bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Аденоиди, уголемени - лечение, хранене, билки

Аденоиди причини и симптоми

Аденоидите (две подутини над сливиците, които служат за огриничаване на инфекцията) могат да бъдат уголемени по рождение или в резултат на инфекция. Обикновено засяга деца на възраcm между б и 7 г., които дишат през устата u хъркат. Инфекцията може да предизвика кашлица, болки в ушите, загуба на вкуса и обонянието. Обикновоно изчезва, когато децата пораснат.

Родителите могат да подозират аденоиди, ако наблюдават внимателно собствените си деца. Най-очевидните симптоми на аденоид при деца са:

Носов глас (детето говори сякаш с носа си); 
Затруднено или липсващо назално дишане;
Хъркане по време на сън или дори забавено дишане (апнея);
Повишена телесна температура;
Гнойно секрети е от носа.
Възпалението на аденоидите има три степени и е добре, ако болестта може да бъде уловена при първата от тях, когато детето трудно да диша по време на сън.
Други проблеми с назалното дишане само ще се влошат. Първо, детето  започва да спи с отворена уста, а след това може и изобщо да загуби възможността да диша с носа си.
 • Лепка стрък - при пясък и камъни в бъбреците, Galium aparine
 • Салвия лист – Градински чай, при кашлица и възпалено гърло, Salvia officinalis
 • Причини за поява на аденоиди 

  Аденоидите обикновено достигат максимален размер при деца 3–7 години, когато детето ходи на детска градина или училище се среща с голям брой нови вируси и започва често да се разболява. По време на заболяването лимфоидната тъкан, от която са съставени сливиците, се увеличава. И ако детето няма време да се възстанови, а настъпва нова инфекция, тогава аденоидите са постоянно в възпалено състояние, бързо растат и стават хроничен фокус на инфекцията.

  Друга причина за аденоидит може да бъде хроничен алергичен ринит (хрема). Най-често се среща при деца в контакт с алергени в домашни условия (домашен прах, животински косми, спори от плесени и др.). Алергията е специален вид възпаление, което подобно на възпалението поради инфекция води до увеличаване на обема на лимфоидната тъкан. Ако излагането на алергена в организма се удължи, това създава отлични условия за растеж на аденоидите. Според статистиката над 20% от аденоидита се причинява от алергии.

  Формирането на аденоиди още от раждането

  Всяко дете има аденоиди още с раждането си, но като правило проблемите започват от 1,5 до 2 години. Аденоидите растат и достигат максимума си при деца 3–7 години, когато детето ходи на детска градина или училище и започва да се разболява често. Факт е, че лимфоидната тъкан, от която са съставени сливиците, се увеличава по време на заболяването, така че тя по-ефективно действа като защитна бариера срещу разпространението на инфекцията. Ако детето, като няма време да се възстанови, отново и отново поема инфекцията, аденоидите са постоянно в възпалено състояние, растат много и тават хроничен фокус на инфекцията. Растейки, те постепенно падат и блокират задните носни отвори, като по този начин затрудняват дишането.

  Аденоиди, уголемени - лечение, хранене, билки

  Лечение на аденоиди с билки

  •   Настойката от лепка пресича инфекцията и тонизира лимфната система: две чаени лъжички от изсушената билка се попарват с чаша вряща вода, запарват се 15 мин. и се пие 3 пъти дневно.

   •  Гаргара от червен градински чай лекува инфекцията и действа успокоително на гърлото: 2 чаени лъжички листа се заливат с чаша вряла вода и се запарват 10 минути.  След като изстине, се прави гаргара 3 пъти дневно.

  Хранене при аденоиди

  Съветите по-долу ограничават нахлуването на кръв:

  •  Да  се избягва краве мляко, сметана, масло, сирене, печени фъстъци, банани и прекомерната употреба на захар.

  •  Да  се избягват тлъсти и пържени храни и прекомерната употреба на сол.

  •  Да  се взема повече витамин С за борба с инфекцията (намира се в цитрусовите плодове, ягодите, малините, боровинките, къпините, шипките, ранните зеленчуци, доматите и картофите).

  •  Чесънът  също предотвратява инфекцията:  обилно подлучвайте храната с него или вземайте по две чеснови капсули дневно.

  Хомеопатия при аденоиди

  •  Като първо средство опитайте аграфис нутанс (Agraphis nutans).

  •  При възпалени аденоиди и сливици, забавено умствено и физическо развитие: бариев карбонат (Baryta carbonica).

  •  При възпалени аденоиди, детско затлъстяване и склонност към изпотяване на главата по време на сън: калциев карбонат (Calcarea carbonica).

  • Отделянето на жлъчна гной от носа и гърлото, плачливо дете:  съсънка (потайниче) (Pulsatilla).

  Взема се по 1 таблетка дневно в продължение на 2 седмици и се повтаря при нужда:

  Масаж при аденоиди

  • Леко масажирайте двете страни на носа с палец и показалец.

  Традиционна медицина при аденоиди

  • Прекалено уголемените и често възпаляващи се аденоиди обикновено се отстраняват по хирургически път, особено ако затрудняват слуха, говора или ходенето на училище. Лекарите не препоръчват хирургическа намеса, освен ако не е наложително, тъй като аденоидите са жлези, полезни за борба с инфекциите.