bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билки за вагинални душове

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Билки за вагинални душовеПричини за вагинални възпаления

Гъбичките Саndida Albicans,  са най-често срещаното вагинално възпаление и въпреки че за Саndida  се говори подробно и в други глави,  аз се повтарям, защото знам, че има много хора, които предпочитат да направят промивка, вместо да приемат през устата етерични масла.

Гъбичките силно дразнят слизестите мембрани на вагината и от това дразнeне човек може да полудее. В периода между 20-та и 25-та си година неведнъж ми се случваше да имам кандидоза и всеки път, когато отидех на лекар, той ми предписваше напоени с лекарство песари, от които получавах само временно облекчение. Все не можех да се излекувам и си мислех, че докато съм жива, ще имам гъбички.

Симптоми при вагинални възпаления

STD - хламидия, гонорея, кандидоза;
хормонални нарушения, метаболитни нарушения, прием на антибиотици, понижен имунитет - водят до намаляване на "полезните" микроорганизми, които имат антибактериален ефект;
наранявания на лигавицата по време на удвояване, активна сексуална активност, медицински манипулации;
неспазване на личната хигиена;
алергия към компоненти в козметиката за интимна грижа, латекс.
Основните оплаквания, които могат да се считат за признаци на вагинит:
изпускане от белезникав до бяло-зелен, който може да има специфична неприятна миризма;
сърбеж и дискомфорт в областта на гениталиите, засилвани при уриниране или полов акт.

Ароматерапия при вагинални възпаления

Доста по- късно, след като въведох ароматерапията в живота си, успях да се излекувам от тях. Изборът ми на етерични масла за целта беше роза, лавандула и бергамот. Купих от аптеката съд за промивки и към 1 л. топла вода прибавях маслата. Промивките се правят два пъти дневно. За да сте сигурни, че маслото се е разтворило добре във водата, първоначално то се поставя в 100 мл. бутилчица с вода и се разтърсва добре. Прехвърляте това съдържание към съда и доливате хладка вода с приятна за вас температура. Успокоението на сърбежа настъпва веднага след първата процедура. С удоволствие установих, че проблемът започва да се решава.

След една седмица с промивки два пъти дневно намалих процедурите до веднъж седмично в продължение на още един месец. Промивките не би трябвало да се правят твърде често, тъй като това би разрушило естествения киселинен баланс вътре във вагината, но когато се използват за лечение за даден период при особени оплаквания, то е много полезно.