Възпаление на малкия таз – предпазни мерки

Познато също и като салпингит, това е инфекция на женските полови органи. Инфекцията може да възникне безпричинно, макар че понякога се дължи на болест, предавана по полов път, като хламидия. Възпалението на малкия таз може да се появи и след раждане, аборт или помятане. Симптомите се проявяват с болки в таза, висока температура и течение с неприятна миризма.

Възпаление на малкия таз

Предпазни мерки

Ако не се лекува, възпалението може да доведе до безплодие. Традиционният метод с използване на антибиотици е единственият сигурен начин за прочистване на инфекцията. Допълнителните мерки помагат за предотвратяване на повторно появяване.

• Незабавно се прегледайте при лекар, ако забележите течение или усетите болки в таза.

• Ако партньорът ви поддържа и други сексуални връзки, винаги използвайте презерватив, за да се предпазите от заболяване, предавано по полов път.

• Когато ходите по нужда, винаги се изтривайте отпред назад. По този начин предотвратявате попадането във вагината на бактерии от ануса.

• Избягвайте аналния секс.

• Не използвайте вътрешноматочни противозачатъчни средства.

Лечение

Лечението с антибиотици е необходимо. В добавка може да използвате следните допълнителни мерки.

 Билки

Чесънът въздейства противомикробно. Яжте колкото е възможно повече суров чесън или го вземайте на капсули (3 капсули 3 пъти на ден). Проверено и изпитано средство е обелването на скилидка чесън, обвиването й в марля, прикрепянето й към дълъг конец и поставянето й във вагината (като тампон). Сменяйте всеки ден до 4 дни.

Хидротерапия

• За да облекчите болката, вземете гореща вана или поставете гореща бутилка върху стомаха. Това ще подобри кръвообращението в инфектираното място, като по този начин ускори прочистването на инфекцията.

Специализирана помощ

• Специализираната помощ се препоръчва за намаляване повторяемостта на инфекцията.

Хранене

• Укрепете имунната си система чрез: приемане на големи количества витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове и зеленчуците; витамин А, съдържащ се в дроба, яйчения жълтък и млечните продукти; витамин Д, съдържащ се в обогатеното мляко и слънчевите лъчи. Яжте пълнозърнести храни, месо без тлъстини или риба с много зелени листни зеленчуци. Три пъти дневно яжте „живо“ кисело мляко, което предпазва от кандидоза, често появяваща се след приемането на антибиотици.

Традиционна медицина

• Предписват се антибиотици за период най-малко от 2-6 седмици. Препоръчват се и болкоуспокоителни. Вътрешноматочният контрацептив се отстранява, тъй като е чуждо за организма тяло и може да поддържа развитието на инфекцията.