Цикория, действие и приложение на билката
Цикория, синя жлъчка
Английски - Chicory, wild succory, Немски - Zichorie, Wegwart, Френски - Cichoree, cichoree sauvage, Руски - Цикорий
Сем. Asteraceae (Compositae) - Сложноцветни
Основно действие на цикория, синя жлъчка
Синята жлъчка има установено холагогно действие, стимулира храносмилането, понижава нивото на кръвната захар.
Експериментални и клинични данни на цикория, синя жлъчка
Синята жлъчка, позната още като цикория, засилва рефлекторно стомашно-чревната секреция и перисталтика, регулира дефекацията, повишава апетита, посочват в първите си изследвания учените. Те доказват хипогликемизиращото действие на билката. Според тях след приемане на 200-300 г от дрогата на синята жлъчка се получава понижаване на кръвната захар с 18-44%. Тези резултати са потвърдени по-късно когато се наблюдава понижаване на кръвната захар с 15-20% след приемане на сок от листата. Учените описват тиреостатично действие на синята жлъчка.
Емпирични данни на цикория, синя жлъчка
Синята жлъчка е една от предпочитаните билки за лечение на чернодробни и жлъчни заболявания. Счита се, че тя засилва жлъчната секреция. Препоръчва се особено при застой в областта на порталното кръвообращение. Като богата на инулин дрога корените на цикорията подобряват обмяната на веществата в организма.
Начин на приложение на цикория, синя жлъчка
Две чаени лъжички ситно счукан корен от синя жлъчка се заливат с две чаши вода за приготвяне на отвара, която се изпива в продължение на два дни. Корените се използват за приготвяне на безкофеиново кафе или се комбинират с кафето в различни съотношения.
Множеството ползи на цикорията
Цикория - напитката, която е богата на витамини и е полезна за чревната микрофлора.
Цикория е популярна напитка, наречена здравословна алтернатива на кафето. Продава се под формата на прах и паста в буркани. Смята се, че цикорията има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система.
Лечебните свойства на цикория се дължат на полезните вещества в състава му. Източникът на витамини, танини и фибри е коренът на растението.
Основният полезен компонент на цикория е инулинът. Това вещество е вид фибри, особено полезни за чревната микрофлора. Прословутите бифидобактерии, които обитават човешкия стомашно-чревен тракт, се хранят изключително с фибри.
Напитката е особено полезна при захарен диабет от втори тип и затлъстяване - инулинът е в състояние да намали гликемичния индекс на продуктите и следователно да облекчи състоянието на такива пациенти, да намали желанието за сладкиши. В този случай се препоръчва 150 ml от напитката 20 минути преди всяко хранене.
Чай от цикория за отслабване
Редовната консумация на цикория може да помогне за понижаване на кръвната захар, както и за нормализиране на метаболитните процеси в организма, което спомага за намаляване на телесното тегло.
Ако редовната ви диета се състои от полуфабрикати, концентрирани храни и закупени брашни продукти, направени от бяло брашно, чаша напитка от цикория, казват диетолозите, може да помогне за предотвратяване на дисбиоза и запек.
Струва си да включите цикория в диетата си и след няколко седмици на зеленчукова или плодова диета ще имате резултат. По този начин микрофлората ще получи хранене и ще свикне с „добрия живот“, така че издуването и диарията ще ви притесняват по-малко и ще загубите тегло.
Други рецепти с цикория
Салата с цикория, шунка и сирене
Благодарение на цикория, горчица и черен пипер, вкусът на обилна салата е необичайно пикантен. Препоръчва се ястието да се сервира с гореща супа или бульон. Салата се приготвя само за 15 минути.
Цикория - 6 броя
сирене - 200 грама
Варена шунка - 200 грама
Яйчен жълтък - 2 броя
Горчица - 1 супена лъжица
Зехтин - 150 мл
Балсамов оцет - 1 чаена лъжичка
Млян черен пипер и сол - на вкус
Цикория, шунка и сирене, нарязани на малки парченца, не се смесват. Разбийте отделно жълтъците, добавете към тях горчицата, солта, черния пипер, оцета и зехтина. При сервиране първо сложете цикория, след това шунка и сирене. Изсипете всичко върху соса.
Телешки черен дроб с цикория
Здравословна и питателна закуска за обяд. Ястието е особено полезно за хора, страдащи от анемия. Има всичко необходимо за цялостно попълване на минерали и витамини в организма. Приготвя се за 20 минути.
Телешки черен дроб - 200 грама
Цикория - 2 броя
Белени тиквени семена - 10 грама
Тиквено масло - 50 мл
Зехтин - 50 мл
оцет - 30 мл
Масло –20 грама
Горчица –1 чаена лъжичка
Магданоз - 10 грама
Пшенично брашно - 50 грама
Млян черен пипер и сол - на вкус
Смесете нарязания черен дроб със сол, черен пипер и брашно, запържете в масло. Пригответе соса (разбийте оцет, горчица, тиква и зехтин с размах). Изплакнете добре листата от цикория. Поставете черния дроб върху тях и залейте с готвения сос. По желание: поръсете със ситно нарязан лук.
Описание на цикория, синя жлъчка
Синята жлъчка или цикорията е многогодишно растение с дълъг месест, вретеновиден корен. Стеблото е изправено, 30-120 см високо, в горната част разклонено. Приосновните листа на цикорията са в розетка на къси дръжки, обратно ланцетни, стебловите - последователни, приседнали стеблообхващащи. Кошничките са единични или по няколко на къси дръжки до почти приседнали в пазвите на листата. Цветовете на синята жлъчка са езичести светлосини (рядко бели или розови). Плодосемката е с люспеста хвърчилка. Синята жлъчка цъфти от юни до октомври.
Разпространение на цикория, синя жлъчка
Синята жлъчка расте из ливади и тревисти места, по изоставени, необработвани и буренясали места, край пътища и селища. Разпространена е из цялата страна докъм 1500 м надморска височина. Освен у нас, синята жлъчка се среща в цяла Европа.
Дрога на цикория, синя жлъчка
Корените (Radix Cichorii); рядко се употребява и надземната част (Herba Cichorii).
Съдържание на цикория, синя жлъчка
Корени: 50-60% инулин и следи от горчиви вещества; листа - сесквитерпетони лактони (лактуцин, лактукапиждац) с горчив вкус, тритерпени, цикориенова киселина; цветове - кумариновият гликозид, цикории.