bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Копривна треска, уртикария – народно лечение, билки, хомеопатия, хидротерапия

По кожата се появяват подутинки, които сърбят (белезникави на цвят, със зачервяване около тях). Обикновено се причинява от алергична реакция към храната, подправки, лекарства, особено от аспирин, ухапвания от насекоми или стрес. Ако са засегнати очите, устните или гърлото, потърсете лекарска помощ, тъй като дишането може да бъде застрашено.

 • Валериана корен – Лечебна дилянка, успокояващ чай, Valeriana officinalis L.
 • Смрадлика лист – Тетра, промивки при рани и хемороиди, Cotinus coggygria Scop.
 • копривна треска снимки

  Копривна треска, уртикария причина

  Причините за копривна треска и за развитието на тази патология е реакцията на човешкия организъм към специфичен алерген. В ролята на един алерген могат да бъдат: храни (ядки, яйца, плодове, зеленчуци и др.), Различни видове лекарства и биологични добавки; хранителни добавки, прашец от цъфтящи растения, вирусни инфекции, ефекти на топлина или студ, излагане на слънчева енергия. От дясно можете да видите снимки и изображение на копривна треска

  Копривна треска, уртикария симптоми

  Основният симптом на копривна треска е розово-оцветен обрив, който се появява над повърхността на кожата и при натискане изчезва. Пациентът има силен сърбеж на мястото на лезията, размерът на обрива може да варира от няколко милиметра в диаметър до десет сантиметра. Засегнатата област може да бъде със значителни размери, обривът може да се слее в големи огнища и да покрива почти цялата повърхност на кожата на пациента.

  Копривна треска, уртикария диагноза

  Най-често за диагноза от дерматолог е достатъчен преглед на пациента, тъй като заболяването има характерна клинична картина. В някои случаи е необходим тест за алергия, за да се установи естеството на алергена. За изясняване на диагнозата се извършват провокативни тестове. Ако уртикарията не премине повече от шест седмици, се изисква изключване на системни заболявания.

  Видове треска, уртикария

  Ако имате червени мехури по тялото, които приличат на изгаряне от коприва, се справяте с дерматологично заболяване, наречено уртикария. За да лекува това заболяване, лекарят трябва да установи причините за появата на копривна треска и да определи нейното разнообразие. Дерматологът MS "Добробут" разказва за видовете, причините и лечението на копривната треска. Има няколко основни разновидности на уртикария. Всички тези заболявания се различават в особеностите на курса:

  Остра уртикария. Той има следните симптоми: внезапен сърбеж на кожата, мехури, парене и подуване на кожата.
  Гигантска уртикария. Проявява се чрез оток на лигавиците и подкожната мастна тъкан на лицето. Понякога се появява оток на ларинкса, което може да бъде животозастрашаващо.
  Слънчева уртикария. Признаците на този тип уртикария са обрив на открити участъци от кожата, който се проявява по-често през летния сезон и се влошава след продължително излагане на слънце.
  Хронична уртикария. Тя се различава по това, че след известно време след изчезването обривът се появява отново. В този случай се усеща силен сърбеж, който може да бъде придружен от повишаване на телесната температура и разстройство на нервната система. По правило хроничната уртикария се появява поради възпалителния процес (заболявания на черния дроб, стомашно-чревния тракт, заболявания на фаринкса и ларинкса).

  Народно лечение на копривна треска, уртикария 

  Най-доброто народно лечение на копривна треска е да се намери източникът на алергията и да се избягва.

  Билки при копривна треска, уртикария

  • При уртикария, чиято причина е потиснатост или стрес, прави се запарка от дилянка: 2 чаени лъжички от корена се заливат с чаша вряща вода и се запарват 10 минути. Пие се, докато трае стресът.

  • Гел от алое действува успокояващо на обрива.

  Хомеопатия при копривна треска, уртикария 

  • Болезнено сърбящ обрив, особено ако е причинен от ракообразни: гръцка коприва (Urtica urens).

  • Парещо сърбящ обрив, след намокряне: тетра (Rhus toxicodendron).

  • Тъмнорозов обрив с подуване на устните, клепачите или гърлото: пчелно млечице (Apis).

  На всеки 15 минути до 4 дози и повторете при необходимост

  Хранене при копривна треска, уртикария 

  • Може да се получи алергия от следните храни: ягоди, ракообразни, домати, шоколад, яйца, пшеница, ядки, хранителни подправки, мляко. Изключете ги от менюто си една по една, за да видите дали симптомите ще изчезнат.

  Хидротерапия при копривна треска, уртикария 

  Направете едно от следните неща:

  • Прибавете 3 супени лъжици сода бикарбонат към водата във ваната, за да уталожите сърбежа.

  • Прибавете 5 супени лъжици овесени ядки към водата във ваната, за да намалите сърбежа.

  • Прибавете чашка оцет към водата във ваната - той възстановява здравината на кожата. Или наложете засегнатите места с памучен парцал, натопен в разреден оцетен разтвор.

  Традиционна медицина при копривна треска, уртикария 

  • Заедно с антихистаминовите лекарства се изписва и лосион, съдържащ цинк за премахване на сърбежа. В тежките случаи, когато са засегнати устните, езикът и очите и се затруднява дишането (известно още като анафилактичен шок), е наложителна спешна медицински помощ.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Гел за след слънце с Алое Вера и Алантоин, Bioherba, 150 мл
  2. Алое вера (бистър гел) 99%, Radika, 100 мл, уникалната сила на aloe за регенериране на кожата
  3. Бял Оман рязан корен - при астма, Inula Helenium

   Бял Оман рязан корен - при астма, Inula Helenium

   Цена: 2,22 лв.

  4. АСАМ, КРОЙТЕРХОФ, МАСАЖЕН ГЕЛ АЛОЕ ВЕРА 96%, 200 мл

   АСАМ, КРОЙТЕРХОФ, МАСАЖЕН ГЕЛ АЛОЕ ВЕРА 96%, 200 мл

   Цена: 9,83 лв.