bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пърхот – лечение, хранене, аромотерапия, билки, масаж

Какво представлява кожното заболяване пърхот

Може да се изрази в суха, люспеста кожа по главата или във восъчнобели люспички, които се лепят по косата и причиняват силен сърбеж. Сухият пърхот обикновено означава, че косата не се разресва добре (а това най-често премахва люспичките), лошо оросяване на кожата на главата или употребата на алкални  продукти, които я раздразват. Восъчнобелият пърхот може да е резултат от активност на мастните жлези или от недостиг на някои храни. Освен това може да е признак за гъбична инфекция. Обилният пърхот може да се дължи на псориазис.

Пърхот – лечение, хранене, аромотерапия, билки, масаж

Кои са причините за пърхот

Струва си да се отбележи, че пърхотът може да се появи на други части на тялото, а не само на главата. Една от най-честите причини за появата му се счита за дерматологично заболяване себореен дерматит. Тази патология е придружена от сърбеж, червен обрив по скалпа, в ушите, по горните клепачи, вежди, гънки на челото, а понякога и по гърдите и гърба. Причината за развитието на себореен дерматит може да бъде времето. И така, в едно проучване в Япония беше разкрито, че себореята е свързана с ниска влажност.

Лечение на пърхот

Практически съвети при пърхот

• Разресвайте добре косата си всеки  ден с четка от естествен косъм.

• Избягвайте силните бои и парфюмираните продукти за коса.

Билки и домашни рецепти при пърхот

• Запарват се по 30 г пресен или сушен розмарин и градински чай в половин литър вода. След като престоят 24 часа, косата се изплаква. Прави се всеки ден.

Аромотерапия при пърхот

• При мазен пърхот намажете косата със следната смес и я оставете да престои така една цяла вечер: 4 капки кедрово масло се смесват с 2 капки хвойна  или лимон в 10 мл. масажно масло. Добре я измийте с шампоан на сутринта. Повторете процедурата 3 пъти седмично,докато симптомите изчезнат.

Хранене при пърхот

• Пърхотът може да се дължи на алергии към някои храни.

• Увеличете употребата на Витамин А, съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък, маслото, пълномасленото мляко и сметаната, рибеното масло.

• Вземайте витамин В комплекс: 50 мг. два пъти дневно.

• Намалете захарта.

• Някои природолечители смятат, че прекалената консумация на цитрусови плодове и сокове (портокал, лимон,грейпфрут) е причина за пърхота. Ограничете употребата на тези плодове; вместо тях яжте много банани, абокадо и сурови и готвени зеленчуци.

• Увеличете употребата на цинк, който се съдържа в крехкото месо, птичето месо, рибата и в дреболиите.

• Масажирайте главата, като втривате в кожата масло с витамин Е нощем преди лягане, в продължение на 2-3 седмици.

• Пийте масло от жълта иглика, приемайте две софтгел капсули два до три пъти на ден с вода.

Масаж при пърхот

С възглавничките на пръстите масажирайте главата с кръгообразни движения, като че ли миете косата. Опитайте да разтъркате кожата напред-назад. Хващайте кичурчета коса и леко ги дърпайте. Това ще подобри кръвообращението на главата.

Традиционна медицина при пърхот, домашни рецепти

• Лекарите вероятно ще Ви препоръчат специален шампоан, съдържащ цинков пиритион или селенов сулфид за сух пърхот. Шампоаните с катран и селенов сулфид влияят добре на восъчнобелия пърхот. Преди да измиете добре главата, оставете шампоана да попие в кожата поне 5 минути.