bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на астма - предотвратяване, хранене, акупресура, йога

Астма причини

Бронхиалната астма е едно от най-честите хронични заболявания сред населението на света. 

Астмата е постоянно възпалително заболяване на дихателните пътища, което винаги е придружено от хиперреактивни бронхи. Причините, поради които възрастен или дете развива бронхиална астма, не са напълно разбрани. В сърцето на развитието на алергичната астма е патогенетичен механизъм на свръхчувствителност от същия тип (Иге-зависим имунен отговор). В повечето случаи болестта се развива поради свръхчувствителността на тялото към външни дразнители. Причината за астмата при деца над 3-годишна възраст е в повечето случаи инхалаторен алерген.

Хроничната възпалителна природа на болестта вече е доказана, което води до повишена секреция на слуз в дихателните пътища и нарушава производството на редица биологично активни вещества. Друга важна причина са честите инфекции и възпаление на дихателните органи, които се развиват под въздействието на вируси, бактерии и др.

Астма симптоми и пристъпи

Чести пристъпи на задушаване и хриптене, суха кашлица и стягане в гърдите, които обикновено се появяват нощем. Силният пристъп предизвиква потене, сърцебиене и задушаване, което може да се окаже фатално. Астмата се появява, когато дихателните пътища в белите дробове се свият от спазъм в резултат на алергия, дихателни дразнители, инфекция на белите дробове или стрес. Острите пристъпи изискват специално лечение. Съветите по-долу допълват лекарската помощ.

Нетипични симптоми за астма

Пациентите с астма не винаги имат типични симптоми на заболяването, като затруднено дишане и хрипове.

Стегнатост в гърдите и задух сутрин също могат да бъдат симптоми на астма. По същия начин, постоянното въздишане може да бъде свързано с астма.

Така наречените необичайни симптоми на астма включват:

недостиг на въздух
въздишане
апатия, невъзможност за нормално упражнение
нарушения на съня
възбудимост, затруднена концентрация върху нещо
хронична кашлица
Симптомите на астма не винаги са постоянни и могат да варират с времето при всеки човек поотделно. При някои пациенти признаците на астма се появяват само през нощта. В допълнение, астмата може да бъде причинена от различни фактори, като алергени, прах, тютюн, студен въздух, упражнения, инфекции, лекарства. В крайна сметка други заболявания като инфаркт, бронхит и дисфункция на гласните връзки могат да причинят астматични симптоми. Поради тези причини е важно да се установи правилната диагноза и да се проведе адекватно лечение.

Лечение на астма

Заболяванията от грип и други болести са опасни за астматиците


Астма при децата

Основните симптоми на бронхиална астма при деца:

- повтарящи се симптоми: хрипове, кашлица, задух, често през нощта, след упражнения, контакт с домашни любимци, с домашен прах, при пасивно пушене;

- данни от анамнезата - атопичен дерматит, ранно изкуствено хранене, ринит;

- наследственост, присъствието на животни в къщата.

В зависимост от честотата на пристъпите на бронхиална астма има леки, умерени и тежки форми на заболяването, както и контролирани и неконтролирани форми. Нивото на контрол на бронхиалната астма зависи от честотата на симптомите на заболяването.

Ранни признаци на астма

При астмата са характерни следните симптоми: кашлица, хрипове, липса на въздух (задух) и усещане за свиване в областта на гърдите. Бронхиалната астма е едно от най-често срещаните алергични заболявания и освен това болестта е най-тежката и трудна за лечение.

Предотвратяване на астма

• Отбягвайте цигарения дим и огньовете, запалени от дърва.

• Ако внезапно излизате навън в студено време, покривайте устата и носа си с шал.

• Отстранете потенциалните причинители на алергии от интериора.

• Понякога аспиринът възбужда пристъпи, така че отбягвайте да го вземате, ако сте чувствителни към него.

Лечение на астма

Билки при астма

• Настойка от оман: 1 чаена лъжичка от настъргания корен се залива с чаша студена вода, оставя се да престои 10 часа, прецежда се, затопля се и се пие гореща три пъти дневно.

Хранене при астма

• Избягвайте потенциалните причинители на алергии (мляко, яйца, орехи и морски деликатеси), обработени храни и подправки като натриев глутамат и натриев метабисулфат , който се съдържа в бирата и виното и в някои сушени плодове. Избягвайте оцветения в жълто реактив тартразин.

• Изследванията показват, че стриктното придържане към вегетарианството намалява обхвата и силата на астмата.

• Изследванията показват, че хора, които вземат дневно по 100 мг. витамин B намаляват честотата и силата на астматичните пристъпи. Витамин В се съдържа в покълналата пшеница, бирената мая, птичето месо, рибата, готвения сушен боб и в граха и фъстъците.

Аромотерапия при астма

• Маслото от кедрово дърво, евкалиптово дърво или мента облекчава дишането, когато се постави върху тъкан и се Вдишва.

Хомеопатия при астма

• Ако е непрекъсната и обезпокоителна: бял арсеник (Arsenicum album) по предписание.

• Симптоми, влошаващи се късно вечерта и нощем, влошаващи се от студеното време; симптоми, които връхлитат внезапно и са придружени с голямо безпокойство: самакитка по предписание.

• Симптоми, влошаващи се между 3 и 5 следобед, влошени от влажното време: натриев сулфат по предписание.

• Лекарската помощ ще намали честотата и силата на пристъпите.

Китайска медицина при астма

• Лечението трябва да се осъществи от специалист, който да предложи билки, като ефедра или ядки от горчиви бадеми за успокояване хриповете и акупунктура за лекуване на белите дробове, бъбреците и далака.

Рефлексотерапия при астма

• Масажирайте областта между големия пръст и втория пръст и на двата крака.

• Масажирайте пръстите на краката, като ги разперите широко и отпуснете сухожилията.

Акупресура при астма

• С дясната ръка масажирайте  гърба близо гръбначния стълб горе. Вдишайте дълбоко 5 пъти, след което се отпуснете и повторете с лявата ръка.

• Свийте ръцете в юмруци и ги положете на гърдите с палци, сочещи нагоре. Сложете палците върху мускулите, които се намират под ключицата. Сигурно ще намерите чувствителните точки. Натискайте силно и дишайте дълбоко две минути.

Йога при астма

Когато пристъпът започне, правете следните упражнения: опитайте се да се отпуснете и да изчистите съзнанието си от всичко останало, докато извършвате упражненията.

• Седнете на пода с лице към седалката на стола. Оставете главата, гърдите и ръцете ви да се отпуснат напред към седалката. Вдишайте и отпуснете главата назад, издишайте и отпуснете напред. Повторете 5 пъти. Нека главата ви се отпуска назад и напред, като при издишване отронвате „АХ“.

• Седнете на пода с крака под вас. Отпускайте главата назад и напред, както е описано по-горе, 5 пъти. След това хванете ръцете си зад гърба и се навеждайте напред, колкото е възможно, ако можете, докато главата ви докосне коленете или пода. Повторете няколко пъти.

Традиционни медицина при астма

• Обикновено се предписват лекарства: натриев хромогликат, който предотвратява астмата и трябва да се взема продължително време.

Костероидните лекарства за вдишване премахват спазмите в дихателните пътища.