bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение с билки на главоболие

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Лечение с билки на главоболиеГлавоболието се среща при толкова много хора в западния свят, че заболяването се е превърнало в голям бизнес за фармацевтичните фирми, които непрекъснато лансират поредното бързодействащо лекарство и харчат милиони лири за рекламирането му по телевизията. Често главоболието е предизвикано от напрежение във врата. Това едва ли трябва да ни изненадва, като имаме предвид тежестта на главата. Мускулите на врата са под невероятно напрежение всеки път, когато стоим на бюро или гледаме в книгите - в училище, в колежа или в офиса.

Главоболие причина

Главоболието идва в резултат на пренапрегнати вратни мускули. То може да се успокои бързо и сигурно чрез втриване на малко лавандулово масло в мускулите на врата. В това има много повече смисъл, отколкото да се гълтат аспирини или парацетамоли, които ще трябва първо да се усвоят от храносмилателната система, а после да се асимилират в кръвния поток. След това те потеглят към мозъка, където е регистрирана болката и накрая я притъпяват.

Друга често срещана причина за главоболието е напрежението в очите. Тук помага отново лавандулата, ако се втрие нежно в слепоочията и челото. Понякога обаче причината за главоболието трябва да се изясни и да се вземат съответни мерки. Например аз получавам главоболие по две причини - ако съм карала кола дълго време и съм се престарала за един ден да навъртя много километри. В резултат на това в такъв ден не се храня както трябва, нито почивам достатъчно. Главоболието ми подсказва, че просто трябва да спра. Когато се случи да работя с часове на компютъра, знам (теоретично), че на всеки час работа трябва да правя почивка. Рядко следвам този съвет и не спирам, докато главата ми не започне да пулсира като вътрешен будилник: „Време е да станеш и да излезеш! Стига си работила с тази машина!" После излизам на разходка на чист въздух или, ако съм вкъщи, слагам няколко капки от някое релаксиращо етерично масло на горелката и полежавам 20 минути.

Когато главоболието е придружено с повръщане, независимо дали  е сложен етикет „мигрена", най-доброто лекарство е една доза ментово  масло в чаша вода с мед. Когато тази микстура се пие на глътка лъжица, човек бързо намира успокоение и от гаденето, и главоболието. Дори масло от мента, напръскано върху салфетка  подушвано на интервали, би се справило с главоболието, причинено от преяждане или от лошо храносмилане. Но често най-доброто лекарство при главоболие е просто човек да се прибере вкъщи, да си полегне и заспи с помощта на една-две капки лавандулово масло, пръснати в края на възглавницата.

 

Продукти свързани със статията

 1. Лавандула сух цвят, Lavandula angustifolia Mill
 2. Балсам за устни ЛАВАНДУЛА & ВИТ.Е, 5 мл RADIKA
 3. Био ФЛОРАЛНА ВОДА от Българска ЛАВАНДУЛА , RADIKA , 100мл
 4. Серум ревитализиращ с Био Арганово масло , Жожоба и Лавандула , RADIKA , 20мл
 5. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл
 6. УСПОКОЯВАЩА БИЛКОВА ВЪЗГЛАВНИЧКА ЗА СЪН, Лавандула за лека нощ
 7. Свещ ароматна ЛАВАНДУЛА, 75 / 75 / 80мм

  Свещ ароматна ЛАВАНДУЛА, 75 / 75 / 80мм

  Цена:

  Редовна цена: 12,23 лв.

  Промо цена 11,38 лв.

  -7%

 8. Глицеринов сапун, Ароматерапия, Лавандула, 90 гр

  Глицеринов сапун, Ароматерапия, Лавандула, 90 гр

  Цена:

  Редовна цена: 4,26 лв.

  Промо цена 3,96 лв.

  -7%

 9. Мехлем 7 БИЛКИ, универсален билков при кожни проблеми и раздразнения, RADIKA, 30 мл