен шампоан. Каквато и да е причината за увреждането й, ако косата ви няма блясък и е суха на пипане, третирането й веднъж седмично ще възстанови жизнените й и хранителни съставки, ще я направи по-ефектна и в същото време ще зареди с хранителни вещества и скалпа, като подобри „почвата", на която расте.

Ще са ви необходими два до три часа. Първо разделете косата на части, отлейте от маслото, с което ще я обработвате, в чинийка или в малка купичка и потопете памуче. Нанасяйте сместа по разделния път на главата и продължавайте да делите косата по този начин, докато нанесете маслото върху цялата глава. После прокарайте натопения в масло памук надолу по косата. Тъй като самият край на космите на косата е най-сух и нацепен, погрижете се да я намажете най-обилно точно там. Когато цялата коса се насити, завийте я отгоре на главата и я увийте с хавлия. Нека минат най-малко два часа, преди да я измиете, за да сте сигурни, че маслото е подействало както трябва. Най-добре е първо да се използва някакъв шампоан и съвсем малко вода, за да стане емулсия, а след изплакването й да направите обикновено измиване.

Лекуване на мазна коса

Лекуване на мазна косаМазната коса е резултат от прекалено активни мастни жлези, което се случва доста често през пубертета, по време на менструален период и в периоди на стрес. Някои етерични масла имат нормализиращо въздействие върху мастните жлези, без да са астригентни (съдосвиващи), нито изсушаващи скалпа.

Маслата от чаено дърво, лимон, здравец и лавандула са само някои от тези, които биха имали благоприятно въздействие при разрешаването на проблема с мазната коса и в същото време биха предпазили скалпа от появата на пъпки. Споменатите етерични масла са антибактериални. Етеричните масла би трябвало да се втриват нежно в скалпа, след като се уточни сместа, предназначена за мазна коса. Веднъж щом се спрете на рецептата, следващият ход е лекуването на пострадалата коса.

 

Продукти свързани със статията

  1. МАСЛО ОТ ЧАЕНО ДЪРВО, Tea Tree Oil, БИОХЕРБА, 10мл
  2. ЛИМОН МАСЛО, LEMON OIL, БИОХЕРБА, 10мл
  3. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл