bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Натъртване - симптоми и практически съвети

Симптоми при натъртване

Потъмняло пространство под кожата в резултат от удар или нараняване, което разкъсва кръвоносните капиляри и причинява подкожно кървене. Често се появява при някои болести като хемофилия, където липсва съсирващ кръвта фактор.

 • Хамамелис кора - при хемороиди и разширени вени, Hamamelis virginiana
 • Арника Монтана цвят - при ревматизъм и артрит, Arnica montana
 • Натъртване

  Опасни признаци и диагностика при натъртване

  В случай на синина, диагнозата се поставя въз основа на физикален преглед, клинични симптоми и изследване на пациента.

  За да поставите по-точна диагноза, може да се наложи да направите рентген в две проекции. Понякога, за да се определи степента на увреждане на меките тъкани и ставните торби, може да се наложи магнитен резонанс или компютърна томография.

  При синини в засегнатата зона в момента на нараняване се появява болка, която може да измъчва човек в продължение на няколко дни. Също така понякога се наблюдава образуване на хематом, което е свързано с нарушение на целостта на малките съдове. Понякога се наблюдава ограничено или дифузно подуване на меките тъкани. При нараняване на крайник може да се появи болезненост по време на движение. Понякога може да има хиперемия и повишаване на локалната температура в областта на нараняването.

  Лечение на натъртванията при хора, които не са болни от хемофилия

  Билки при натъртване

  •  Промийте натъртеното място със студен разтвор от Наmamelis virginica (храст с жълти цветове), който може да се открие в повечето аптеки.

  Хомеопатия при натъртване

  •  Намазването с мехлем от арника е много ефикасно, ако удареното или натъртено място се обработи веднага. Всяко домакинство с деца трябва да го има подръка. Да не се прилага обаче върху наранена кожа!

  •  Арника: след нараняването вземайте на всеки час до  6  дози; и  по  3  пъти  дневно  на следващия  ден,  ако продължи да боли.

  Цветолечение на Бах

  •   Кремът Rescue Remedy е полезен за лекуването на натъртвания. Капките помагат да се преодолее шокът.

  Хранене при натъртване

  Ако лесно се наранявате, увеличете употребата на витамин С. Биофлавоноиди и цинкът може също да са от полза, тъй като тези хранителни вещества заздравяват капилярите като цяло. Витамин С и биофлавоноиди се съдържат в цитрусовите плодове (сок, плод и обвивка), зелените чушки и елдата. Цинкът се съдържа в месото, сиренето „Чедър", лещата, боба, пълнозърнестия хляб и яйцата.

  Хидротерапия при натъртване

  •   Направете леден компрес, като  завиете ледените блокчета в хавлиена кърпа. Дръжте го 10 минути на натъртеното място, за да намалите отока и болката.

  Традиционна  медицина, домашни рецепти при натъртване

  •  Когато синините се дължат на нараняване, лечението обикновено включва промиването на мястото със студена вода или покриване със студен компрес. Хемофилиците  се лекуват с  антихемофилен  фактор VIII - белтък, който съсирва кръвта.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Хамамелис Вирджиния Тинктура - при хемороиди, Bioherba, 100 мл
  2. Цинк Цитрат, Bioherba, 30 мг, 60 капс.

   Цинк Цитрат, Bioherba, 30 мг, 60 капс.

   Цена: 7,69 лв.

  3. Арника, ARNICA MONTANA CH 9, Боарон

   Арника, ARNICA MONTANA CH 9, Боарон

   Цена: 5,32 лв.