bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Колит – лечение, хранене, билки, хомеопатия

Възпаление на дебелото черво, причиняващо диария, коремни болки, а понякога слуз и кръв в урината. Причината за колита е неизвестна и това, че преобладава в страните с развита индустрия, навежда на мисълта за недостиг от целулозни храни на трапезата в западния свят.

Колит – лечение, хранене, билки, хомеопатия

Колит причини

Причината за развитието на колит може да е неправилното хранене, лошо хранене, неспазване на начина на хранене, гладуване, нередовно хранене, пиене на големи количества алкохол. Приемането на определени групи лекарства и самолечението могат да нарушат киселинно-алкалния баланс на червата и да причинят развитието на болестта. Вродените патологии и генетичната предразположеност на индивида също могат да причинят заболяване. Стрес, инфекциозни и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Колит симптоми

Прояви на колит в острата фаза, характеризираща се със забележимо увеличение на интензивността на симптоматичните прояви. Най-честите симптоми на колит са неприятни усещания в корема, тъпа болка в стомаха, която е по-лоша при бягане или ходене; проблеми с изпражненията - диария или запек, фекални секрети съдържат слизести ивици или примеси с кръв. Пациентът може да изпита фалшиво желание за дефекация, тежест в стомаха, подуване на корема, газове. Колит в хроничната фаза на курса, проявяващ се под формата на постоянни проблеми със стола, повишено образуване на газ, придружен от подуване, слабост, обрив по кожата, чувство на гадене.

Видове колит и диагностициране

От използваните лабораторни методи: общ кръвен тест, ЯМР диагностика, копрограма, бактериална култура. Извършват се и ултразвукови изследвания, магнитно-резонансно изображение, фиброилеоколоноскопия и, ако е необходимо биопсия.

Има няколко вида колит:

остър - симптомите са ярки, бързо нарастват, не може да се обърка със симптомите на други заболявания;
хроничен - развива се бавно, симптомите не са изразени. Периодите на ремисия (липса на признаци) се редуват с периоди на обостряне.
В зависимост от причината, има такива колити:

язвен - причините му не са ясни. Такъв колит е свързан с наследствени фактори, автоимунни и инфекциозни лезии;
инфекциозен - развива се под въздействието на инфекциозни агенти - неспецифични (стафилококи, стрептококи) и специфични (бацил на Кох, бледа трепонема). Симптомите на неспецифичен колит при дете и възрастен са подобни;
исхемичен - възниква поради нарушение на микроциркулацията в чревната стена и нейното кислородно гладуване;
токсичен - образува се поради ефекта върху лигавицата на дебелото черво на различни токсични вещества. Разновидност е лекарственият колит;
радиационен - развива се поради влиянието на радиационните фактори върху чревната лигавица.

Лечение при колит

Билки при колит

Чесънът поддържа ризвитието на естествената бактериална флора в червата и в същото време унищожава инфекцията. Употробявайте го обилно при готвене и го скълцвайте и поръсвайте суров върху хляба. Чеснови капсули (3 капсули, 3 пъти дневно) могат да се вземат при условие, че не понасяте вкуса и миризмата на пресния чесън.

• Брястът успокоява възпалената лигавица на червото: 1/4 чаена лъжичка се разтваря в топла вода и се пие 4 пъти дневно.

Опитайте Билковата смес Антиколит на БИЛКИ ЕООД и усетете мигновения ефект

Хомеопатия при колит

• При много кръв и слуз в изпражненията и чувството, че пикочният мехур не е напълно изпразнен: корозивен живак (Mercurius corrosivus).

• При обилна диария, придружена от парене и стомашни колики, безпокойство, депресия и втрисане: Бял арсеник (Arsenicum album).

• При зеленикава безболезнена диария с клокочене и стомашни спазми, влошаваща се рано сутрин: подофилин (Podophyllum).

Взема се на всеки час до 6 дози и се повтаря при необходимост

Хранене при колит

• Понякога причина за колита може да са хранителните алергии. Най-често това са млечните продукти, зърнените храни (пшеница, овес, ечемик, ръж) и кофеинът (кафе, чай, коли, шоколад). За да разберете дали сте алергичен към дадена храна, изключете я от менюто си поне за две седмици и вижте дали състоянието ви ще се подобри.

• Увеличете употребата на целулозни храни, като пълнозърнестите например (или кафяв ориз, ако сте алергичен към останалите), на плодовете, зеленчуците и на протеините в крехкото месо.

Упражнения при колит

• Следните упражнения укрепват коремните мускули и намаляват подуването. Правете ги поне два пъти дневно. Започнете по-леко и постепенно набирайте сила:

• Легнете по гръб, вдигнете бавно изпънатите крака на 30 см. от земята, свалете ги и се отпуснете. Повторете 6-10 пъти.

• Отново от тилен лег вдигнете краката във вертикално положение, след което ги разтворете встрани и отново ги съберете. Повтаря се 5-10 пъти.

• „Коремните преси“ също укрепват коремните мускули.

Традиционна медицина при колит

Тъй като тази болест лесно може да се сбърка със много други, диагнозата се поставя след преглед на ректума и дебелото черво през зрителна тръба(сигмоидоскопия). Лечението  се провежда със cтероидни лекарства, а при тежки случаи се стига до отстраняване на част от червото по хирургически път.