bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бадемът - болкоуспокояващо, противовъзпалително средство

Бадем, Amygdalus communis L. 

Aнглийски - Almond tree, Pуски - Миндаль обыкновенный, Френски - Amandier, Hемски – Mandelbaum
Сем. Rosaceae — Розоцветни


бадем, amygdalus communis L. Основно действие на бадема

В козметиката.

Експериментални данни на бадема

Съдържащият се в горчивите бадеми цианогенен глюкозид амигдалин при стриване с вода на ядките под въздействието на съдържащия се също в ядките ензим емулзин се разпада на силно отровния бензалдехидцианхидрин и глюкоза.

Емпирични данни на бадема

От бадемовите ядки се получава бадемово масло, което има нежно слабително действие и се използва в химикофармацевтичната промишленост като основа за мази и маслени емулсии. Бадемовото масло намира широко приложение в козметиката като омекчаващо кожата средство. Бадемовото масло се употребява вътрешно (по 6 — 7 капки до 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно) и като седативно, болкоуспокояващо, противовъзпалително,  спекториращо и регулиращо стомашно-чревната функция средство. При възпаление на ухото се накапва в болното ухо масло като болкоуспокояващо. Като слабително средство за малки деца се използват счукани сладки бадеми с мляко във вид на каша. Същата каша в народната медицина се използва външно за стимулиране растежа на косата. От кюспето на бадемите (след извличане на бадемовото масло) се получават бадемови трици, които се употребяват в козметиката за бани и измивания.

Описание на бадема

Дърво, до 8 (12) м високо, кората сивочерна напукана; младите клонки червено- кафяви. Листата на дръжки в снопчета на младите клонки. Цветовете по 2 (рядко по 3 или единични) на много къси дръжки или почти приседнали. Венчелистчетата 5, бледорозови почти бели. Плодът костилков елипсовиден с влакнеста суха разпукваща се външна и неразпуклива твърда камениста шуплеста вътрешна част, с 1 (рядко 2) семе. Цъфти март — април.

Разпространение на бадема

Отглеждано нашироко из градини, лозя, край пътища, на места подивяло. Среща се в Централна и Югозападна Азия и Северна Африка, широко култивирано в Южна Европа и на места натурализирано.

 • Базово Бадемово масло (Prunus dulcis oil), Bioherba, 100 мл

  Базово Бадемово масло (Prunus dulcis oil), Bioherba, 100 мл

  Цена: 5,50 лв.

 • Дроги на бадема

  Горчиви бадеми (Semen Amygdali ашагае); Сладки бадеми (Semen Amygdali dulce); бадемово масло (Oleum Amygdalarum).

  badem_2.jpgСъдържание на бадема

  Горчивите бадеми съдържат 30 — 50% тлъсто масло, 20 — 30% белтъци, 3 — 5% захари, слузи, емулсин, липаза и др. ензими, вит. В2; цианогенният глюкозид амигдалин (4 — 8%) се хидролизира от ензима емулсин в присъствие на вода на бензалдехидцианхидрин и 2 молекули глюкоза. Бензалдехидцианхидринът се разлага на бензалдехид и циановодород или от амигдалина се отделя 6% циановодород. Семената съдържат още холин, аспарагин. витамин С. Сладките бадеми съдържат само следи от глюкозида амигдалин, 30 — 60% тлъсто масло, 20 — 30% белтъчини, глюкоза, 10% захароза, 2 — 3% гумозни вещества, емулсин и др. ензими. Бадемовото масло се получава чрез пресоване от двете форми на обикновения бадем. По-висок добив се получава от сладкия бадем (50 — 60%), от горчивия — не повече от 20% тлъсто масло. Съставът на двете масла е еднакъв; 85% глицириди на олеиновата киселина и 15% на линоловата киселина; 0,1—0,3% фитостерин.

  Консумацията на горчиви бадеми е много опасна, понеже съдържащото се в тях цианово съединение може да предизвика смъртоносно отравяне.

  Нежелани реакции на бадема

  Често се случва, че хранителните вещества с неправилна употреба могат да причинят значителни щети на тялото, а бадемите не са изключение. Трябва да се помни, че горчивите бадеми съдържат гликозид (семената от горчиви бадеми изобщо не трябва да се консумират от деца). Бадемите могат да предизвикат силна алергична реакция, поради което е противопоказан при индивидуална непоносимост към продукта.

  Бадем в съчетание с други билки

  Много е подходящ в съчетание с подправки.

    

  Продукти свързани със статията

  1. БИО БАДЕМОВ ТАХАН 100% смлени био бадемови ядки, 250гр
  2. Базово Бадемово масло (Prunus dulcis oil), Bioherba, 100 мл

   Базово Бадемово масло (Prunus dulcis oil), Bioherba, 100 мл

   Цена: 5,50 лв.

  3. Бадемов тахан - 100% смлени бадемови ядки, Bioherba, 250 гр.
  4. БАДЕМОВ ТАХАН 100% смлени бадеми с парченца CRUNCHY, 250гр