Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Възпаление на малкия таз – предпазни мерки

Възпаление на малкия тазПознато също и като салпингит, това е инфекция на женските полови органи. Инфекцията може да възникне безпричинно, макар че понякога се дължи на болест, предавана по полов път, като хламидия. Възпалението на малкия таз може да се появи и след раждане, аборт или помятане. Симптомите се проявяват с болки в таза, висока температура и течение с неприятна миризма.

Възпаление на малкия таз причини

Възпалението на на малкия таз варира значително в зависимост от локализацията. Най-често срещаните са:

салпингит - възпаление на фалопиевите тръби;
оофорит - възпаление на десния, левия или двата яйчника;
аднексит - възпаление на матката: яйчниците и фалопиевите тръби.
Лечението на се усложнява от факта, че болестта може да продължи години, незабелязана от жената. Пациентите не изпитват неприятни усещания, кръвните изследвания може да не предизвикват особено подозрение, но патологичните процеси продължават, често се превръщат в хронични форми.

В някои случаи, например с ендометрит (възпаление на вътрешния слой на матката), остър пелвиоперитонит (възпаление на тазовата перитонеума), заболяването може да се развие толкова бързо, че заплашва със септичен шок. Лекарите трябва спешно да оперират пациента, за да го спасят. Ето защо е толкова важно жената да се грижи за здравето си, а в случай на признаци, незабавно да посети гинеколог, за да проведе допълнителни изследвания.

Възпаление на малкия таз симптоми

коремна болка с различна интензивност и местоположение;
треска;
сърбеж и парене във вагината;
нарушение на менструалния цикъл;
неприятно изпускане;
дискомфорт или болка по време на уриниране, сексуален контакт.

Предпазни мерки при възпаление на малкия таз

Ако не се лекува, възпалението може да доведе до безплодие. Традиционният метод с използване на антибиотици е единственият сигурен начин за прочистване на инфекцията. Допълнителните мерки помагат за предотвратяване на повторно появяване.

• Незабавно се прегледайте при лекар, ако забележите течение или усетите болки в таза.

• Ако партньорът ви поддържа и други сексуални връзки, винаги използвайте презерватив, за да се предпазите от заболяване, предавано по полов път.

• Когато ходите по нужда, винаги се изтривайте отпред назад. По този начин предотвратявате попадането във вагината на бактерии от ануса.

• Избягвайте аналния секс.

• Не използвайте вътрешноматочни противозачатъчни средства.

Лечение при възпаление на малкия таз

Лечението с антибиотици е необходимо. В добавка може да използвате следните допълнителни мерки.

 Билки при възпаление на малкия таз

Чесънът въздейства противомикробно. Яжте колкото е възможно повече суров чесън или го вземайте на капсули (3 капсули 3 пъти на ден). Проверено и изпитано средство е обелването на скилидка чесън, обвиването й в марля, прикрепянето й към дълъг конец и поставянето й във вагината (като тампон). Сменяйте всеки ден до 4 дни.

Хидротерапия при възпаление на малкия таз

• За да облекчите болката, вземете гореща вана или поставете гореща бутилка върху стомаха. Това ще подобри кръвообращението в инфектираното място, като по този начин ускори прочистването на инфекцията.

Специализирана помощ

• Специализираната помощ се препоръчва за намаляване повторяемостта на инфекцията.

Хранене при възпаление на малкия таз

• Укрепете имунната си система чрез: приемане на големи количества витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове и зеленчуците; витамин А, съдържащ се в дроба, яйчения жълтък и млечните продукти; витамин Д, съдържащ се в обогатеното мляко и слънчевите лъчи. Яжте пълнозърнести храни, месо без тлъстини или риба с много зелени листни зеленчуци. Три пъти дневно яжте „живо“ кисело мляко, което предпазва от кандидоза, често появяваща се след приемането на антибиотици.

Традиционна медицина при възпаление на малкия таз

• Предписват се антибиотици за период най-малко от 2-6 седмици. Препоръчват се и болкоуспокоителни. Вътрешноматочният контрацептив се отстранява, тъй като е чуждо за организма тяло и може да поддържа развитието на инфекцията.

 1. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ
 1. ЧЕСЪН 350 МГ, 60 КАПСУЛИ

  ЧЕСЪН 350 МГ, 60 КАПСУЛИ

  Редовна цена: 7,99 лв.

  Промо цена 7,91 лв.

  1%

 1. БЕТА КАРОТЕН, ВИТАМИН А, 1200 mcg, 100 КАПСУЛИ, BETA CAROTENE, VITAMIN A

  БЕТА КАРОТЕН, ВИТАМИН А, 1200 mcg, 100 КАПСУЛИ, BETA CAROTENE, VITAMIN A

  Редовна цена: 8,99 лв.

  Промо цена 8,90 лв.

  1%