bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение с билки на херпес

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Herpes simplex - ІІ

Лечение с билки на херпесГенитален херпес причини

Гениталният херпес е вирусна инфекция, която засяга лигавиците на половите органи. Външните прояви на заболяването са свързани с образуването на болезнени язви и ерозии в областта на гениталиите. Пациентите също могат да се оплакват от подуване на кожата, парене, треска и общо неразположение. Поради рецидивиращия курс, гениталният херпес не винаги е симптоматичен. По време на ремисия язвите могат да изчезнат, но пациентът остава носител на вируса. Нелекуваната патология може да причини сериозни усложнения, включително рак, опортюнистични инфекции и увреждане на нервната система.

Най-честият причинител на болестта е вирусът на херпес симплекс от втори тип, въпреки че увреждането на гениталната лигавица може да бъде свързано и с други видове инфекциозни агенти, като цитомегаловирус, херпес зостер и вирус Епщайн-Бар. По външни признаци е невъзможно точно да се определи патогена, следователно лекарите винаги се фокусират върху резултатите от лабораторни изследвания. Заслужава да се отбележи, че вирусите на херпес симплекс могат едновременно да засегнат кожата на лицето и лигавиците на гениталните органи, така че локализацията на язви не показва специфичен вид инфекция.

Симптоми на генитален херпес

Едва една трета от случаите на новопридобита инфекция се проявяват с клинични симптоми. Инкубационният период за херпетична инфекция е 3-6 дни. При първична инфекция във външните гениталии и шийката на матката се образуват везикули и язви. Израженията могат да бъдат много болезнени и могат да се комбинират с дизурия (болка по време на уриниране), вагинално течение и ингвинален лимфаденит (увеличени ингвинални лимфни възли). Обичайни симптоми, като главоболие, треска, също са характерни. Обикновено обривите заздравяват в рамките на 2-3 седмици.

Рецидивите обикновено се появяват по-лесно от първичната инфекция и продължават не повече от 1 седмица. Именно честотата на рецидивите определя тежестта на гениталния херпес.

Гениталният херпес често е нетипичен. Само 20% от всички пациенти с различни оплаквания имат генитален херпес правилно диагностициран и само 10-20% от хората съобщават за клинични прояви. Така 4 от 5 пациенти не знаят, че са заразени.

Атипичните прояви на гениталния херпес при жените включват:

вулводиния (дискомфорт и сърбеж във външните гениталии);
вулвовагинит (възпаление на външните гениталии и вагината);
ендометрит (възпаление на маточната кухина);
салпингоофорит (възпаление на яйчниците);
проктит (възпаление на ректума);
уретрит (възпаление на уретрата);
цистит (възпаление на пикочния мехур) на херпетична етиология при липса в миналото на типични херпетични обриви по гениталиите;
сърбеж, подуване и фисури на външните гениталии и перианалната област.
 
Атипичната форма на генитален херпес може да се прояви както насилствено (развитието на булозен оток, улцерозен некротичен вулвит и др.), Така и субклинично (наличието на микропукнатини).

Херпетичната инфекция е предразположена към развитието на мултифокусни и разпространение на инфекция от външни към вътрешни полови органи.

Херпесът, който е вирус, не може да се лекува с антибиотици. Всеобщо е схващането, че той остава завинаги, щом веднъж е причинил инфекция след полов акт.

Херпес и ароматерапия

Вирусът е същият като този, който предизвиква сърбящи мехурчета. Лавандулата, чаеното дърво, лимона, сандаловото дърво и други етерични масла, стимулиращи имунната система, биха помогнали на тялото ви да се пребори с него.

Бани с евкалиптово масло в кръгла ваничка, която става само за сядане, помогнаха на моя приятелка, след като възпалението и раздразнението от вируса бе станало твърде непоносимо. Посъветвах я също така да втрива разтвор от розово масло в жлезите по слабините. Наскоро след това разбрах, че е почувствала подобрение в енергийното си ниво, а и болката е намаляла.

Маслото от чаено дърво може да се нанася директно върху мехури и пришки, тъй като това етерично масло въздейства особено силно, но въпреки този факт не би възпалило или увредило деликатната кожа. Херпесът се проявява чрез раничката, която се получава, когато тялото е под стрес - било то физически, или емоционален, затова е важно да вземате мерки за засилване на имунната си система, с което ще подпомогнете    тялото си да държи под контрол вируса.