bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ароматизатор на помещения

Извадка от книгата га Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Ароматизатор на помещенияРаботните помещения от всякакъв вид могат да се окажат изключително задушни по ред причини - въздухът в тях е изпълнен с миризмите на всеки един от работещите: дезодорант, кафе, силни парфюми, цигарен дим, химикали от копирмашините, и всичко това може да допринесе за липсата на ефикасност в работата. Често в помещенията, където има климатик, прозорците са запечатани и не е възможно да се отворят, дори много да ни се иска глътка чист въздух. Но атмосферата на такива места може чувствително да се освежи, като се напръскат няколко капки произволно етерично масло.

Етеричните масла отдават аромата си по-бързо, ако са в контакт с топлина. Най-достъпна би била кана с гореща вода, в която е капнато маслото.

Етерични масла като ароматизатор на помещенията

Леките цитрусови масла като палисандровото, лимоненото и бергамота, както и билки като розмарин не само ароматизират атмосферата, но внасят свежест и чувство за чистота. Тъй като всички етерични масла имат и антисептични качества, употребата им ще ви осигури известна степен на защита от бактериите, които се носят около вас. Изпитанията, правени в помещения с климатик, където персоналът страда от повтарящи се заболявания, вялост и отпуснатост, показват, че такава атмосфера може да се окаже доста нездравословна. Този модел на влошено здраве, предизвикан от работната обстановка, е известен като „синдром на болните помещения".

Една японска фирма сега вгражда ароматичен пароструйник в климатичните инсталации, предназначени за офиси и банки. Същата фирма е открила, че лимоненото етерично масло увеличава ефикасността на труда и намалява броя на допуснатите грешки. Докато всички офиси не бъдат снабдени с такъв пароструйник, ние можем да носим собствените си ароматизатори в ръчните си чанти или в дипломатически куфарчета и да ги използваме при необходимост в задушни помещения.