bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Отпускане след напрегнат ден

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Отпускане след напрегнат денПричини за напрегнатост

Много неща могат да бъдат причина за нашата напрегнатост - шофиране, грижи за децата, обслужване на огромен брой клиенти в магазини и банки, пътуване в препълнени влакове и какви ли не още стресиращи дейности, които са част от нашия живот. Цигарите, алкохолът и успокоителните са станали част от методите за релаксация, използвани от хората на Запад. Един здравословен и безопасен начин да се справяме с това напрежение е да правим по една вана с етерични масла всеки ден.

Дори да предпочитате взимането на душ като по-бърз и по-икономичен начин на измиване, не забравяйте, че къпането може да бъде същевременно и терапия. Затова се опитайте да правите поне по една-две вани седмично. Както плуването в топли морски води е терапевтично в ментално и физическо отношение, така и лежането във вана с топла вода, без човек да прави нищо друго, освен да вдишва парите, които се издигат във въздуха наоколо.

Етерични масла при напрежение

Няколко капки от любимите ви етерични масла - особено добри са нероли (портокалов цвят), палисандрово дърво, смирна, здравец или лавандула - ще ви успокоят и неусетно ще отнемат умственото и физическото напрежение. Случките от деня, отпечатали се като физическо напрежение, са причина за схващането на мускулите на врата ви, а също и за главоболието, раздразнителността или безсънието. Може да ви се струва по-лесно да посегнете към таблетка аналгетик или успокоително, но ако не мислите за бързия ефект, който лекарството ще има върху вашето тяло, и вземете предвид евентуалните проблеми в дългосрочен план, свързани с това лекарство, ще разберете, че е далеч по-добре да изберете по-безопасния вариант, например ваната с аромати, макар това да изисква повече време и усилия. Ако се натрупва в течение на седмици, месеци и години, напрежението в крайна сметка ще доведе до срив в здравето ви. То може да се прояви под формата на сериозен здравословен проблем като рак, множествена склероза или друга тежка болест на нашето време. Всекидневното отмиване на стреса и напрежението би могло и трябва да стане стереотип, подобен на измиването на зъбите.