bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на баланит - практически съвети, ароматерапия, билки

Възпаление на главичката на пениса, а понякога и на кожата наоколо. Мястото сърби, зачервено е и понякога влажно. Баланитът може да се причини от протриване с пелените или от влажни дрехи, бактериална или гъбична инфекция, нараняване, възпаление от химикали по дрехите, от презервативи или от спермицидни кремове. Характерно е за мъже, болни от диабет, тъй като захарта в урината стимулира размножаването на микробите.

 • Орех лист - при бяло течение и кожни проблеми, Juglans regia
 • Смрадлика лист – Тетра, промивки при рани и хемороиди, Cotinus coggygria Scop.


 • Бланит причини

  Като се имат предвид причините за баланит при възрастни и деца, лекарите отбелязват, че това политологично заболяване може да се причини не само от сексуални инфекции. Причините за заболяването са различни, но най-често те се свързват с липса на хигиена по отношение на гениталиите. Урината или други течности, които остават по пениса, образуват гнездови терен за микроби.Те причиняват риска от инфекции и ускоряват развитието на заболяването. Диабетът също допринася за развитието на патогени.

  Небезопасния секс е добра причина за появата на баланит, тъй като заболяването е инфекциозно и лесно се предава на потенциален партньор. И опасността се причинява не само от вагинален контакт с жена, но и от орален или сексуален контакт.

  Дори и с всички хигиенни правила може да се появи баланит при мъжете, които имат доста високо натоварване на пениса. При честа сексуална активност главата и препуциума често са възпалени, което е причина за заболяването.

 • Алое вера (бистър гел) 99%, Radika, 100 мл, уникалната сила на aloe за регенериране на кожата
 • Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Чаено дърво (Tea Tree oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 4,84 лв.

 • Бланит симптоми

  Често баланитът започва с фини симптоми, които се увеличават с по-нататъшната прогресия на заболяването. Баланитът се характеризира с усещане за сърбеж и парене в областта на главата на пениса.  Появяват се болки и неприятни чувства по време на секс. Характерно е зачервяването на главата и подуването на засегнатата област. Освен това може да се появи обрив. Болестта често засяга не само главата, но и се разпространява по цялата дължина на пениса и прилежащите части на тялото. Често възпалителният процес е придружен от неприятни чувства. Най-разпознаваемите признаци на баланит са секрети от пениса, които имат неприятна миризма и сиво-зелен цвят. В бъдеще уринирането е трудно. Много мъже дори имат треска.

  Лечение на баланит

  Изследвания на баланит

  Клиничен преглед и избрани методи за изследване

  При събиране на анамнеза трябва да се изясни фактът на използване на латексни презервативи. Необходимо е да се изследва кожата за наличие на лезии, характерни за дерматозите, с възможно засягане на външната генитална област. Пациентите трябва да бъдат изследвани за наличие на инфекциозни и неинфекциозни етиологични фактори, особено кандидоза. Трябва да се определи нивото на гликемия.

  Диагностика при баланит

  Баланитът протича в остра и хронична форма. Острата форма има ярки клинични прояви, реагира добре на лечението, не е склонна към рецидив. Хроничната форма се развива в случай на отказ от лечение или назначаване на неадекватен курс на терапия, има изтрита клинична картина, често рецидивира и причинява образуването на усложнения.

  Симптоми на баланит:

  зачервяване на кожата на пениса;
  подуване на главата на пениса;
  сърбеж и парене в пениса;
  появата на белезникаво покритие върху скалпа под препуциума;
  образуването на пукнатини, ерозия, малки плитки рани по гениталиите;
  увеличени ингвинални лимфни възли;
  болезненост по време на уриниране;
  преждевременна еякулация;
  дискомфорт по време на интимност;
  летаргия, умора, по-рядко повишаване на телесната температура до 37-37,5 градуса.
  При преминаване към хронична форма, инфекцията води до развитие на усложнения, които влошават качеството на сексуалния живот, причиняват мъжко безплодие и сексуална слабост.

  Усложнения при баланит

  уретрит;
  простатит;
  цистит;
  фимоза;
  импотентност;
  лимфаденит.
  В случай на усложнения се провеждат дълги курсове на консервативно лечение. Когато се образува фимоза, се прибягва до хирургическа интервенция.

  Как се развива болестта баланит

  парене и сърбеж;
  възпаление и подуване на пениса;
  натрупване на смегма;
  дискомфорт и болка по време на уриниране;
  гнойно изхвърляне.
  В зависимост от формата и времето на протичане на заболяването могат да се разграничат 2 форми: хронична и остра. Острата е придружена от внезапно начало, неочаквана болка и възпаление. Има неприятна миризма и язви. В съответствие с естеството на увреждането на епитела има катарален, язвен и ерозивен баланит. В зависимост от вида на заболяването може да се добавят още няколко симптома: с кандидозен баланит, кисела неприятна миризма, която не изчезва след измиване, плака на главата, изпускане на извара;

  Когато ксеротично се образуват воднисти везикули. В началните етапи, освен класическите методи, се извършва операция за обрязване. Затруднено уриниране. Трябва да прецедите силно или урината се отделя на тънка струя;

  Лечение на баланит

  Билки при баланит

    След почистване и подсушаване намажете с гел от алое.

  Практически съвети при баланит

  • При бебетата баланитът се лекува с по-честа смяна на пелените и с грижи пенисът да е винаги чист и сух. Пелените за еднократна употреба увеличават проблемите. От друга страна, възможно е това да се дължи на сапуна или на препарата, с който миете бебето или перете пелените.

  • При възрастните добре е да се отиде на контролен преглед, тъй като симптомите на баланита са сходни със симптомите на много по-сериозни болести.

  • Ако диагнозата е вече поставена, следното лечение може да ви помогне:

  •Носете винаги памучно бельо.

  • Сменете перилния препарат, за да видите дали ще се подобри състоянието ви, и винаги добре почиствайте бельото си.

  • Избягвайте ароматизираните сапуни и талка.

  • Употребявайте хипоалергични презервативи и спермицидни кремове.

  • Ако според вашия лекар причината се дължи на гъбична инфекция, добре е вашата партньорка също да се прегледа, тъй като заразата може да продължи да се пренася от единия на другия.

  Хранене при баланит

  • Ако баланитът се дължи на гъбична инфекция, увеличете употребата на естествено, неподсладено кисело мляко/поне една кофичка дневно/.

  • Ограничете употребата на на храни съдържащи ззахар и тестени изделия/включително плодове и алкохол/.

  • В чаша изворна вода разтворете половин чаена лъжичка Lactobacillus (млечно кисела бактерия) с една лъжичка Bifidobacteria на прах и ½  лъжичка Lactobacillus bulgaricus и пиите 3 пъти на дневно.Тово възстановява здравословните бактерии в организма и помага в борбата срещу гъбичните инфекции.

  Ароматерапия при баланит

  • Редовно измивайте пениса с маслен разтвор от чаено дърво.Той има ефикасно антисептично и противобактериално действие. Разтворете 4 капки етерично масло от чаено дърво в легенче с топла вода.

  Традиционна медицина при баланит

  • Лекарите предписват антибиотичен крем, а при често появяване на заболяването – обрязване.