bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Балсам за нормална коса

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Балсам за нормална косаЗа да придадете силен блясък на нормалната коса, вземете достатъчно количество наситено растително масло, добавете масло от жожоба и няколко други етерични масла и масажирайте косата, като обръщате внимание на крайчетата, особено при дълги коси, където разцепеният косъм би представлявал проблем. Вдигнете косата на кокче високо на главата и я покрийте с хавлия. Останете така 30 минути до един час и после измийте - добавете шампоан и малко вода, за да се получи емулсия, с която да измиете косата нормално.

Маслото от жожоба е далеч по-скъпо, отколкото маслото от сладък бадем и други масла: на орех, на лешник. Необходимо е маслото от жожоба да представлява само 10% от маслената основа. Аз винаги бих използвал тази комбинация от съставки, ако имах много дълга коса. Но тъй като косата ми е доста къса, по-скоро използвам като балсам за нея масло от жожоба или друго етерично масло, без маслена основа от орех или лешник

Ако веднъж седмично обработваме по този начин косата си -  състоянието й би било чудесно. Този вид балсам би й придал блясък какъвто обикновените балсами не успяват да придадат. Един ароматерапевтичен балсам би въздействал по съвсем друг начин от балсамите, закупени от супермаркетите. Търговските марки балсами са създадени да променят химическия слой на косата, изменяйки молекулярната структура от позитивна в негативна и следователно приложението им е само козметично.

Жожобата действа по съвсем различен начин, защото независимо че течният восък покрива космите, като ги прави гладки и лъскави, има значителна полза и за скалпа, а когато той е в добро здраве, това е предпоставка за хубава и лъскава коса. Мирисът на жожоба не е неприятен, има нюанс на леко прегоряло, но за мен е удоволствие да подобрявам естествения аромат на жожоба и да се обграждам с ухание, докато се грижа за косата и скалпа си, прилагайки балсам. Понякога прибавям една капка палисандрово дърво, сандалово дърво или само капка роза, но най-често използвам 1 капка от салвия.