bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Мастит и лечение с билки

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Мастит и лечение с билкиМастит причини

Когато гърдите болят, това може да предизвика висока температура. Навремето са го наричали „млечна треска". Понякога тя е завършвала фатално. Маститът е възпаление на млечните жлези и може често да се появи, когато гърдата не е напълно изпразнена от млякото или млечният канал в зърното се запуши. Разумно е при кърменето да се сменят гърдите, защото първата подадена гърда винаги се изпразва, докато във втората може да остане мляко - това зависи от апетита на бебето. Особено важно е след всяко кърмене внимателно да се измиват зърната на гърдите.

Етерични масла при мастит

Ако се появи мастит, най-важното нещо е да се намали температурата в зоната на гърдите. Компрес от лавандула, здравец и роза с умерено топла вода ще намали топлината и дискомфорта. Ако температурата продължи да се покачва, непременно се консултирайте с лекар. В случай че симптомите на мастита се проявят през нощта и решите да повикате лекар сутринта, направете баня на краката с евкалиптово масло заедно с компрес на гърдите - тези мерки ще снижат временно температурата. Процедурата може да се прилага на всеки два часа. Трябва да останете в леглото, но не е необходимо да се завивате с прекалено много завивки. Компресът на гърдите се подновява, а зърната се измиват преди всяко кърмене. Ако чувствате, че имате сили, направете си вана с лавандула в приятно топла вода, но нека някой от семейството да ви помогне при влизане иизлизане от ваната.

Мастит се получава, когато кърменето се спре рязко, както се случи с мен веднъж. Второто ми дете продължаваше да иска гърда, въпреки че вече бе станало на 2 годинки и, ако зависеше от него, това можеше да продължи, докато тръгне на училище. Бях отишла за няколко дни при приятели, като оставих мъжа ми да се грижи за децата. Докато бях далеч от дома, двете ми гърди се подуха и изпитах всички класически симптоми на мастита. Когато се върнах, положението ми наистина се беше влошило, но аз използвах компресите и правех вани с лавандула, вследствие на което състоянието ми се нормализира. Децата се адаптират към промените по-бързо от нас, майките, и далеч преди температурата ми да се нормализира, дъщеря ми вече пиеше соево мляко от чаша.