bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение с билки на цистит

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Лечение с билки на циститПричини за цистит

Този досаден и нелек проблем се причинява от инфекция на пикочния мехур във връзка със заболяване на бъбреците. Уринирането е неприятно, често болезнено и съпроводено с парене.

Основната причина за цистит са бактериите: хламидия, Е. коли, стафилококи, Трихомонади, Микоплазма и др. Те могат да проникнат в пикочния мехур при определени благоприятни фактори. Видът на бактериите ще определи как да се лекува цистит. Различните микроорганизми изискват употребата на определени лекарства.

Основните причини за цистит при жените:

използването на недоказани хигиенни продукти;
продължителна катетеризация на пикочния мехур;
полово предавани инфекции;
захарен диабет, затлъстяване и огнища на хронични инфекции в организма;
липса на интимна хигиена;
хипотермия на тялото;
ситуации, в които трябва да издържите твърде дълго преди акта на уриниране;
драматични климатични промени, засягащи имунитета.

Диагностика на цистит

Преди да се излекува циститът, трябва да се потвърди предварителната диагноза. За това пациентът получава насочване към лабораторни и инструментални изследвания.

общ анализ на кръвта и урината;
анализ на урината;
бактериологична култура на урина;
Ултразвук на пикочния мехур;
цитоскопия (с често повтарящ се цистит).

Симптоми и признаци на цистит

Признаците на цистит пряко зависят от разпространението на възпалението, вида на патогена и възрастта на пациента. Първоначално се появяват общи симптоми на инфекция и признаци на дисфункция на пикочния мехур. Най-характерните симптоми на цистит:

усещане за непълно изпразване на пикочния мехур;
повишаване на телесната температура;
уринарна инконтиненция;
усещане за парене в уретрата;
слабост и виене на свят;
често уриниране
фалшиво желание за дефекация.
Болките от цистит се простират до долната част на корема и други области на таза. Често болката се усеща в лумбалната област. Урината с цистит придобива кафяв или червеникав оттенък. Също така се характеризира с появата на неприятна миризма.

Хроничният цистит е придружен от същите симптоми, само те са по-слабо изразени. Те са по-изразени по време на обостряне на заболяването. Симптомите на цистит при мъжете са подобни на тези, характерни за жените.

Етерични масла при цистит

Хвойновото масло може да се приема с вода, подсладена с мед.

Етеричното масло от сандалово дърво може да се използва за втриване в областта на бъбреците.

Ако състоянието на дискомфорт е много силно, препоръчвам промивки с лавандулово масло след всяко ходене до тоалетната, стига да имате възможност за това. Ако се налага да ходите на работа, може да си носите бутилка с лавандулова вода.

Един тампон, напоен с лавандулова вода, поставен  след  ходене до тоалетната, ще ви даде временно облекчение и ще ви помогне да запазите спокойствие. Силните храни и напитки трябва да се избягват (кафе, чай, алкохол, подправки), а също така захар и всякакви храни, съдържащи захар.

Една моя приятелка ми се обади по телефона, говорейки през сълзи в един от празничните дни след Нова година (беше в деня, когато се отварят подаръците - 6 януари). Циститът я съсипваше. Известно време се бе лекувала сама, мислейки си, че положението е под контрол. Но коледните изкушения я бяха подмамили да пие алкохол и тя отново имаше проблеми. За секс  и дума не ставаше, а това, от своя страна, водеше до проблеми със съпруга й. Това положение я беше изнервило до краен предел. Дадох й шишенце с масло от хвойна, като я инструктирах да поставя по 1-2 капки от него върху бучка захар или в чаша с вода, подсладена с мед, два пъти дневно. Само след  два дни тя позвъни, за да ме зарадва, че лечението й  е подействало чудесно и всичко в дома й отново бе в нормалното си състояние.

Повече за лечението на цистита, можете да прочетете тук.