bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билки срещу настинка и грип

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Билки срещу настинка и грипЕтерични масла при грип и настинка

Редица етерични масла могат да се използват в борбата с простудите и грипните вируси. Дори само лавандула да употребяваме, пак стига. Майка ми (която сега е на осемдесет години) веднъж преди няколко години ме повика, за да ми каже. че е настинала лошо и е притеснена, че може да й се наложи да анулира почивката си (резервирана за една седмица). Казах й да си натрие лавандулово масло под брадичката, отстрани на врата, по мускулите на раменете и по горната част на гръдния кош.

Два дни по-късно тя позвъни, за да ми съобщи, че е много по-добре и че тъпата болка в раменете е отминала веднага след нанасянето на лавандулата.

Да добавя още, че е безопасно това масло да се използва директно на кожата (разбира се, ако не е свръхчувствителна).

Ползвайки етеричните масла за масаж и за вана (тази терапия е най- популярна в Обединеното кралство и в САЩ), ние всъщност подпомагаме телата си да се освободят от стреса и напрежението - двете неща, които ни пречат да се радваме на живота. Прекаленият стрес би намалил имунитета и би ни направил по-податливи на болести.

Не съм страдала от простуда повече от две години, но миналата седмица трябваше да пътувам по света по работа. Седмицата преди моето отпътуване тежко настинах, но вече си бях уредила среща. За да стигна до мястото на срещата, трябваше да изчаквам влакове и таксита. Когато се завърнах вкъщи, изведнъж се почувствах доста зле. Симптомите ми бяха главоболие, болки в синусите и носът ми течеше. Вратът ми се беше схванал и гърлото ме болеше. Решена в никакъв случай да не се разболявам, тъй като този ден бях много заета, за да си позволя да остана вкъщи, аз просто отидох на работа заедно с етеричните си масла.

Лавандулата втривах на врата, в основата на главата и през синусите. Сандаловото дърво масажирах под брадичката (където са лимфните възли) и вътрешно взех 3 капки от лимоненото етерично масло върху малка кафява бучка захар. През нощта поставих капка мирта на салфетка и си легнах със салфетката близо до носа и до устата, така че да мога да вдишвам парите.