bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Варицела – симптоми, лечение, китайска медицина

Варицела – симптоми, лечение, китайска медицинаНачин на заразяване с варицела и инкубационен период

Инфекциозна болест, разпространява се от вируса на херпес зостер и на варицела. Симптомите се изразяват в треска, обрив (мехурите образуват струпеи) и умора. Болестта е характерна за децата, но може да се окаже сериозна и за възрастните, особено ако са в напреднала възраст.

Единственият източник на инфекция са хората. Вирусите в големи количества се отделят при кихане, кашляне, говорене. Възможно е също така да се предаде вируса от майката на плода по време на бременността.

Симптомите на варицела се заразяват един ден след появата на първия обрив и до петия ден от момента на появата на последните обриви. Инкубационният период на варицелата може да продължи от 7 до 21 дни, така че карантината за варицела в институциите обикновено е 21 дни.

Варицела причини

Основната причина за варицела е инфекцията с вируса. В медицината в момента няма ясен отговор защо някои хора се заразят с варицела, а други не, но значителен фактор на инфекцията е отслабеният имунитет.
Към причините, допринасящи за развитието на болестта се включват:
Отслабеният имунитет, който може да бъде причинен от различни фактори-химиотерапия, наличие на имунен дефицит, отслабено тяло на детето, приемане на лекарства от определена група, например антибиотици.
Близък контакт с човек, който носи вируса на варицела и е пациент с това заболяване.

Варицела симптоми, поставяне на диагноза

Първите симптоми на варицела могат да се появят 10-20 дни след контакт с пациента и се изразяват в:
Значително повишаване на телесната температура до 40 градуса, появата на треска.
Възпалени лимфни възли.
Поява на главоболие.
Липса на апетит, обща слабост на тялото.
Обривът нпри варицела е специфичен признак на заболяването. По своята същност представлява голям брой малки пъпчии, напълнени с течност, които много сърбят и причиняват дискомфорт.
Първоначално мехурчетата се появяват по лигавиците, корема и лицето и след това се разпространяват в тялото. Появата на нови блистери и персистирането на висока температура може да продължи няколко дни, след което всички симптоми изчезват и има само сърбящ обрив, който също преминава с времето. Важно е да запомните, че не е препоръчитело да се пукат мехурчетата, иначе могат да останат белези.

Усложнения при варицела

Варицелата се счита за доброкачествено заболяване, но в някои случаи могат да се развият тежки усложнения. Сред усложненията от варицела най-често се срещат гнойни кожни лезии - циреи, абсцеси и пр. Специфичната пневмония е тежка, а най-грозното усложнение на тази инфекция е увреждане на централната нервна система под формата на енцефалит или менингит.

Сред възрастното население най-честото усложнение е пневмонията, а при новородените - „синдром на вродена варицела“, когато бременната жена е претърпяла заболяване в ранна бременност.
Трудности в хода на заболяването се наблюдават при хора с имунодефицит, включително ХИВ инфекция.

Лечение при варицела

Хранене при варицела

• Вероятно няма да ви се яде твърда храна; във всеки случай пийте много течности, особено плодови и зеленчукови сокове, богати на витамин С (портокал, грейпфрут, лимон). Постепенно преминете на бульони, супи и на задушени зеленчуци и пресни плодове, докато се възвърне нормалният ви апетит.

Аромотерапия при варицела

• Етеричното ментово масло лекува обрива: 1 капка масло се разтваря в литър вода и се маже редовно.

Хомеопатия при варицела

• Ако вие или детето ви сте били в досег с варицела или с херпес зостер: тетра (Rhus toxidendron) два пъти дневно в продължение на 10 дни като предпазна мярка.

• Лекарства за децата по време на болестта - да се вземат 4 пъти дневно до 5 дни:

• ако детето е раздразнително и не иска да го държат: антимониев тартарат (Antimonium tartaricum).

• ако детето хленчи и не иска да остава само: съсънка (Pulsatilla).

• ако детето е трескаво и неспокойно: тетра (Rhus toxidendron).

Китайска медицина

• Препоръчва се чай от шафран, цвят от орлови нокти или дива череша.

Цветолечение на Бах при варицела

• За редуциране на обрива: цикория, габър или дива череша.

Хидротерапия при варицела

• Наложете болните места с намокрени в студена вода кърпи, за да редуцирате обрива.

• Потопете се в хладка вана, в която сте разтворили шепа овесени ядки или сода за хляб. Особено добре действа преди сън.

Традиционна медицина при варицела 

• Лекарите предписват лосиони, съдържащи цинк, с които леко да се намажат засегнатите места. Понякога се предписва парацетамол за стихване на треската.