bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Махмурлук и лечението му с билки

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Махмурлук и лечението му с билки Махмурлук и как да го обекчим

Повечето възрастни в един или друг момент от живота си са изпитвали махмурлук - тази единствена по рода си комбинация от подута глава, невероятна болка, гадене, свръхчувствителност към шум и светлина. С една дума, човек не знае на кой свят се намира. Не би трябвало да се изненадваме от това състояние, след като знаем, че алкохолът е всъщност отрова, която, ако се приема в излишък, обърква химията на тялото и му отнема жизненоважни течности. Според един учен с всяка чаша уиски, която изпиваме, се убиват 1 милион клетки от тялото ни. Ако алкохолът беше открит днес, той никога не би преминал през тестовете за безопасност, които държавата налага по отношение на всеки нов продукт.

Лечение при махмурлук

Никой не харесва състоянието на махмурлук, но всички понякога прекаляваме с алкохола, а после трябва да се съвземаме. Първо изпийте голяма чаша негазирана минерална вода, тъй като алкохолът предизвиква обезводняване, което, от своя страна, е причина за силното главоболие. После вземете една продължителна вана с розмарин или хвойна, за да се справите с гаденето. Няма нищо по-деликатно в случая от капка мента в топла вода с мед. Ментата също може да се взима върху бучка кафява захар, но аз мисля, че топлата вода увеличава скоростта, с която етеричните масла достигат до кръвния поток. Ако няма как да вземете вана, трябва да втриете малко лавандулово масло на тила си и да полежите с компрес от лавандула и здравец върху челото.

Маслото от жожоба по принцип не подлежи на приемане от организма и би полепнало по стените на стомаха. Една чаена лъжичка, взета преди да отидете някъде, където ще се пие, може да намали степента на абсорбация на алкохола, но ще попречи на храносмилането всъщност представлява само временна мярка. Аз все пак предпочитам да „смесвам" напитките си - чаша вино или друг алкохол, последвана от една чаша вода.

Когато съм пила прекалено много алкохол (впрочем нивото ми на понасяне на алкохол е твърде ниско), на следващия ден изпитвам тъпа болка по средата на гърба. Това се дължи на факта, че алкохолът силно поврежда бъбреците. Когато втрия на това място масло от сандалово дърво, което е изключително добро при проблеми с бъбреците, чувствам как болката отминава  което означава, че мога да се справя с работата си през деня, без да изпитвам дискомфорт.