bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Конюнктивит и лечението му с ароматерапия

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Конюнктивит и лечението му с ароматерапияКонюнктивит причини

Конюнктивитът може да възникне при:

контакт на очите с бактериална (стафилокок, стрептокок, гонорея и др.), хламидиална, вирусна или гъбична инфекция. Инфекцията може да попадне в конюнктивата, когато човек разтрие очите си с мръсни ръце, къпе се в замърсено езеро или използва козметика с изтекъл срок на годност. Освен това инфекцията може да навлезе в окото чрез кръвта - с различни инфекциозни заболявания (например с остри респираторни вирусни инфекции, морбили, варицела).
Алергичен конюнктивит може да се появи в отговор на дразнител, като прашец.
продължително излагане на дразнители: дим, прах и химикали;
излагане на ултравиолетово лъчение (включително "снежна слепота");
свръхчувствителност към лекарства;
неспазване на правилата за използване на контактни лещи;
преумора и хипотермия на очите;
далекогледство, късогледство и астигматизъм;
недостиг на витамини, метаболитни нарушения;
хронични заболявания на носа и слъзните проходи.

Конюнктивит симптоми

Когато очите се зачервят, започнат да отделят лепкав секрет и бялото на очите почервенее, е налице конюнктивит.

Конюнктивит и етерични масла

Преди няколко години, докато децата ми бяха още малки, имаха зайче, което се казваше Бъникинс. Едно от децата ми и зайчето страдаха от конюнктивит по едно и също време Така и не разбрах кой кого зарази, но лекувах и двамата с ароматерапия. Използвах чисто лавандулово масло (2-3 капки лавандулово масло, разтворено в бутилка с 500 мл. хладка вода, добре разтърсено). С памуче нежно промивах окото - с леки движения от горната част на клепача през миглите към скулите.

Предвидете няколко памучета, за да бъде почистено добре окото. Особено внимание трябва да се обърне на хигиената и да се използва памук, обвит в найлонова опаковка. Така ще се избегне предаването на инфекцията отново. Лавандулата е много нежно масло и нито детето ми, нито зайчето ми имаха някакви проблеми. Трябваше да правя баня три пъти дневно на очите на детето си, преди да отшуми това състояние, но зайчето успя да отвори очите си още след първата промивка, а след втората беше излекувано напълно.